Θάνος Στάμος: Κλειδί η καλή στοματική υγεία για την αθλητική απόδοση [VIDEO]

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επίβλεψη της στοματικής υγείας των αθλητών, τόσο για την πρόληψη προβλημάτων που θα μπορούσαν να στερήσουν ώρες προπόνησης, ώρες αγώνα από έναν αθλητή υψηλού επιπέδου, όσο και για την πρόληψη και αντιμετώπιση τραυματισμών που συμβαίνουν στη διάρκεια της άσκησης.

Επίσης θεμάτων όπως η οδοντική σύγκλειση, δηλαδή ο τρόπος που έρχεται σε επαφή ή πάνω με την κάτω γνάθο, επεσήμανε ο Χειρουργός Οδοντίατρος με εξειδίκευση στις laser θεραπείες και στην Αθλητική Οδοντιατρική, κ. Θάνος Στάμος, στην εκπομπή Health Μatters του thecaller.gr

Όπως τόνισε ο κ. Στάμος, τα ποσοστά τερηδόνας και περιοδοντίτιδα στους αθλητές φτάνουν τοα 50 και 60% και αν σε αυτό συνυπολογίσουμε ότι πρόκειται για ανθρώπους νεαρής ηλικίας, είναι κάτι που απαιτεί άμεση παρέμβαση.

Η διατροφή των αθλητών, το στρες και το μεγάλο ρίσκο τραυματισμών, αλλά και η έλλειψη πρόληψης είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στο συγκεκριμένο φαινόμενο.

Τα καλά νέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια η έννοια της Αθλητικής Οδοντιατρικής έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και πλέον οι ομάδες ιατρών που φροντίζουν τους αθλητές έχουν στους κόλπους τους και οδοντίατρο.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι πολλές ομάδες βάζουν ως προϋπόθεση την καλή στοματική υγεία των αθλητών τους για τη συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό συμβαίνει πλέον στην εθνική Γαλλίας, όταν πρόκειται να λάβει μέρος σε διεθνείς αγώνες, ενώ πολύ εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, η οποία εξέτασε λεπτομερώς τις οδοντιατρικές παθήσεις όλων των αθλητών που έλαβαν μέρος στους αγώνες και έδειξε ότι τα οδοντιατρικά επείγοντα ήταν δεύτερα σε συχνότητα πίσω από τα μυοσκελετικά.

“Είναι πάρα πολύ συχνά το φαινόμενο ένας αθλητής να χάνει προπόνηση λόγω πόνου στο δόντι ή να έχει κάποιο επείγον περιστατικό την παραμονή ενός πολύ σημαντικού αγώνα ή ενός τουρνουά”, εξήγησε ο κ. Στάμος.

Η μεγάλη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλες οι ιατρικές ειδικότητες που ασχολούνται με επαγγελματίες αθλητές είναι ότι δεν υπάρχει πάρα πολύς χρόνος για να γίνει η σωστή διάγνωση αλλά ούτε και ο απαραίτητος διαθέσιμος χρόνος για να γίνει σωστή αποκατάσταση του αθλητή και να μπορέσει αυτός να επιστρέψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στις δραστηριότητές του, εξήγησε ο κ. Στάμπος.

Πανδημία και στοματική υγεία

Καθώς ετοιμαζόμαστε να αποχωριστούμε τη μάσκα και με δεδομένο ότι η πανδημία φόβισε τον κόσμο και τον εμπόδισε από το να πάει στον οδοντίατρο και να κάνει τις απαραίτητες θεραπείες που θα έκανε σε διαφορετικές συνθήκες, παρουσιάζουν αύξηση τα προβλήματα της τερηδόνας και της περιοδοντίτιδας, σημειώνει ο ειδικός.

Η περιοδοντίτιδα έχει άμεση σχέση τόσο με το στρες που προκάλεσε η πανδημία όσο και με τις διατροφικές μας συνήθειες. “Αξίζουμε να επιστρέψουμε και να βγούμε από την πανδημία με ένα δυναμικό χαμόγελο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στάμος.

Καθώς το στρες και τα προβλήματα της πανδημίας μάς έχουν όλους καταβάλει, το να έχουμε ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία, υπογράμμισε ο ειδικός, διαβεβαιώνοντας για την ασφάλεια των οδοντιατρείων: “Τα οδοντιατρεία αποτελούν από τα πιο ασφαλή μέρη για να επισκεφθεί κάποιος για θέματα υγείας”, κατέληξε ο κ. Στάμος.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη στο σχετικό βίντεο:

 

Σχόλια