Σκάουτερ «οργώνουν» το Τουρνουά της Αγίας Νάπας

Δεκάδες σκάουτερ από Κύπρο και εξωτερικό θα μεταβούν στην Αγία Νάπα, για να ανιχνεύσουν τα «διαμάντια» ανάμεσα στους 3.000 νεαρούς ποδοσφαιριστές

Οι 3000 και πλέον ποδοσφαιριστές, γεννημένοι από το 1997 έως το 2006, που θα συμμετάσχουν στο φετινό Ayia Napa Youth Soccer Festival (27-30 Απριλίου), δεν θα αγωνίζονται μόνο για την δόξα της ομάδας τους και για τον τίτλο του πρωταθλητή. Θα αγωνιστούν και για να τραβήξουν τα βλέμματα των ανιχνευτών ταλέντων (ή «σκάουτερ», όπως είναι γνωστοί), που θα δώσουν το παρόν τους στο μεγαλύτερο τουρνουά ακαδημιών της ανατολικής Μεσογείου.

Διοργανώσεις όπως το Τουρνουά Αγίας Νάπας αποτελούν προτεραιότητα για τους σκάουτερ. Κι αυτό, επειδή η ευκαιρία να βρεθεί μαζεμένο την ίδια στιγμή όλο το ποδοσφαιρικό ταλέντο μιας χώρας, ηλικίας 7 με 16 ετών, σε 16 γήπεδα, το ένα δίπλα στο άλλο, είναι εξαιρετικά σπάνια.

Οι 215 ομάδες που θα συμμετάσχουν στην φετινή διοργάνωση, μεταξύ Σαββάτου 27 και Μεγάλης Τρίτης 30 Απριλίου, διαθέτουν μπόλικα ποδοσφαιρικά «διαμάντια», τα οποία οι σκάουτερ θα έχουν στο στόχαστρό τους. Πρέπει μάλιστα να τονιστεί πως οι ανιχνευτές ταλέντων δεν θα ψάχνουν μόνο στις μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες, αλλά σε όλες, από την U7 μέχρι την U16.

Στην διοργάνωση του 2012 έδωσαν το παρών τους τέσσερις σκάουτερ από το εξωτερικό, ενώ μέχρι στιγμής γνωστοποίησαν ότι θα παρευρεθούν στα γήπεδα της Αγίας Νάπας για την διοργάνωση του 2013 έξι ξένοι ανιχνευτές ταλέντων. Σ’ αυτούς δεν υπολογίζονται οι «κρυφοί» σκάουτερ, δηλαδή αυτοί που παρακολουθούν τους αγώνες χωρίς να ενημερώνουν εκ των προτέρων τους διοργανωτές για την παρουσία τους, αλλά και οι Κύπριοι σκάουτερ και ατζέντηδες. Μαζί με αυτούς, ο αριθμός των ανιχνευτών ταλέντων στο φετινό Ayia Napa Youth Soccer Festival αναμένεται να φτάσει τις μερικές δεκάδες.

Οι πλείστοι ξένοι σκάουτερ προέρχονται από την Αγγλία, με τους περισσότερους να διαθέτουν άκρες και να συνεργάζονται με όλους τους συλλόγους της χώρας, από την Πρέμιερ Λιγκ μέχρι και την Λιγκ 2. Ανιχνευτές ταλέντων έρχονται και από την Ελλάδα, αφού η Κύπρος αποτελεί αγαπημένη πηγή άντλησης ταλέντων για την χώρα.

Οι λίστες επίλεκτων

Με το Ayia Napa Youth Soccer Festival να περιλαμβάνει φέτος 215 ομάδες, αρκετές εκατοντάδες παιχνίδια από το πρωί μέχρι το βράδυ για τέσσερις μέρες, σε δέκα ηλικιακές κατηγορίες, είναι φυσιολογικό οι σκάουτερ να μην έχουν το ευκολότερο έργο προσπαθώντας να εντοπίσουν τα σπουδαιότερα ταλέντα της διοργάνωσης.

Για το λόγο αυτό οι διοργανωτές έχουν εισαγάγει το θεσμό των λιστών με τους επίλεκτους ποδοσφαιριστές. Οι ομάδες, όταν συμπληρώνουν τις φόρμες συμμετοχής, καλούνται να ετοιμάσουν και μια λίστα με τα ονόματα των επίλεκτών τους. Αυτό γίνεται, έτσι ώστε οι σκάουτερ να μην χρειαστεί να ψάχνουν για… ψύλλους στ’ άχυρα τις ημέρες των αγώνων, αλλά να έχουν στη διάθεσή τους από προηγουμένως το πρόγραμμα και το χώρο, όπου θα αγωνίζονται οι φερέλπιδες ποδοσφαιρικοί αστέρες. Μάλιστα, οι διοργανωτές του τουρνουά της Αγίας Νάπας ζητάνε από τις ακαδημίες να συμπληρώνουν με την δέουσα προσοχή και σοβαρότητα τις λίστες, αφού η επιλογή ποδοσφαιριστών τους για δοκιμαστικά στο εξωτερικό αποτελεί τιμητική διάκριση και προβολή για την κάθε ακαδημία.

Οι Elite Players

Οι παίκτες που θα ξεχωρίσουν από το τουρνουά της Αγίας Νάπας, αλλά και επίλεκτοι ποδοσφαιριστές άλλων ομάδων που δεν θα συμμετάσχουν στο Πασχαλινό τουρνουά, θα προσκληθούν να λάβουν μέρος στο 2o Cyprus Elite Players Camp, που θα διεξαχθεί μεταξύ 25 και 26 Μαΐου στην Αγία Νάπα, για ποδοσφαιριστές γεννημένους από το 1997 μέχρι το 2004.

Το καμπ θα παρακολουθήσουν και σκάουτερ. Όσοι παίκτες ξεχωρίσουν στο καμπ, θα προσκληθούν για δοκιμαστικά στην Αγγλία τον Οκτώβριο. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και πέρσι, με οκτώ παιδιά να καταλήγουν τον περασμένο Φεβρουάριο για δοκιμαστικά στο υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο της Τότεναμ, στο Λονδίνο.

Σχόλια