Ποδόσφαιρο και Κίνητρα

Με τον όρο εσωτερική παρακίνηση αναφερόμαστε στην ευχαρίστηση που βιώνει το άτομο από την ενασχόλησή του με κάποια δραστηριότητα και την ικανοποίησή του που προέρχεται μέσα από αυτή.

Αντίθετα με τον όρο εξωτερική παρακίνηση αναφερόμαστε σε μια κατάσταση που συνδέεται με το αποτέλεσμα και στηρίζεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως κάποιο έπαθλο, χρήματα, υστεροφημία κ.τ.λ.

Έχοντας περισσότερα εσωτερικά κίνητρα, όπως:

  • να βελτιώνω και να ξεπερνάω τον εαυτό μου,
  • να μένω προσανατολισμένος στο έργο που έχω να επιτελέσω

ο αθλητής γίνεται πιο ανθεκτικός, μέσα από την προσπάθεια γιατί:

  • δεν φοβάται να χάσει,
  • εξοικειώνεται με τα λάθη του, διότι συνειδητοποιεί πιο εύκολα ότι και αυτά αποτελούν μέρος της διαδικασίας για βελτίωση,
  • αποκτάει πραγματική αυτοπεποίθηση για τον εαυτό του.

Από την άλλη ο αθλητής, που εξαρτάται από εξωτερικά ερεθίσματα

  • να κερδίσω οπωσδήποτε
  • να ξεπεράσω τον αντίπαλο με κάθε τρόπο
  • να κερδίσω χρήματα, δόξα

ουσιαστικά γίνεται πιο ευάλωτος σε μια πιθανή αποτυχία και όταν πάψει να υπάρχει το εξωτερικό κίνητρο, αρχίζει να μειώνεται η διάθεσή του για ενασχόληση.

Καθήκον λοιπόν κάθε προπονητή, ιδιαίτερα όταν ασχολείται με παιδιά είναι να τα προσανατολίζει στη «δουλειά» και να τα απομακρύνει από το «εγώ»

Το πώς βέβαια η κοινωνία μας, ωθεί τα παιδιά σήμερα να παρακινούνται περισσότερο με εξωτερικά κριτήρια παρά με εσωτερικά, αυτό αποτελεί ένα μεγάλο θέμα προς συζήτηση γύρω από το οποίο λαμβάνουν χώρα αρκετοί παράγοντες.

ΑΣΠΡΑΔΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

 

To football-academies.gr βρίσκεται στην ευχάριστη θέση, να σας παρουσιάσει τον κ. Στέλιο Ασπραδάκη, ο οποίος είναι καθηγητής φυσικής αγωγής, πτυχιούχος πανεπιστημίου ΤΕΦΑΑ Αθηνών (Ειδικότητα ποδοσφαίρου).

Ο κ. Ασπραδάκης έχει εργαστεί ως γυμναστής – βοηθός προπονητή στις ομάδες ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΦΩΣΤΗΡΑΣ, ΑΙΓΑΛΕΩ, Ο.Φ.ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, προπονητής στα εφηβικά τμήματα των ΠΑΕ ΑΙΓΑΛΕΩ, ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ, ΑΝΑΓ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ και συνεργάτης στα καμπ του Άγιαξ (Κέρκυρα 2007). Ακόμη έχει διατελέσει μέλος της υπηρεσίας ελέγχου ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ).

Κύριε Στέλιο Ασπραδάκη καλωσορίσατε στην αρθρογραφική μας ομάδα.

football-academies.gr team.

Σχόλια