Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό σχολείο του κόσμου

Η 18η Μαρτίου 1900 είναι μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Κι αυτό γιατί αποτελεί την ημέρα που, επισήμως, ιδρύθηκε ένας από τους γίγαντες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ο Άγιαξ.

Η θρυλική ποδοσφαιρική ομάδα του Άμστερνταμ και μία από τις δημοφιλέστερες παγκοσμίως “ευθύνεται” για τη γενικότερη εξέλιξη που έχει το ίδιο το ποδόσφαιρο. 

Η ιστορία με μία ματιά

Ο Αιάντας χρειάστηκε 11 χρόνια από τη γέννησή του για να βρεθεί στην πρώτη κατηγορία του ολλανδικού ποδοσφαίρου ενώ ο πρώτος του τίτλος ήρθε το 1917 – το κύπελλο Ολλανδίας. Το πρώτο πρωτάθλημα έφτασε το 1918, για να ακολουθήσει η κυριαρχία του τις επόμενες δεκαετίες.

Μία κομβική στιγμή στην ιστορία του club ήταν το 1965, όταν την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο παλιός παίκτης της ομάδας Rinus Michels, φέρνοντας μαζί του τη φιλοσοφία του Total Football και η οποία έγινε συνώνυμο του Άγιαξ όπως και της εθνικής Ολλανδίας.  Έναν χρόνο πριν, είχε κάνει το ντεμπούτο του στην αντρική ομάδα και ένας ταλαντούχος πιτσιρικάς που άκουγε στο όνομα Johan Cruyff.

Ήταν η εποχή που ο Αιάντας διήνυσε μία από τις επιτυχημένες περιόδους της ιστορίας του, κατακτώντας 7 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα και 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης (το σημερινό Champions League).

Για να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης, ο Άγιαξ χρειάστηκε να περιμένει 22 χρόνια – το κατάφερε το 1995, επικρατώντας της Μίλαν με 1-0 στο Ernst-Happel-Stadion της Βιέννης, χάρη σε γκολ του 19χρονου τότε Patrick Kluivert. Το αξιοσημείωτο ήταν πως στην 11άδα του υπήρχε σχεδόν όλη η εθνική Ολλανδίας: Ο τερματοφύλακας Edwin van der Sar, οι αμυντικοί Michael Reiziger, Frank de Boer και Danny Blind, οι μέσοι Ronald de Boer, Edgar Davids και Clarence Seedorf και οι επιθετικοί Patrick Kluivert και Marc Overmars.

Την αμέσως επόμενη χρονιά, έπαιξε και πάλι τελικό αλλά ηττήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι από την Γιουβέντους. Το 2016 επέστρεψε στους ευρωπαϊκούς τελικούς, χάνοντας από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε εκείνον του Europa League.

Όλα αυτά τα χρόνια όμως δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει αυτό για το οποίο λατρεύτηκε: Να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και να παράγει τεράστιους παίκτες από τα σπλάχνα του.

Το εργοστάσιο του Sportpark Voorland και του De Toekomst

Johan Cruyff, Edwin van der Sar, Gerald Vanenburg, Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp, Rafael van der Vaart, Patrick Kluivert, Marco van Basten, Wesley Sneijder, Maarten Stekelenburg, Nigel de Jong, Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt και η λίστα μπορεί να συνεχίζεται για πολύ ακόμη. Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί; Ναι, σωστά μάντεψες. Αποτελούν όλοι τους ποδοσφαιρικά “προϊόντα” των ακαδημιών του Αίαντα.

Οι περίφημες ακαδημίες του Άγιαξ ουσιαστικά ξεκίνησαν να λειτουργούν τη δεκαετία του 1960, υπό την εποπτεία του Michels, πίσω από το παλιό όσο και εμβληματικό στάδιο της ομάδας, το De Meer.

Από το 1996, η ακαδημία μεταφέρθηκε στο αρκετά πιο σύγχρονο De Toekomst, οι υποδομές του οποίου βρίσκονται δίπλα σε έναν αυτοκινητόδρομο, σε ένα προάστιο 15 χιλιόμετρα νότια του κέντρου του Άμστερνταμ. Διαθέτουν 8 γήπεδα, υπερσύγχρονα αποδυτήρια, γραφεία και εστιατόρια, αίθουσες διδασκαλίας και γενικότερα άψογες εγκαταστάσεις.

Πέρα από αυτά, οι άνθρωποι που τρέχουν τον Άγιαξ έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν ένα τεράστιο δίκτυο συνεργαζόμενων clubs και ακαδημιών σε πολλά μέρη του πλανήτη. Από το 2016, υπάρχει και το ACA (Ajax Coaching Academy), με απώτερο σκοπό να μεταδώσει την τεχνογνωσία πέρα από παίκτες και σε προπονητές.

Η μεθοδολογία του Άγιαξ βασίζεται σε επιστημονικά μελετημένες μεθόδους προπόνησης, στην προσοχή στη λεπτομέρεια, στο χρόνο που χρειάζεται κάθε παίκτης με την μπάλα αλλά κυρίως χωρίς αυτήν και στην τελειοποίηση των βασικών του αθλήματος.

Κάθε νεαρός υποψήφιος παρακολουθείτε για μήνες πριν ενταχθεί στα τμήματα υποδομής και κατά τις πρώτες εβδομάδες του σε αυτά, καλείται να ξεπεράσει μία σειρά προκλήσεων, όχι μόνο στο αγωνιστικό σκέλος.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία σωστών αθλητών και ανθρώπων, που θα εμποτιστούν πλήρως με την κουλτούρα και τις αρχές του συλλόγου. Μέχρι σήμερα, το project μοιάζει να λειτουργεί στην εντέλεια. Πάνω σε αυτό άλλωστε έχουν “πατήσει” δεκάδες άλλες ομάδες στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών και η Μπαρτσελόνα.

Από esquire.com.gr – Μπάμπης Δούκας

Σχόλια