«Πρόκριση στον τελικό, για να χαμογελάσει ο Έλληνας»

Πως φτάσαμε από το 10-0 από την Ελβετία στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης; O Γιάννης Γκούμας έχει την απάντηση και δηλώνει πως η Εθνική Νέων είναι έτοιμη να μας χαρίσει πολλά χαμόγελα με πρόκριση στον τελικό απέναντι στην Ρωσία.

Η Εθνική Νέων είναι στις 4 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και θα κυνηγήσει κόντρα στην Ρωσία την πρόκρισή της στον τελικό. Μια παρέα παιδιών που έχει στόχο να μας κάνει να ξεχαστούμε, έστω και για λίγο από έννοιες όπως Grexit, μνημόνιο, ATM, ουρές, φόροι και άλλες τόσες λέξεις που καθημερινά τορπιλίζουν το μυαλό μας.

Ο Γιάννης Γκούμας, δήλωσε ότι η ομάδα του είναι έτοιμη να παλέψει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για μια πρόκριση, που θα προάγει το εθνικό ιδεώδες.

Που θα χτυπήσει η ομάδα Νέων μας; Έχουν επηρεαστεί οι παίκτες από την κρίση; Περίμενε ο Γιάννης Γκούμας μετά το 10-0 από την Ελβετία να βλέπει αυτά τα παιδιά στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος; Οι απαντήσεις από τον «αρχιτέκτονα» της Εθνικής Νέων.

Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για την πρόκριση. Και τώρα Ρωσία. Ποια η γνώμη σας για την αντίπαλο και τι να περιμένουμε από την Εθνική;

«Μόνο και μόνο που προκρίθηκε ως πρώτη από έναν όμιλο με Ισπανία, Γερμανία και Ολλανδία αποτελεί επίτευγμα που τα λέει όλα από μόνο του. Είναι μια ομάδα πολύ καλή, με ταχύτατους παίκτες και πολλή ποιότητα. Είναι η καλύτερη του τουρνουά. Πιστεύουμε στα παιδιά, είναι ένα νοκ-άουτ ματς και θα πάμε για την πρόκριση. Είμαστε το αουτσάιντερ, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Με την παρουσία των 15.000 Ελλήνων που θα βρεθούν στις εξέδρες του γηπέδου της Λάρισας θα μεταφέρουμε το άγχος στους Ρώσους. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό θα τους πιέσουμε και θα καταθέσουμε την ψυχή μας για να τιμήσουμε το εθνόσημο».

Σε ποια σημεία θα την «χτυπήσουμε»;

«Εχουμε αναλύσει την Ρωσία, θα κάνουμε κάποιες διαφοροποιήσεις στα σχέδιά μας, ώστε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του αγώνα. Όπως είπα, οι Ρώσοι είναι γρήγοροι και δεν θα πρέπει να τους αφήσουμε κενούς χώρους, οι γραμμές μας θα πρέπει να είναι πολύ κοντά και να είμαστε συμπαγείς. Θα παίξουμε στις αντεπιθέσεις, θα είμαστε πιεστικοί και θα τους “χτυπήσουμε” στην πλάτη της άμυνάς τους».

Περιμένατε να υπάρχει τόσο γρήγορη μεταστροφή στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας;

«Εγω όταν ανέλαβα τους είπα “ξεχάστε το 10-0 από την Ελβετία, αποδείξτε ότι ήταν ένα τυχαίο γεγονός”. Τους πιστεύω τόσο σε ατομικό όσο και ομαδικό επίπεδο. Έπρεπε να πιστέψουν στο ομαδικό συμφέρον. Μέσα από την ομαδική διάκριση έρχεται κι η ατομική. Ήθελα να παίζουν με πάθος, να κυνηγούν κάθε χαμένη μπάλα, να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και να μην μπαίνουν στα ματς με ηττοπάθεια. Αυτά τα στοιχεία καταφέραμε να τα περάσουμε στην προετοιμασία και στα φιλικά και εκεί οφείλεται η επιτυχία της ομάδας».

Το γεγονός ότι δεν είχαμε επίσημα ματς πριν την έναρξη του τουρνουά, σας προβλημάτισε;

«Δώσαμε πολλά φιλικά, που φυσικά δεν είναι το ίδιο με τους επίσημους αγώνες. Δεν είχαμε ρυθμό από τα ματς αλλά μέσα από ρεαλιστικές προπονήσεις και πολύ δυνατά φιλικά εξισορροπήσαμε την απώλεια επίσημων αγώνων».

Μέσα σ’ αυτά τα παιδιά βλέπετε το μέλλον της Εθνικής Αντρών;

«Όλοι οι ομοσπονδιακοί προπονητές σε όλα τα κλιμάκια της Εθνικής έχουμε στόχο να δούμε όσους περισσότερους παίκτες μας γίνεται στην πρώτη ομάδα. Μέσα από τις επιτυχίες μπολιάζονται από τη νοοτροπία του νικητή. Κυνηγώντας τη νίκη ανεβαίνουν οι απαιτήσεις και στόχος είναι πάντα η διάκριση. Η διεκδίκηση στον τελικό αποτελεί παρακαταθήκη γι αυτά τα παιδιά ώστε να παίζουν μόνο για να διακριθούν».

Έχετε ξεχωρίσει κάποια «αστέρια» στη διοργάνωση;

«Χωρίς να θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όλες οι ομάδες του τουρνουά διαθέτουν τουλάχιστον 2-3 τεράστια ονόματα, που τα θέλει η μισή Ευρώπη. Αν ψάξετε στα ρόστερ ομάδων όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ρωσία, θα δείτε παίκτες με τεράστια αξία».

Το να παίζουν οι παιδιά μας σε τόσο υψηλό επίπεδο, απέναντι σε παίκτες που ήδη έχουν… εκτοξευμένες μετοχές, αποτελεί επιπλέον κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερη διάκριση;

«Εγώ εξήγησα και στα παιδιά ότι αν είχαν γεννηθεί στην Ισπανία ή στη Γαλλία η αξία τους αυτή τη στιγμή θα ήταν ίδια με των άλλων αστεριών που είπαμε. Είναι άτυχοι γιατί έχουν γεννηθεί και παίζουν στην Ελλάδα. Ως γνωστόν ο Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν κοστολογείται τόσο ψηλά».

Η κρίση έχει επηρεάσει την ομάδα;

«Όλους τους επηρεάζει η κρίση και φυσικά τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να μείνουν μακριά απ’ αυτό. Κάθε μέρα ρωτούν και μιλάνε με τις οικογένειές τους. Μέσα από τις ομιλίες που έχουμε όμως προσπαθώ να τους κρατήσω ανεπηρέαστους. Ο κόσμος που θα έρθει την Πέμπτη στο γήπεδο θα κοιτάξει να ξεφύγει για λίγο από το οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που περνάμε. Είναι καθήκον μας να πάρουμε την πρόκριση και να τους χαρίσουμε το χαμόγελο, προάγοντας το εθνικό ιδεώδες».

Τμήμα Ειδήσεων football-academies.gr
Πηγή:gazzetta.gr

Σχόλια