Τα μυστικά της σωστής καθοδήγησης (coaching) στο ποδόσφαιρο

Γράφει ο Λευτέρης Καλογήρου*

Τι είναι η  καθοδήγηση (coaching) στο ποδόσφαιρο?

Η καθοδήγηση είναι μία ενέργεια που έχει σαν στόχο να επιδράσει στον τρόπο που παίζεται το παιχνίδι καθώς και στους ανθρώπους που παίζουν (ποδοσφαιριστές).

Συμβαίνει πολλές φορές οι προπονητές να εμφανίζονται προβληματισμένοι ή και εξοργισμένοι ενίοτε βλέποντας τους παίκτες τους την μία μέρα να πετούν στο γήπεδο και την άλλη να μοιάζουν σαν να μην έχουν ξαναπαίξει ποτέ μαζί.

Γιατί συμβαίνει αυτό? Νομίζουμε ότι οι παίκτες  χάνουν τις ικανότητές τους?  Ξέχασαν πώς να παίζουν? Φυσικά και όχι.

Πολλοί προπονητές πιστεύουν ότι η απόδοση είναι σχετική με τις ικανότητες των παικτών τους , είναι όμως στην πραγματικότητα κάτι πολύ περισσότερο. Το μυστικό για μία εξαιρετική καθοδήγηση και μία  επιτυχημένη απόδοση δεν είναι απλώς η τεχνική, τακτική και φυσική ικανότητα και επάρκεια των παικτών αλλά απορρέει από μία απλή εξίσωση:

Απόδοση = (ικανότητα + συμπεριφορά) – παρεμβολές

Η πλειονότητα των προπονητών δίνει βάση στην ικανότητα και την συμπεριφορά (ποσότητα και ποιότητα της πρακτικής εξάσκησης, φυσική προετοιμασία και τελειοποίηση  τακτικής συμπεριφοράς, πειθαρχίας κτλ). Αυτά είναι πράγματι πολύ σημαντικά στοιχεία στην προπονητική διαδικασία αλλά δεν είναι ολόκληρη η εξίσωση. Οι προπονητές πολλές φορές αγνοούν το δεύτερο μισό της εξίσωσης ( τις παρεμβολές). Θα σας αναφέρω εάν παράδειγμα:

Ενώ ακούτε το αγαπημένο σας τραγούδι στο ραδιόφωνο συμβαίνει μία παρεμβολή. Γνωρίζετε ότι το τραγούδι είναι μεγάλη επιτυχία και το έχετε ακούσει ξανά πολλές φορές. Οι στίχοι είναι οι ίδιοι και η μελωδία δεν έχει αλλάξει αλλά το τραγούδι δεν ακούγεται καλά. Δεν είναι σφάλμα του τραγουδιού αλλά η κακή λήψη του ραδιοφώνου το πρόβλημα. Εκείνη τη στιγμή χάνετε την εμπιστοσύνη σας στην ικανότητα του ραδιοφώνου να αποδώσει το τραγούδι. Με άλλα λόγια δεν εμπιστευόσαστε πλέον το ραδιόφωνό σας.

Πως σχετίζεται όμως αυτό με την καθοδήγηση στο ποδόσφαιρο και με την ανάπτυξη ποδοσφαιριστών υψηλής απόδοσης? Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ είναι το μυστικό της σωστής καθοδήγησης στο ποδόσφαιρο. Είναι το θεμέλιο όλων των σπουδαίων ομάδων και βασικό συστατικό της επιτυχίας. Οι παίκτες δεν μπορούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό εάν δεν εμπιστεύονται τον προπονητή τους και τους συμπαίκτες τους και οι προπονητές δεν μπορούν να πάρουν από τους παίκτες τους το μέγιστο εάν δεν κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παικτών κατά την προπονητική διαδικασία. Η εμπιστοσύνη μεταξύ προπονητή και παικτών πρέπει πρώτα να καλλιεργηθεί και στη  συνέχεια να χτίσει κάποιος πάνω σε αυτή. Ομάδες με υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης διέπονται από αλληλοσεβασμό, προσαρμοστικότητα σε δυσκολίες, λιγότερα προβλήματα απειθαρχίας και οι παίκτες υπηρετούν όλοι τους κοινούς στόχους και αξίες. Αντίθετα ομάδες με χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης διακρίνονται από έλλειψη κοινού οράματος, έλλειψη σεβασμού, επιδίωξη ατομικών στόχων πάνω από τους ομαδικούς και απειθαρχία.

Πως οικοδομείται η εμπιστοσύνη?

