ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΠΕΛΜΑΤΩΝ

Γράφει ο Ποδίατρος Μάνος Αρβανιτάκης*

Οι αθλητές αποτελούν μια ειδική κατηγορία στη φροντίδα των άκρων, λόγω της αυξημένης πίεσης που ασκούν στα άκρα τους κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Η συμμετοχή στην αθλητική δραστηριότητα αποτελεί τρόπο ζωής. Κατά την αθλητική δραστηριότητα ο κίνδυνος τραυματισμού υπάρχει και αυξάνεται ανάλογα με το επίπεδο του αθλητή. Οι απαιτήσεις της σύγχρονης αθλητικής δραστηριότητας έχουν συχνά ως αποτέλεσμα ορθοπαιδικές παθήσεις και κακώσεις. Σκοπός είναι να αναλυθεί εμβιομηχανικά  το κινητικό πρότυπο του ασθενή κατά την αθλητική δραστηριότητα  ώστε να μειωθεί περαιτέρω ο κίνδυνος επανατραυματισμού.

Στις αθλητικές κακώσεις περιλαμβάνονται: το αιμάτωμα, η θλάση, η εκδορά, το διάστρεμμα και η ρήξη συνδέσμου, το αίμαρθρο, το ύδραρθρο και το εξάρθρημα προκειμένου για αρθρώσεις, το κάταγμα, καθώς και οι επανειλημμένοι τραυματισμοί που οδηγούν σε άσηπτες φλεγμονές, γνωστές ως σύνδρομα καταπονήσεως ή υπερχρήσεως.

Η μυϊκή ισχύς και οι εμβιομηχανικές ανωμαλίες του άκρου ποδός όπως  τυχόν παρεκκλίσεις στην ευθυγράμμιση των μελών του, όπως κύφωση, σκολίωση, βλαισοποδία, κακός μυϊκός συντονισμός στο κορμό, έλλειψη ελαστικότητας κυρίως στην ποδοκνημική με αδυναμία πλήρους ραχιαίας κάμψης είναι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στον τραυματισμό του αθλητή στον άκρο πόδα και την ποδοκνημική.

Η ροπή που δημιουργεί το σώμα μας στο πέλμα του αθλητικού υποδήματος είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, όπως επίσης και η σωστή εφαρμογή του, η ποιότητα του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο και η ανατομία του είναι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν ή να προλάβουν ένα τραυματισμό.

Γήπεδα και ειδικότερα οι επιφάνειες στις οποίες πάνω παίζεται το κάθε άθλημα

Αυτές είναι υπεύθυνες για σύνδρομα και τραυματισμούς από καταπόνηση κυρίως σκληρές και ανένδοτες επιφάνειες, επιφάνειες με έστω μικρές ανισορροπίες οδηγούν σε διαστρέμματα καταπόνηση της υπαστραγαλικής άρθρωσης και χρόνιες αστάθειες.

Πολλές κακώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς χειρουργική επέμβαση (συντηρητικά), με αποφόρτιση, τροποποίηση δραστηριοτήτων, ενδυνάμωση μυϊκού συστήματος.

Τα ορθοπεδικά πέλματα ειδικά κατασκευασμένα για τις ανάγκες του κάθε αθλητή ξεχωριστά

Έρχονται να διορθώσουν τις ανατομικές παραλλαγές και να προσφέρουν στήριξη της ποδικής καμάρας και αποφόρτιση όπου είναι απαραίτητο έπειτα από την διάγνωση που θα κάνει ειδικός Ποδίατρος για το που και πως χρειάζεται παρέμβαση με ειδικό πέλμα ώστε είτε να προλάβουμε μία κάκωση είτε να αυξήσουμε επιδόσεις.

Θεραπευτική αντιμετώπιση της πελματιαίας απονεύρωσης στους αθλητές

1. Στατικό πελματογράφημα και κατασκευή ειδικού ορθωτικού

2. Δυναμικό πελματογράφημα σε διάδρομο 2 μέτρων

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Όλοι μπορούν να κάνουν προληπτικά εμβιομηχανική ανάλυση ώστε να αποφευχθούν πιθανές μηχανικές βλάβες λόγω παθομηχανικής αιτιολογίας. Τα ορθωτικά πέλματα λειτουργούν προληπτικά σε μυοσκελετικές παθήσεις των κάτω άκρων, του ισχίου, της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης, ενώ διορθώνεται και το πρότυπο βάδισης.

Έτσι λοιπόν το ορθωτικό μπορεί να τοποθετηθεί προληπτικά, ώστε να μην υπάρξει μακροπρόθεσμα πρόβλημα, αλλά και σαν βοήθημα για να βελτιώσει ή και να θεραπεύσει κάποιες παθήσεις.

Μάνος Αρβανιτάκης
Ποδίατρος

Ποδιατρικό Κέντρο
Εθν. Αντιστάσεως 121
Καισαριανή
Tηλ.: 210 7258117
www.podotherapy.gr

Σχόλια