Τα παιδιά «επιταγές» του ποδοσφαίρου

Καλοκαίρι, η βασική περίοδος των μεταγραφών. Περίοδος όπου το ενδιαφέρον των φιλάθλων εκτοξεύεται, αφού είναι το χρονικό διάστημα που θρέφει ελπίδες και υπερβολές. Γράφει ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος.

Ενίοτε και εκπλήξεις. Στη σύγχρονη ιστορία της ευρωπαϊκής μεταγραφικής αγοράς υπάρχουν δύο ημερομηνίες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ορόσημα.

Η ΠΡΩΤΗ, ήταν η μεταγραφή του Κρόιφ από τον Αγιαξ στην Μπαρτσελόνα. Η πρώτη μεταγραφή που έσπασε το φράγμα τού ενός εκατομμυρίου δολαρίων το 1974.

Η δεύτερη ημερομηνία ήταν όταν μάθαμε το ποσό της μεταγραφής του Γκάρεθ Μπέιλ στη Ρεάλ Μαδρίτης, που ήταν η πρώτη η οποία ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.

Ενδιάμεσα, μεσολάβησε ο Δεκέμβριος του 1995 με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου στην υπόθεση Μποσμάν. Με αυτή την απόφαση η εξουσία της διαπραγμάτευσης από τις ομάδες πέρασε στους ποδοσφαιριστές και τους εκπροσώπους τους (μάνατζερ). Αυτή η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου διεύρυνε απίστευτα τα όρια της αγοράς.

ΣΕ ΠΡΩΤΗ φάση τα γεωγραφικά, με την Αφρική, πρωτίστως, να γίνεται ο χώρος ενός απάνθρωπου σαφάρι ανθρώπων που στόχο είχε την ανακάλυψη «φτηνού» ταλέντου που θα μπορούσε να πωληθεί πανάκριβα και να φέρει κέρδη. Η Λατινική Αμερική θα ακολουθούσε την Αφρική παρουσιάζοντας τις δικές της ιδιομορφίες.

Η δεύτερη διεύρυνση ήταν η ηλικιακή που άνοιξε προς τα κάτω. Οι πλούσιες ομάδες, ειδικά οι αγγλικές, έκαναν και κάνουν απίστευτες υπερβολές που αγγίζουν τον χαρακτήρα του «σκλαβοπάζαρου», κυνηγώντας ταλέντα ηλικίας και 7 ετών, χωρίς καμία προστασία στις ιδιαιτερότητες των παιδιών και την ευαισθησία που απαιτείται.

ΠΟΛΛEΣ ΦΟΡEΣ η ευθύνη ανήκει στους ίδιους τους γονείς, που βλέπουν στο πρόσωπο των παιδιών τους μία επιταγή με πολλά μηδενικά και τις ελπίδες για μια άνετη ή και πλούσια ζωή για τους ίδιους.

Η πιο τρανταχτή -στην υπερβολή της- «επένδυση» σε ένα ταλέντο νεαρής ηλικίας με εξέλιξη που δεν μπορεί να προβλεφθεί, είναι αυτή που έχει κάνει η Ρεάλ Μαδρίτης στον 16χρονο Νορβηγό Μάρτιν Οντεγκααρντ. Τον Ιανουάριο του πρόσφερε τετραετές συμβόλαιο 4,8 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ στη συμφωνία περιλαμβάνονται η πρόσληψη του πατέρα του, ως προπονητή της εφηβικής ομάδας, ένα σπίτι στη Μαδρίτη, αυτοκίνητο και κάμποσα δωρεάν εισιτήρια μετ’ επιστροφής για τη Νορβηγία.

Όλα αυτά για το μεγαλύτερο ταλέντο του νορβηγικού ποδοσφαίρου. Τον Μάρτιν Οντεγκααρντ που η Ρεάλ θα ήθελε να εξελιχθεί στον δικό της Μέσι αλλά αν δεν… τότε το σκάουτινγκ θα βρει κάτι άλλο και το μάρκετινγκ θα το εξωραΐσει.

Ο Μίκαελ Λάουντρουπ είπε πως αν ήταν γιος του, θα τον πήγαινε πρώτα στον Αγιαξ να πάρει τις βάσεις, αλλά ο πατέρας του μικρού, από πέρυσι, δεν μπορούσε να περιμένει. Γι’ αυτό και τον γύριζε στην Ευρώπη, σαν αρκούδα σε πανηγύρι για να εισπράξει.

Η μεταγραφική κερδοσκοπία

Πριν από λίγο καιρό η ΦΙΦΑ αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις συνεχείς πιέσεις από πολλές πλευρές και να προχωρήσει σε κάποιες ρυθμίσεις που θα περιορίσουν το φαινόμενο της συνιδιοκτησίας και της πολυϊδιοκτησίας.

Σύμφωνα με αυτές, καμία περίπτωση συνιδιοκτησίας δεν θα γίνεται αποδεκτή, μετά την 1η Μαΐου του 2015, ενώ όσες μεταγραφές ποδοσφαιριστών με καθεστώς συνιδιοκτησίας ή πολυϊδιοκτησίας έχουν γίνει μέχρι σήμερα και βρίσκονται σε ισχύ, δεν μπορούν να ανανεωθούν.

Αυτή η τελευταία απόφαση της ΦΙΦΑ θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν αποκτήσει ποδοσφαιριστές από τη Λατινική Αμερική, όπου το φαινόμενο είναι -σχεδόν- καθεστώς.

Σύμφωνα με μία περσινή έκθεση του Bloomberg Financial Markets, στην αγορά της πολυϊδιοκτησίας ή της συνιδιοκτησίας, 8 επενδυτικά κεφάλαια έχουν επενδύσει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ: SportDay

Σχόλια