Αποκάλυψη: Αλλάζει το σύστημα των μεταγραφών η ΦΙΦΑ!

Αλλάζει το σύστημα των μεταγραφών από την ΦΙΦΑ; Αυτό λέγεται τελευταία, από άτομα που γνωρίζουν πολύ καλά το τι ακριβώς ισχύει και αναμφίβολα έχουν πρόσβαση στα γραφεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Τι θέλει να πετύχει η ΦΙΦΑ;

Να περιορίσει τις μετακινήσεις των ξένων ποδοσφαιριστών και να ενισχύσει τις τοπικές ποδοσφαιρικές αγορές, αλλά κυρίως τις Ακαδημίες των ομάδων.

Έτσι, για πρώτη φορά, η ΦΙΦΑ εξετάζει την προοπτική να αρχίσει από το καλοκαίρι του 2012 η υποχρεωτική εφαρμογή της συμμετοχής τουλάχιστον 4 ντόπιων ποδοσφαιριστών στις ενδεκάδες των ομάδων, στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Αυτή η εκδοχή είναι διαφορετική σε σχέση με ότι αφορά ότι έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα. Και αυτό επειδή γνωρίζαμε ότι η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ διαφωνούσαν επειδή δε δέχονταν να καταλήξουν σε αριθμό 6 ντόπιων παικτών. Η υποχώρηση της ΦΙΦΑ διευκολύνει την κατάσταση και ανοίγει παράθυρο συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Για την ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ, άλλωστε, είναι φανερό ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλες τις χώρες και όλες τις ομάδες. Οι κινήσεις εντυπωσιασμού και οι εξαιρέσεις δεν αφορούν την γενική εικόνα, απλώς την επιβεβαιώνουν.

Η αλήθεια είναι ότι οι πιο πολλές ομάδες, σε όλο τον πλανήτη, έχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Επειδή, πάντως, πιέζονται από τον έντονο ανταγωνισμό που έχουν η μία για την άλλη, σε εθνικό επίπεδο, δυσκολεύονται να καταλήξουν σε σωστή απόφαση και συνεχίζουν να εξαντλούνται οικονομικά.

Στους 4 ντόπιους παίκτες, κάθε ομάδα μπορεί να βάλει όχι μόνο παίκτες της χώρας της αλλά και ξένους που έχει αποκτήσει σε νεαρή ηλικία και έχουν αγωνισθεί για ένα χρονικό διάστημα στις υποδομές της. Θεωρείται ότι με αυτόν τον τρόπο θα πέσουν τα κόστη.

Παράλληλα, η ΦΙΦΑ περιορίζει τη δράση των μάνατζερ και τους υποχρεώνει πια να παρουσιάζουν επίσημα παραστατικά για τις αποδείξεις είσπραξης της προμήθειας τους ενώ ρίχνει την προμήθεια που λαμβάνουν, από το 8% στο 3% .

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ομάδες από την Ανατολική Ευρώπη είναι οι πρώτες που ζήτησαν να αλλάξει το καθεστώς με τους ποδοσφαιριστές από μεταγραφές.

Έφθασαν στο σημείο να παίζουν μόνο με ξένους παίκτες, χάρις και στην ευκολία με την οποία οι κυβερνήσεις τους δέχονται να δώσουν διαβατήρια και υπηκοότητα σε Αφρικανούς, αλλά και σε ποδοσφαιριστές από γειτονικές χώρες.

Τώρα που κατάλαβαν ότι έχασαν όχι μόνο την ταυτότητα τους, αλλά και την οικονομική ισχύ τους, ουσιαστικά, αλλάζουν προφίλ και ζητούν την υποστήριξη των αρχών για να το πετύχουν.

Στην Ελλάδα, οι ομάδες έχουν πια τη δυνατότητα να βασισθούν σε ντόπιους ποδοσφαιριστές καθώς σταδιακά περιορίσθηκε ο αριθμός των ….μάχιμων ξένων ποδοσφαιριστών , με εξαιρέσεις λιγοστές, όπως είναι αυτή του Αστέρα Τρίπολης αλλά και του Ολυμπιακού όπως και του ΠΑΟΚ.

Θα έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, να δούμε στην πράξη αν θα διατηρηθεί αυτή η προοπτική αλλαγής επειδή κάτω από την «ομπρέλα» των ντόπιων είχαν μπει τελευταία όλοι οι ποδοσφαιριστές που παίζουν εδώ και καιρό στο ίδιο πρωτάθλημα.

Η προϋπόθεση των 3 ετών στο ίδιο πρωτάθλημα, έδωσε το δικαίωμα σε πολλές ομάδες να «βαφτίσουν» ντόπιους τους ξένους ποδοσφαιριστές, αλλά, αυτή η λογική απλώς δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα για την παραγωγή ντόπιων παικτών.

Πηγή:balleto.gr

Σχόλια