Αυτοπεποίθηση και αθλητές . . . μια σχέση εξουσίας!

Γράφει ο Δημήτρης Πετρούνιας *

Κάθε φορά που αναφέρομαι στην έννοια της αυτοπεποίθησης θυμάμαι την ρήση του Βόλφγκανγκ Γκαίτε, όπου ανέφερε χαρακτηριστικά «Μαγεία είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορείς να κάνεις τα πάντα».

Με αυτό τον λιτό τρόπο αντιλαμβανόμαστε πως η αυτοπεποίθηση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην πορεία και στην εξέλιξη του αθλητή. Οι περισσότεροι από μας έχουμε παρατηρήσει κατά καιρούς αρκετούς αθλητές που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους δημιουργώντας μια προβληματική αγωνιστική εικόνα.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη αγωνιστικής εμπειρίας,σε αλλαγή κατάστασης (νέος προπονητής,νέο σύστημα,αλλαγή κατηγορίας κ.α) ή ακόμα και σε εξωτερικά ερεθίσματα όπως εν παραδείγματι ένα εχθρικό κοινό.

Κάπου εδώ έρχεται η επιστήμη της ψυχολογίας παρέχοντας λύσεις της ψυχικής ανάτασης που χρειάζεται ο αθλητής.Παρακάτω θα αναλύσουμε τις τρείς πιο σημαντικές όπου είναι :

1. Hδημιουργία θετικών σκέψεων

Ο τρόπος σκέψης ενός αθλητή έχει μια αξιοθαύμαστη αναλογία όπου επιδρά άμεσα στην απόδοση του. Όταν οι σκέψεις του είναι αρνητικές τότε αυτομάτως η απόδοση του φθίνει και αδικώντας κατά αυτό τον τρόπο τον εαυτό του ουσιαστικά βοηθάει τον αντίπαλο.Από την άλλη όταν οι σκέψεις είναι θετικές έρχεται η βελτίωση της απόδοσης του βοηθώντας άμεσα την ομάδα του.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να καλλιεργήσουμε θετικές σκέψεις;

Α. Πρέπει ο αθλητής με την πρώτη εικόνα της αρνητικής σκέψης να αναζητά μια καλύτερη λύση αντιμετώπισης

Β.Χαλάρωση και συγκέντρωση αποτελούν τα όπλα εξουδετέρωσης κάθε αρνητικής σκέψης

2. Το δόγμα του STOP

Αποτελεί την διαδικασία «μπλοκαρίσματος» των αρνητικών σκέψεων κατά την διάρκεια του αγώνα.Η συγκεκριμένη διαδικασία βοηθάει τους αθλητές να αποκτήσουν αυτοέλεγχο.

Η επίτευξη της συγκεκριμένης τεχνικής εν ολίγοις βασίζεται στην αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων με αυτές των θετικών και εκτεταμένες έρευνες έχουν αποδείξει πως φέρει άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

3. Αυτοδιάλογος

Η συγκεκριμένη λύση αφορά την νοητική εξάσκηση του αθλητή σύμφωνα με την οποία μιλά με τον εαυτό του ή στον εαυτό του με απώτερο στόχο να συγκεντρώσει την προσoχή του,να μάθει ασκήσεις,να διορθώσει λάθη,να δημιουργήσει θετικές σκέψεις ώστε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να πείσει τον εαυτό του πως μπορεί να φτάσει στην επιτυχία έχοντας ο ίδιος υψηλά επίπεδα απόδοσης (Zervas,2001).

Συγκεκριμένα οι τραυματισμένοι αθλητές που ακολούθησαν αυτό τον τρόπο κατά την διάρκεια της αποκατάστασης είχαν θετικά αποτελέσματα.

Kαι μην ξεχνάς ποτέ πως αν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, εμπνέεις εμπιστοσύνη και στους άλλους

Βιβλιογραφία
Γιάννης Ζέρβας, Ψυχολογία φυσικής αγωγής και αθλητισμού,Αθήνα 2002

O Δημήτρης Πετρούνιας γράφει για το Football-Academies.gr Ευχαριστούμε για το πολύ όμορφο άρθρο του και αναμένουμε το επόμενο.

Πετρούνιας Δημήτριος

Εκπαιδευτικός

Ασκούμενος Ψυχολόγος

Κάτοχος πιστοποίησης προπονητικήςποδοσφαίρου Uefa C

 

 

 

 

Σχόλια