To ποδόσφαιρο στη σκιά των capital controls

Η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η κοινωνία έχει αντίκτυπο και στις ΠΑΕ. Συμφωνίες με παίκτες «παγώνουν», οι μάνατζερ ζητούν εγγυήσεις για την περίπτωση Grexit, ενώ ο ΟΠΑΠ «κουρεύει» κατά 50% τις χορηγίες προς τη Σούπερ Λίγκα

Ο Αρμαγεδδών δεν είναι… ποδοσφαιριστής, ώστε να αποτελέσει «μήλον της έριδος» και για τους ελληνικούς συλλόγους. Ενδιαφέρει τους πάντες. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας που χτύπησε,

αν δεν την έχει διαβεί κιόλας, την πόρτα των ελληνικών ομάδων, έρχεται να στοιχηθεί πίσω από τους κατακόρυφα μειωμένους προϋπολογισμούς των ΠΑΕ, τις άδειες ?κατά βάση? κερκίδες και την ένδεια θεάματος εντός των αγωνιστικών χώρων. Η βαθιά οικονομική κρίση που έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια τον ελληνικό αθλητισμό είναι έτοιμη να παραδώσει τα «κλειδιά» στα… capital controls στα οποία υπόκεινται όλες οι ΠΑΕ, μικρές και μεγάλες.

Το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει και οι διοικούντες τις ομάδες βρίσκονται επί ποδός (οικονομικού) πολέμου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή (και) γι’ αυτούς κατάσταση. Παίχτες που είχαν συμφωνήσει να έρθουν να εργαστούν στη χώρα μας, στην καλύτερη των περιπτώσεων ζητούν πίστωση χρόνου και στη χειρότερη αναζητούν άλλες πολιτείες. Ατζέντηδες ποδοσφαιριστών θέτουν πλέον νέους όρους προκειμένου να πείσουν τους πελάτες τους να πουν το «ναι», αιτούμενοι εγγυήσεις καταβολής των συμφωνημένων χρημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού και πληρωμένες σε ευρώ.

Ο Βραζιλιάνος Νενέ, που απασχόλησε και στο παρελθόν τον

Ολυμπιακό, βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στον Πειραιά.

Ωστόσο,οι τελευταίες εξελίξεις «παγώνουν»

προς το παρόν τη συμφωνία.

Ξεκάθαροι όροι
Οι όροι που θέτουν οι μάνατζερ είναι ξεκάθαροι, όπως και οι επιπτώσεις ενός ποδοσφαιρικού Grexit. Ζητούν μετ΄ επιτάσεως την ικανοποίηση του αιτήματός τους, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση αλλαγής του νομίσματος στη χώρα μας, οι πελάτες τους θα συνεχίσουν να πληρώνονται στο νόμισμα που προβλέπεται στην τρέχουσα συμφωνία».

Ητοι στο ευρώ, διότι διαφορετικά ο… ευρώ-ν αμειφθήσεται. Ομως, σε περίπτωση ενός Grexit, τεράστιο πρόβλημα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και οι Ελληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό. Και τούτο γιατί αν η χώρα βγει εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, τότε όχι μόνο θα πάψουν να θεωρούνται κοινοτικοί, αλλά δεν θεωρούνται ούτε καν κοινοτικοί β΄ ζώνης, που αφορά παίχτες που προέρχονται από χώρες που είναι υπό ένταξη.

Σε μία τέτοια περίπτωση τα σύνορα θα κλείσουν για τους περισσότερους Ελληνες, οι οποίοι αναζητούσαν στο εξωτερικό ένα καλύτερο μέλλον. Οπως θα περιοριστούν οι δίοδοι άφιξης σπουδαίων ξένων παιχτών στη χώρα μας, πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζουν οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και λιγότερο ο ΠΑΟΚ, παρότι δεν έχει επέλθει το Grexit.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία, με την πρόταση που υπέβαλε προς τη Σούπερ Λίγκα και τις ΠΑΕ, τις υποχρέωσε σε «haircut» της τάξης του 50 %. Τα 16,5 εκατ. ευρώ (10,5 εκατ. € για διαφήμιση των παιχνιδιών του Οργανισμού στις φανέλες των ομάδων και 6 εκατ. € για χορηγία) που προσέφερε στις 16 ΠΑΕ, καθώς και στη διοργανώτρια Αρχή απορρίφθηκαν από τα μέλη του Συνεταιρισμού. Οι ΠΑΕ ξέρουν ότι ο… λογαριασμός δεν βγαίνει, ειδικά από την περασμένη αγωνιστική χρονιά, κατά την οποία η Σούπερ Λίγκα έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων Κ-15, Κ-17, Κ-20, όπερ σημαίνει ανέλαβε και τα έξοδα διαιτησίας. Η οικονομική κρίση, λοιπόν, έδιωξε τους Έλληνες παίχτες από την Ελλάδα, μία ενδεχόμενη χρεοκοπία θα διώξει τους καλούς ξένους ποδοσφαιριστές από τη χώρα μας. Ποδοσφαιρική Ελλάδα, ώρα μηδέν!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Στον αέρα η συμφωνία με Νενέ, το σκέφτονται Ζόνατας και Μεξές

