Ο Γιακουμάκης ξαναφώναξε, ότι κάνουμε λάθος με τους Έλληνες, στην Ελλάδα!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τον πρωταθλητή με τη Σέλτικ και πρώτο σκόρερ του σκωτσέζικου πρωταθλήματος, ο οποίος πετυχαίνει οπουδήποτε στην Ευρώπη και τον πιστεύουν, μακριά από την Ελλάδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Γιακουμάκης μας “αναγκάζει” τους Έλληνες δημοσιογράφους να ασχοληθούμε περισσότερο μαζί του.

Δεν είναι καν η πρώτη φορά που αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Την προηγούμενη φορά το έκανε στην Ολλανδία. Τούτη τη φορά το πέτυχε στην Σκωτία παρ’ όλο που έπαιξε σε 16 παιχνίδια λιγότερα συγκριτικά με τον Τσαρλς Κουκ, με τον οποίο μοιράστηκε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ με τα 13 γκολ που πέτυχε σε 21 παιχνίδια.

Όπως φαίνεται μέσα από τους σχετικούς πίνακες του Comparisonator, δηλαδή μέσα από την σύγκριση των στοιχείων της απόδοσής του με αυτά των άλλων κεντρικών επιθετικών του σκωτσέζικου πρωταθλήματος, ο 27χρονος Ελληνας επιθετικός πρόλαβε σε “μισό” πρωτάθλημα, δηλαδή με όσα έκανε από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι σήμερα με την φανέλα της Σέλτικ, να τους κερδίσει όλους. Και τους επιθετικούς των άλλων ομάδων, και την υποστήριξη του προπονητή του, και την αγάπη των οπαδών της Σέλτικ, και τον σεβασμό των media της Σκωτίας.

Στην πρώτη του χρονιά στη Σκωτία, με τον εκνευρισμό μιας μεταγραφής και ενός σημαντικού συμβολαίου, ο Γιακουμάκης είχε να αντιμετωπίσει και την μικρή δοκιμασία μιας τρίμηνης απραξίας λόγω αρκετών προβλημάτων που τον βρήκαν.

Υπό την καθοδήγηση του Αγγέλου Ποστέκογλου όμως κατάφερε να βρει τον δρόμο του για το βασικό σχήμα και να μη το ξαναχάσει από τον Ιανουάριο. Έφτασε να αναδειχθεί τον Μάρτιο σε παίκτη του μήνα για την σκωτσέζικη Premier League και να ολοκληρώσει τη σεζόν φτάνοντας, στο νήμα της τελευταίας αγωνιστικής, στην θέση του πρώτου σκόρερ.

Ηταν ο δεύτερος πιο εύστοχος σε εκτελέσεις σέντερ φορ, ο τρίτος σε κεφαλιές, ο δεύτερος σε σουτ, ο πέμπτος σε επιθετικές ενέργειες, και, κυρίως, ο πρώτος σε expected goals, δηλαδή στις καλύτερες τοποθετήσεις για εκτέλεση.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά σε διάστημα μιας διετίας που ο Γιακουμάκης έδειξε την πραγματική δύναμή του. Πρώτα κυνήγησε την τύχη του στην πολωνική Γκόρνικ με τη μορφή δανεισμού από την ΑΕΚ και κατάφερε μέσα σε διάστημα λίγων μηνών να διακριθεί και να “φέρει” στον εαυτό του την πρόταση της ολλανδικής Φένλο για να τον αγοράσει από την ΑΕΚ. Ύστερα προσγειώθηκε στο ολλανδικό πρωτάθλημα και κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ με μια ομάδα που τελικώς υποβιβάστηκε. Και τώρα πέτυχε, στην πρώτη του σεζόν, να δικαιώσει τις προσδοκίες της Σέλτικ και να αγοράσει για τον εαυτό του να παίξει μαζί της στο Champions League.

Όταν βλέπεις το παιχνίδι του, σου γίνονται πολύ αισθητές οι αλλαγές, οι βελτιώσεις στην αγωνιστική συμπεριφορά του. Είναι ένας σέντερ φορ που έχει επενδύσει στα δυνατά σημεία του, με συνέπεια να επικρατεί στις μονομαχίες, έχει γίνει πιο ενεργητικός και πιεστικός στην φάση άμυνας, και χάρη στην αυτοπεποίθηση που του έδωσαν τα 26 γκολ που πέτυχε σε μια σεζόν με την Φένλο έχει τονώσει την αποφασιστικότητά του στις εκτελέσεις της μιας επαφής.

Στην Ελλάδα ο Γιακουμάκης σου έδινε την εντύπωση ότι κάποιες φορές δίσταζε να επιτεθεί στην μπάλα για να εκτελέσει και κάποιες άλλες εκτελούσε βιαστικά, χωρίς την ψυχραιμία του εκτελεστή. Σήμερα ο Γιακουμάκης εκτελεί με αποφασιστικότητα, διότι απολαμβάνει την αναγνώριση, τον σεβασμό, την υποστήριξη και τον χρόνο παιχνιδιού που έχει ανάγκη ένας κεντρικός επιθετικός μέχρι να βρει τον εαυτό του. Απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και δικαιώνει αυτούς που του την δείχνουν.

Με άλλα λόγια, όλο αυτό που του έχει συμβεί σε τρεις διαφορετικές χώρες και δεν συνέβη στην Ελλάδα είναι μια καθαρή απόδειξη ότι ένας σέντερ φορ ευδοκιμεί εκεί που του δείχνουν με πράξεις ότι πιστεύουν πως είναι ικανός να ευδοκιμήσει. Προφανώς από μόνη της η εμπιστοσύνη δεν θα ήταν αρκετή αν οι ομάδες, και ειδικά η Φένλο, δεν είχε δουλέψει μαζί του προκειμένου αφενός να τον βελτιώσει και αφετέρου να σχεδιάσει το παιχνίδι της με την στρατηγική της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων του. Παρόμοια νοοτροπία είχε μαζί του η Σέλτικ. Τον απέκτησε επειδή τα στοιχεία του είναι ταιριαστά με το αγωνιστικό μοντέλο της. Γι’ αυτό της “βγήκε”.

Αυτή είναι μια πολύ ενθαρρυντική ιστορία για τον Έλληνα ποδοσφαιριστή που δουλεύει σήμερα στο ελληνικό περιβάλλον που δεν τον εμπιστεύεται ή βιάζεται μαζί του επειδή είναι Έλληνας και δεν “γεμίζει το μάτι”. Ο Γιακουμάκης δημιουργεί πρότυπο για πολλά νέα παιδιά που εμπνέονται από το παράδειγμά του και μεταναστεύουν σε χώρες που είναι πιθανό να τους εκτιμήσουν περισσότερο, να δουλέψουν καλύτερα για να τα βελτιώσουν, και να τους δώσουν χρόνο για να δείξουν το παιχνίδι τους.

Από Βασίλης Σαμπράκος gazzetta.gr

Σχόλια