To τέλος της Μασία στη Μπαρτσελόνα; – Τι αλλάζει στη θρυλική Ακαδημία; [PHOTOS+VIDEO]

Η θρυλική ακαδημία του καταλανικού συλλόγου προσέφερε στην πρώτη ομάδα τα τελευταία χρόνια σπουδαία… διαμάντια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Τώρα, όμως, φαίνεται πως κάτι αλλάζει…

Σεζόν 2012-13, είναι η 13η αγωνιστική της Primera Division, η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει τη Λεβάντε και ο Μάρτιν Μοντόγια αντικαθιστά μόλις στο 14ο λεπτό τον Ντάνι Άλβες. Είναι μια ιστορική στιγμή για τους «μπλαουγκράνα» που έχουν εκείνη την ώρα στο χορτάρι έντεκα απόφοιτους της μεγάλης σχολής της Μασία. Βίκτορ Βαλδές, Μοντόνια, Πουγιόλ, Πικέ, Άλμπα, Τσάβι, Μπουσκέτες, Ινιέστα, Μέσι, Πέδρο και Φάμπρεγας. Άλλοι μεγαλύτεροι, άλλοι πιο νέοι, κάποιοι από αυτούς… συμμαθητές, όλοι προερχόμενοι από τις ακαδημίες της ομάδας, οι βάσεις των οποίων είχαν μπει ήδη από τον Γιόχαν Κρόιφ στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ο Πεπ Γουαρδιόλα, ο ίδιος επίσης μεγαλωμένος ποδοσφαιρικά μέσα στη Μασία, γνώριζε πολύ καλά τη σημασία του να έχει η ομάδα μέσα στο γήπεδο τα δικά της παιδιά.

Από εκείνη την ενδεκάδα, φυσικά και δεν ήταν όλοι γεννημένοι στη Βαρκελώνη, ούτε όλοι «μπήκαν» με τη μία στην πρώτη ομάδα. Ο Λιονέλ Μέσι έφτασε στην πρωτεύουσα της Καταλονίας σε ηλικία 13 ετών, ο Άλμπα επέστρεψε μετά τη θητεία του στη Βαλένθια, ο Πικέ αποκτήθηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ ο Φάμπρεγας είχε κάνει το πέρασμά του από την Άρσεναλ πριν φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Είναι, εξάλλου, χαρακτηριστικό, ότι η μοναδική μεταγραφή των Καταλανών τη σεζόν 2012-13, εκτός του Άλμπα, ήταν η απόκτηση του Άλεξ Σονγκ από την Άρσεναλ. Ο Τέγιο, ο Μουνιέσα, ο Τζόναθαν ντος Σάντος, ο Μπάρτρα και ο Μοντόγια ήταν, επίσης, καινούργιοι, αλλά είχαν πάρει προαγωγή στην μεγάλη ομάδα, και να δουλέψουν υπό τις οδηγίες του πρόωρα χαμένου Τίτο Βιλανόβα.

Την επόμενη σεζόν, υπό τις οδηγίες πια του Τάτα Μαρτίνο, τα δεδομένα άλλαξαν για δύο λόγους, κυριότερος εκ των οποίων ήταν, φυσικά, η απόκτηση του Νεϊμάρ, μεταγραφή που αποδείχθηκε «χρυσή» αγωνιστικά, αλλά επέφερε διοικητική καταστροφή. Ο Σάντρο Ροσέλ παραιτήθηκε από την προεδρία και η υπόθεση παραμένει υπό έρευνα από τις ισπανικές οικονομικές και δικαστικές αρχές, λόγω πολλαπλών παρατυπιών, αλλά και φοροδιαφυγής. Ο δεύτερος λόγος, ήταν η φυγή του Τιάκο Αλκάνταρα, του… διαδόχου των Τσάβι και Ινιέστα στη μεσαία γραμμή της ομάδας, καθώς ο ποδοσφαιριστής επέλεξε να ακολουθήσει τον Πεπ Γουαρδιόλα στη Μπάγερν. Εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν η σειρά των Ραφίνια, Σέρχι Ρομπέρτο, Ολαθαμπάλ και Ντεουλοφέου να γίνουν μέλη της πρώτης ομάδας. 

Ακολούθησε η επιβολή απαγόρευσης μεταγραφών στη Μπαρτσελόνα από τη FIFA μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, αλλά οι Καταλανοί είχαν προλάβει να δαπανήσουν περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ για να πάρουν τους Σουάρεζ, Ματιέ, Βερμάελεν, Ράκιτιτς, Τερ Στέγκεν, Κλαούντιο Μπράβο και Ντούγκλας. Σιγά σιγά άρχισε και η αποχώρηση πολλών παικτών – προϊόντων της Μασία. Κάποιοι «κρέμασαν» την καριέρα τους, άλλοι αποφάσισαν να… εκμεταλλευτούν το καλό όνομα που «έφτιαξαν» στο «Καμπ Νου» και να συνεχίσουν σε άλλες ομάδες. Από φέτος το καλοκαίρι είναι πια παρελθόν ο Τσάβι, ο οποίος θα συνεχίσει στο Κατάρ, ο Ντεουλοφέου πήγε στην Έβερτον, ο Μοντόγια είναι πια παίκτης της Ίντερ, ενώ η Τσέλσι κινείται για την απόκτηση του Πέδρο. Οι «μπλαουγκράνα», από την άλλη, έχουν ήδη αποκτήσει τους Τουράν και Βιδάλ (μετά τον προσεχή Ιανουάριο, όποτε λήγει η απαγόρευση μεταγραφών), ενώ δεν αποκλείεται να πάρουν και τον Πογκμπά. Μήπως, λοιπόν, η Μπαρτσελόνα εγκαταλείπει πια τη φιλοσοφία των δικών της παιδιών και στρέφεται προς την τακτική των… γκαλάκτικος, που πρώτη εφάρμοσε η Ρεάλ πριν από περίπου 15 χρόνια; Οι πρόεδροι των τελευταίων χρόνων φαίνεται πως έχουν υιοθετήσει την πολιτική του Φλορεντίνο Πέρεθ και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπου οι υποψήφιοι πρόεδροι έταζαν μεγάλους αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου για να κερδίσουν. Ουδείς αναφέρθηκε στις ακαδημίες. 

Από την άλλη, μπορεί απλά να πέρασε η… χρυσή φουρνιά των μεγάλων ταλέντων που αξιοποιήθηκαν στη Μασία και να χρειάζεται πια χρόνος για να βγουν νέοι ποδοσφαιριστές. Συνέβη και με την… τάξη του 1995 στον Άγιαξ και το 1999 στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

{youtube}cQYioqQ59v4{/youtube}

{youtube}qdA3gKP48_U{/youtube}


Τμήμα ειδήσεων football-academies.gr
Πηγή:sdna.gr

Σχόλια