Στόχος λοιπόν του προπονητή είναι αρχικά η οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη της ομάδας έτσι ώστε η προπονητική διαδικασία να έχει αξία και να αποδώσει τα μέγιστα. Κάθε ένας από τους παίκτες χρειάζεται κάτι διαφορετικό από εμάς τους προπονητές και είναι δουλειά μας να αναζητούμε συνεχώς τον τρόπο να τους βελτιώσουμε εξειδικεύοντας στις ανάγκες του καθενός. Κάποιοι από αυτούς χρειάζονται βελτίωση των στοιχείων τεχνικής, κάποιοι τακτική καθοδήγηση, άλλοι βελτίωση των φυσικών ικανοτήτων τους ή στοιχείων συμπεριφοράς αλλά πάνω από όλα οι παίκτες μας χρειάζονται ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ . Τα λόγια του προπονητή είναι αυτά που έχουν μία διαρκή ισχύ και μπορούν να έχουν απήχηση και πέρα από το παιχνίδι. Διανύοντας το δέκατο χρόνο στο χώρο της προπονητικής είμαι πλέον πεπεισμένος ότι το πιο σημαντικό για τους παίκτες μας δεν είναι η εκμάθηση  και βελτίωση τεχνικοτακτικών και φυσικών ικανοτήτων τους, που αναμφίβολα είναι απαραίτητα ,αλλά τα λόγια και τα μηνύματα που μεταδίδουμε σε αυτούς τα οποία έχουν διαχρονική ισχύ και μεταφέρονται ως κληρονομιά στην  επόμενη γενιά νέων ποδοσφαιριστών. Παροτρύνουμε τους παίκτες να μη φοβούνται να αποτύχουν , να παίρνουν πρωτοβουλίες και να ρισκάρουν προτρέποντάς τους να τολμούν χωρίς να κινδυνεύουν. Όταν λες σε ένα νεαρό παίκτη ότι τον πιστεύεις ανάβεις μέσα του μία φλόγα η οποία καίει μέσα του και πέρα από το παιχνίδι και επηρεάζει όλη την υπόλοιπη ζωή του. Ο προπονητής έχει την υποχρέωση να καθοδηγεί το άτομο και όχι το παιχνίδι και πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται αποκλειστικά διδάσκοντας μόνο τα στοιχεία του ποδοσφαίρου.

Τα 4 συστατικά της εμπιστοσύνης

  • Δυνατότητα: οι γνώσεις και η ικανότητα του προπονητή
  • Δικαιοσύνη: ο coach ενεργεί με ακεραιότητα και μεταχειρίζεται τους παίκτες δίκαια
  • Συνεκτικότητα:  δείξτε συμπάθεια,  ενδιαφέρον, φροντίδα για τους παίκτες σας καθώς είναι πρώτα άνθρωποι και μετά αθλητές
  • Αξιοπιστία: ακολουθείστε πιστά την φιλοσοφία σας και καταστήστε τον εαυτό σας και τους παίκτες υπόλογους

Πολλοί προπονητές θεωρούν ότι η φήμη τους, η ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα παιχνίδια, η ευρεία γνώση και συσσωρευμένη εμπειρία τους και οι επιτυχίες τους δημιουργούν συνθήκες εμπιστοσύνης. Κάποιοι έχουν μεγάλη εμπειρία αγώνων ,προπονήσεων, προετοιμασιών , γνωρίζουν πολλά για το ποδόσφαιρο και ως εκ τούτου θεωρούν ότι όλοι πρέπει να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους , στην κρίση τους και σε ότι κάνουν. Αυτά όμως όλα δεν είναι στοιχεία που κάνουν ένα παίκτη να σε εμπιστεύεται.

Εάν ο λογιστής σας ήταν άριστος γνώστης μαθηματικών, λογιστικών και των νόμων αλλά κατέθετε την φορολογική σας δήλωση εκπρόθεσμα (έλλειψη αξιοπιστίας) θα τον εμπιστευόσαστε???

Εάν ο γιατρός σας κοιτούσε την οθόνη του υπολογιστή του κατά την διάρκεια της επίσκεψής  σας και δεν έδειχνε ενδιαφέρον για την πάθησή σας (έλλειψη επικοινωνίας) και στη συνέχεια σας χορηγούσε μία φαρμακευτική αγωγή, θα τον εμπιστευόσαστε???

Φυσικά και όχι

Η εμπιστοσύνη είναι σαν τον αέρα που αναπνέουμε. Όταν υπάρχει κανείς δεν το παρατηρεί και όταν απουσιάζει γίνεται εύκολα αντιληπτό.

Ο προπονητής θα πρέπει να κατανοήσει και να αποδεχτεί ότι για να είναι άξιος εμπιστοσύνης δεν έχει σημασία πόσες γνώσεις και ικανότητες έχει αλλά να γνωρίζουν οι παίκτες του πόσο νοιάζεται για εκείνους.

Πρέπει να αντιμετωπίζει τους παίκτες δίκαια, να ενεργεί με ακεραιότητα και να διεκπεραιώνει τα πράγματα που λέει ότι θα κάνει.

Μόνο με την εμπιστοσύνη μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον που εξυπηρετεί τις ανάγκες , τις αξίες και τις προτεραιότητες των νεαρών ποδοσφαιριστών μας , να ελαχιστοποιήσουμε τις παρεμβολές που δρουν ανασταλτικά στην εξίσωση της απόδοσης και πραγματικά να αλλάξουμε προς το καλύτερο το ποδόσφαιρο.

* Ο Λευτέρης Καλογήρου είναι Προπονητής  Ποδοσφαίρου UEFA A

Σχόλια