Οδηγός Προπόνησης για μικρούς ποδοσφαιριστές

Πολλοί είναι οι μικροί αστέρες του ποδοσφαίρου οι οποίοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο ποδόσφαιρο με την εγγραφή τους σε κάποια Ακαδημία. Τι πρέπει όμως να γνωρίζουν οι μικροί ποδοσφαιριστές για την προπόνηση τους; Διαβάστε τις σημαντικές πληροφορίες για παιδιά και γονείς.

Η σωστή προετοιμασία ξεκινά πάντα από το σπίτι. Το γήπεδο είναι και αυτό ένα σχολείο. Άρα ο μικρός ποδοσφαιριστής θα πρέπει να πηγαίνει στην προπόνηση του οργανωμένος έτσι ώστε να μην του λείψει τίποτα!

Απαραίτητα εφόδια είναι πάντα η όρεξη για μπάλα η σωστή οργάνωση και ο σωστός προγραμματισμός. Ένας σωστός προγραμματισμός διαμοιράζει ανάλογα τον χρόνο της προπόνησης και του διαβάσματος με στόχο την ταυτόχρονη υψηλή απόδοση σε σχολείο και γήπεδο μαζί!

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

-Πόση ώρα πριν από την προπόνηση μπορώ να φάω; Τουλάχιστον τρεις ώρες πριν. Αυτό γιατί ο οργανισμός μας χρειάζεται τρεις με τέσσερις ώρες για να χωνέψει το φαγητό.
-Πόσο νερό μπορούμε να πιούμε πριν από την προπόνηση, κατά τη διάρκεια της προπόνησης και μετά την προπόνηση;
• 2 ποτήρια νερό, 2 ώρες πριν από την προπόνηση.
• 1 ποτήρι νερό, 15-20 λεπτά πριν από την προπόνηση.
• ½ ποτήρι νερό κάθε 15-20 λεπτά κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
• 3 ποτήρια νερό για κάθε 30 λεπτά για 3 ώρες μετά το τέλος της προπόνησης.

ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

-Τι να βάλω στο σάκο της προπόνησης για να πάρω μαζί μου; Ο σάκος προπόνησης πρέπει να περιέχει τα εξής:
1. Φανέλα (μετά την προπόνηση πρέπει να βγάζουμε τη βρεγμένη φανέλα και να φοράμε μια στεγνή και καθαρή).
2. Σετ προπόνησης (φανέλα, παντελονάκι, κάλτσες).
3. Παπούτσια Ποδοσφαίρου (συμβουλευτείτε τον προπονητή σας για τον τύπο παπουτσιού που θα επιλέξετε καθώς αυτό εξαρτάται από τον τύπο του χλοοτάπητα του γηπέδου)
4. Παγούρι νερού (να έχετε πάντα νερό μαζί σας στην προπόνηση για ενυδάτωση του οργανισμού σας).
5. Επικαλαμίδες/Shin guards (ένας σωστός ποδοσφαιριστής δεν ξεχνά να φορέσει ποτέ τις επικαλαμίδες γιατί αυτές τον προστατεύουν από τραυματισμό).
6. Δεύτερο ζευγάρι κάλτσες και παπούτσια γυμναστικής (είναι καλό μετά την προπόνηση να αλλάζεις κάλτσες και παπούτσια γιατί έτσι προστατεύεις τα πόδια σου απ ό δερματοπάθειες όπως μύκητες και επιπλέον τα ξεκουράζεις).
7. Φόρμες (οι φόρμες σε κρατάνε ζεστό μέχρι να πας σπίτι και έτσι σε προστατεύουν από κρυολογήματα και πιασίματα).
8. Πετσέτα (μια πετσέτα μπορεί να σας χρειαστεί στα διαλείμματα για να σκουπίσετε τον ιδρώτα σας).
9. Καπέλο (σας προστατεύει από τον ήλιο ιδίως τις καλοκαιρινές μέρες).
10. Eπίδεσμοι (η επίδεση των αστραγάλων με επίδεσμο βοηθά στην προστασία από τραυματισμούς και πρέπει να φοριούνται όχι από το σπίτι αλλά λίγο πριν την έναρξη της προπόνησης).
11. Γάντια (το απαραίτητο αξεσουάρ του τερματοφύλακα).
12. Φρούτο (ένα φρούτο π.χ. μήλο, αχλάδι, μπανάνα, ροδάκινο, μόλις τελειώσει η προπόνηση είναι ότι πρέπει για να αναπληρώσετε τη χαμένη σας ενέργεια)
13. Σπρέυ πάγου (ο πάγος βοηθά στην αντιμετώπιση τραυματισμών που έχουν να κάνουν με κτυπήματα. Χρήση μόνο με την καθοδήγηση του γονέα, του προπονητή ή του γιατρού).
13. Αρκετό κέφι για μπάλα και ευχάριστη διάθεση!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:
Στο σάκο σας είναι καλό να αναγράφονται τα στοιχεία σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Αυτό χρειάζεται για να μην μπερδεύονται οι σάκοι και ο καθένας να παίρνει τον δικό του. Το τηλέφωνο επίσης είναι χρήσιμο για επικοινωνία με τους γονείς σας οποιαδήποτε στιγμή σε περίπτωση ανάγκης.

ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ – ΟΔΗΓΙΕΣ

Μπαίνοντας στο γήπεδο τοποθετούμε τις τσάντες μας τακτοποιημένα στο σημείο που μας έχει υποδείξει ο προπονητής. Φοράμε τα κατάλληλα παπούτσια και επικαλαμίδες και τη στολή προπόνησης. Οι παίκτες μιας ομάδας πρέπει να είναι ομοιόμορφα ντυμένοι γι’ αυτό μη ξεχνάτε ποτέ να φοράτε τη στολή της προπόνησης. Τα παπούτσια μας πρέπει να είναι καθαρά και γυαλισμένα και αφαιρούμε από πάνω μας ρολόγια και κρεμαστά αντικείμενα. Πριν ξεκινήσει η προπόνηση ο οργανισμός μας είναι κρύος. Γι αυτό το λόγο δεν πρέπει να παίζουμε με την μπάλα για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μυϊκού τραυματισμού. Όταν κλωτσάμε την μπάλα χωρίς να έχουμε κάνει προθέρμανση μπορούμε πολύ εύκολα να πάθουμε τράβηγμα η θλάση σε κάποιο μυ. Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε στον προπονητή σας αν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας, αν πήραμε κάποιο φάρμακο ή αν έχουμε κάποιο τραυματισμό. Ακόμη και ένας πονοκέφαλος ή κάποιος πόνος στο σώμα πρέπει να αναφέρεται στον προπονητή σας.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ – ΟΔΗΓΙΕΣ

Πάντοτε μεριμνούμε έτσι ώστε να φτάνουμε τουλάχιστον 10 λεπτά πριν από την έναρξη της προπόνησης στο γήπεδο. Στην προπόνηση πρέπει πάντα να ακούμε προσεκτικά τον προπονητή μας. Δε μιλάμε με άλλους και δεν οχλαγωγούμε. Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε προσεκτικά τις οδηγίες του προπονητή μας για να εκτελούμε σωστά την κάθε άσκηση. Στην προθέρμανση κάνουμε πάντα τις μυϊκές διατάσεις για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο τραυματισμού. Για τη σωστή προπόνηση απαιτείται σοβαρότητα και συνεργασία. Οι ασκήσεις πρέπει να εκτελούνται με όρεξη και ενέργεια όπως και στον αγώνα.

ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ – ΟΔΗΓΙΕΣ

Με το που τελειώνει η προπόνηση είναι καλό να αλλάζουμε φανέλα και να φοράμε μια στεγνή και καθαρή. Επίσης για λόγους υγιεινής και προστασίας των ποδιών είναι καλό να αλλάξουμε κάλτσες και παπούτσια. Κατά τους χειμερινούς μήνες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές πρέπει να φοράμε οπωσδήποτε τη φόρμα μας για να διατηρήσουμε ζεστό το σώμα και τον οργανισμό μας και να μην κρυώσουμε ή αρρωστήσουμε.

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ – ΟΔΗΓΙΕΣ

Αφού η προπόνηση έχει τελειώσει και πάμε σπίτι κάνουμε πάντα μπάνιο και ντυνόμαστε καλά. Έπειτα τρώμε ένα πλήρες γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες για να αναπληρώσουμε την ενέργεια που χάσαμε. Επίσης πίνουμε ένα ποτήρι νερό ή φρέσκο χυμό για να αποφύγουμε την αφυδάτωση και να συμπληρώσουμε το νερό του οργανισμού που χάσαμε στην προπόνηση.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ένας καλός ποδοσφαιριστής δε αφήνει ποτέ πίσω τις υποχρεώσεις που έχει για το σχολείο. Προσαρμόστε το ωράριο σας έτσι ώστε να διαβάζετε τα μαθήματα στο σπίτι και να δίνετε τον καλύτερο σας εαυτό στο σχολείο. Εννοείται πως ο καλός ποδοσφαιριστής πρέπει να είναι υπόδειγμα καλού χαρακτήρα τόσο στο γήπεδο όσο και στο σχολείο!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Πηγή: allaboutsoccer.net
ΑΡΘΡΟ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ-ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Σχόλια