Το πλάνο των «ερυθρολεύκων» περιελάμβανε τις πρώτες δυνατές μεταγραφές μέσα στην εβδομάδα που ολοκληρώνεται. Και όντως η πειραϊκή ΠΑΕ είχε και έχει ακόμη προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με αρκετούς ξένους ποδοσφαιριστές που και θετικοί είναι να συνεχίσουν την καριέρα τους στον Ολυμπιακό και ικανοί να ανεβάσουν την ποιότητα της ομάδας.

Το πλάνο αυτό όμως στον βαθμό που ήθελαν να εφαρμοστεί, έμεινε στα χαρτιά. Ο λόγος προφανής. Τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα δεν δημιουργούν σαφέστατα αυτό το περιβάλλον που θα ήθελε ο κάθε ξένος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής για να έρθει. Συνάμα και η διοίκηση αναμένει τις εξελίξεις, τα δεδομένα με τα οποία θα κληθεί να κινηθεί για τις μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών, και μάλιστα δυνατών ονομάτων.

Οπως στην περίπτωση του Νενέ που ολοκλήρωσε τη χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Γουέστ Χαμ, με τον οποίο υπήρξε ουσιαστικά συμφωνία, αλλά, όπως ο ίδιος ο μάνατζερ του Βραζιλιάνου δήλωσε, έχει «παγώσει» λόγω των δραματικών εξελίξεων στη χώρα.

Οπως στην περίπτωση του επίσης Βραζιλιάνου Ζόνατας για τον οποίο έχει γίνει συζήτηση με τον μάνατζέρ του Μίνο Ραϊόλα για να έρθει στον Ολυμπιακό, με ιδιαίτερα θετικά σημάδια.

Πρόταση από τον Ολυμπιακό έχει στα χέρια του και ο Φιλίπ Μεξές αλλά ο Γάλλος αμυντικός της Μίλαν, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν βιάζεται να απαντήσει. Πολλώ δε μάλλον όταν η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας είναι τόσο ρευστή.

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του Πάπε Ντιόπ, του Σενεγαλέζου αμυντικού που έμεινε ελεύθερος από τη Λεβάντε και που έχει «κλείσει» εδώ και καιρό στον Ολυμπιακό αλλά ακόμη δεν έχει επικυρωθεί η συμφωνία των δύο πλευρών.

Στο λιμάνι βεβαίως δεν πρόκειται να περιμένουν για πάντα τις εξελίξεις στη χώρα, χρειάζεται να «τρέξει» ο προγραμματισμός της νέας χρονιάς που ξεκινάει τη Δευτέρα, με τα ανοικτά «μέτωπα» να είναι πολλά.

Σε μεταγραφές τέτοιου επιπέδου άλλωστε και οι δύο πλευρές, η ομάδα που αγοράζει και ο παίχτης που έρχεται, παίρνουν πάντα τα μέτρα τους για να είναι εξασφαλισμένες σε κάθε περίπτωση.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Ο Σάντσεθ ζήτησε να απαντήσει μετά το δημοψήφισμα

Αλλες χρονιές σίγουρα οι πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών θα είχαν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον σχεδιασμό του Παναθηναϊκού. Φέτος, εντούτοις, η διορατικότητα των Φύσσα, Βόκολου και η πρόθεσή τους να έχουν το ρόστερ όσο πιο πλήρες γίνεται πριν από το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, πρόλαβε (και) τον ορατό κίνδυνο του Grexit, αφού οι περισσότερες κινήσεις έχουν πλέον ολοκληρωθεί.

Η μοναδική περίπτωση που δείχνει να σκαλώνει πάνω που είχε μπει στην τελική ευθεία, είναι αυτή του Ισπανού Σέρχιο Σάντσεθ, ο οποίος, αν και είχε στείλει από το πρωί της περασμένης Δευτέρας υπογεγραμμένο προσύμφωνο, λίγες ώρες μετά έδειξε να το ξανασκέφτεται, «υποχρεώνοντας» τους δύο διευθυντές του «τριφυλλιού» να κάνουν ταξίδι-αστραπή στη Βαρκελώνη για να τον μεταπείσουν. Την Πέμπτη ο Ισπανός ζήτησε να οριστικοποιηθεί η μεταγραφή μετά το δημοψήφισμα, με τους «πράσινους» να απαντούν θετικά στο αίτημά του.

Η υπόθεση του Σάντσεθ ήταν η κυριότερη που συνάντησαν δυσκολίες οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού. Βεβαίως, για κάθε παίχτη απ’ το εξωτερικό που διαπραγματεύτηκαν το εφετινό καλοκαίρι οι Φύσσας, Βόκολος, υπήρχαν πάντα οι παράμετροι «οικονομικά προβλήματα, πιθανό Grexit» στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως λέγεται ότι συνέβη με τον κεντρικό αμυντικό της Λάτσιο, Μικαέλ Σιανί, και γι’ αυτό οι «πράσινοι» έδιναν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους υπό μεταγραφή ποδοσφαιριστές, πως δεν υπήρχε ο παραμικρός κίνδυνος να χάσουν τα χρήματά τους. Στους δε Εσιέν και Σάντσεθ ξεκαθαρίστηκε πως (εάν χρειαστεί) οι δόσεις των συμβολαίων τους θα μπαίνουν σε τράπεζες του εξωτερικού και σε ευρώ.

Ωστόσο, οι μάνατζερ όλων των παιχτών ήθελαν εξαρχής διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χαθούν τα λεφτά των πελατών τους. Από τον Εσιέν έως τον Λουντ και τον Θελάντερ. Εγγυήσεις που δόθηκαν σε απόλυτο βαθμό από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού, με δεδομένο ότι το «τριφύλλι» τελεί υπό καθεστώς monitoring της UEFA κι ως εκ τούτου δεν νοείται καν να αργήσει ούτε μία ημέρα την καταβολή των χρημάτων προς όλους τους παίχτες του, προκειμένου να μην υποστεί… Panathinaik-exit από τα Κύπελλα Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία τα πάντα είναι προγραμματισμένα τουλάχιστον δύο εβδομάδες πιο πριν και δεν υπάρχει το παραμικρό «θέμα». Το ξενοδοχείο που θα μείνει η ομάδα (Bilderburg) έχει «κλειστεί», οι πτήσεις είναι κανονισμένες εδώ και μέρες και η ομάδα συνεχίζει βάσει προγράμματος.

Ο 25χρονος τερματοφύλακας Ρόμπιν Ολσεν αποκτήθηκε

από τον ΠΑΟΚ έναντι 500.000€.

Μάλιστα η συμφωνία έκλεισε με τις τράπεζες

κλειστές και με το capital control σε ισχύ.

ΠΑΟΚ
Οι κλειστές τράπεζες δεν εμποδίζουν τον σχεδιασμό

Η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ αποτελεί αυτήν τη στιγμή εγγύηση ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης μπορεί να έχει αντοχές.

Στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, την περασμένη Τετάρτη, η ομάδα της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τη συμφωνία με τη Μάλμε για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του 25χρονου τερματοφύλακα Ρόμπιν Ολσεν, καταβάλλοντας στους Σουηδούς, σύμφωνα με πληροφορίες, ποσό κοντά στις 500.000€, με τις τράπεζες κλειστές στην Ελλάδα και με capital control σε ισχύ.

Η βασική προετοιμασία του «Δικεφάλου» ξεκίνησε στην Ολλανδία χωρίς να προκύψουν προβλήματα και αλλαγές στον αρχικό προγραμματισμό που εξ ανάγκης άλλωστε έγινε νωρίς.

Από όσα προκύπτουν, οι ποδοσφαιριστές που ανήκουν στο ρόστερ του ΠΑΟΚ δεν έχουν εκφράσει, ούτε οι Ελληνες ούτε κυρίως οι ξένοι, και για την ώρα τουλάχιστον, κάποιου είδους ανησυχία για τον τρόπο καταβολής των χρημάτων τους και δεν υπάρχει κάποιο αίτημα για απευθείας πληρωμές σε τράπεζες του εξωτερικού.

Η απόκτηση του Ρόμπιν Ολσεν δείχνει στην πράξη ότι ο Φρανκ Αρνεσεν, με τη στήριξη φυσικά του Ιβάν Σαββίδη, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην υλοποίηση του μεταγραφικού του πλάνου.

Σίγουρα στις συζητήσεις που γίνονται με υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους, η κατάσταση στην Ελλάδα και οι εικόνες από τις ουρές στα ΑΤΜ και του συνωστισμού έξω από τις τράπεζες κάνει επιφυλακτικούς αρκετούς ποδοσφαιριστές, ωστόσο δεν υπάρχει, από ό,τι λένε οι διοικούντες τον ΠΑΟΚ, κάποια περίπτωση παίχτη που να ήταν κοντά στην απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στην Τούμπα και να έκανε πίσω λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα.

Είναι πάντως γεγονός ότι κυρίως οι εκπρόσωποι των ποδοσφαιριστών είναι αυτοί που ζητούν περισσότερες διασφαλίσεις οικονομικής φύσης προκειμένου να πειστούν να αγωνιστούν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Τμήμα Ειδήσεων football-academies.gr
Πηγή:ethnos.gr-ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ, ΣΑΒΒΑΣ ΤΖΙΟΜΠΑΝΟΓΛΟΥ

Σχόλια