ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΙΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑΣ

Όσο κι αν το ποδόσφαιρο εξελίσσεται καθημερινά, όσο κι αν συναντάμε όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους- επιστήμονες να πασχίζουν, ώστε να βελτιώσουν το επίπεδο γνώσεων και δυνατοτήτων των σύγχρονων ποδοσφαιριστών, αλλά και προπονητών, η εικόνα μιας γυναίκας να κοουτσάρει και να ηγείται σε ένα γήπεδο, αποτελεί έκπληξη από την πλειονότητα ακόμη και σήμερα!

Εμείς συναντήσαμε και μιλήσαμε με την κα Βανέσα Αναστασοπούλου, γυμνάστρια και προπονήτρια ποδοσφαίρου, την οποία είχαμε γνωρίσει πριν ένα χρόνο με την δημοσίευση στο Football-Academies.gr δύο άρθρων αναφορικά με το παιδικό ποδόσφαιρο.

Δείτε τι είπε στο Football-Academies.gr και στον Γιάννη Βαλμά

ΕΡ.: Βανέσα, αρχικά πες μας λίγα λόγια για εσένα. Ποιά είναι η επαγγελματική σου πορεία έως σήμερα;

ΑΠ.: Τελείωσα τις σπουδές μου από τα ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το 2012 με ειδικότητα στο Ποδόσφαιρο. Τον τελευταίο χρόνο έκανα την πρακτική μου στην Ακαδημία της Δήμητρα Απόλλων στα Τρίκαλα. Στη συνέχεια, επέστρεψα στην γενέτειρά μου, τον Βόλο, όπου εργάστηκα για δυο χρόνια στην Σχολή της Αγίας Παρασκευής ως προπονήτρια σε κατηγορίες προ τζούνιορ. Πριν 3 χρόνια ήρθα να μείνω μόνιμα στην Αθήνα. Εργάστηκα για δυο μήνες ως βοηθός προπονητή στην αντρική ομάδα του Παπάγου κι έπειτα ξεκίνησα τη συνεργασία μου με την  Coerver Coaching για 2 χρόνια. Πλέον έχω αναλάβει προπονήτρια στην Γυναικεία Ακαδημία του Φοίνικα Αγίας Σοφίας, στον Πειραιά και στην Σχολή του Ολυμπιακού στο Λαγονήσι. Οι Ηλικίες αφορούν κατηγορίες από Bambini και Junior μέχρι κορασίδες και νεανίδες για τα κορίτσια!

ΕΡ.: Στη χώρα μας δεν συνηθίζουμε να συναντάμε γυναίκες στη θέση προπονητών. Πώς είναι να δουλεύεις μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα;

ΑΠ.: Η καχυποψία, η ειρωνεία και η υποτίμηση κάνουν  την εμφάνισή τους ιδίως από ανθρώπους, που θεωρούν τον εαυτό τους αυθεντίες στον χώρο. Βέβαια, αν έχεις πείσμα, θέληση, πίστη και διάθεση για εξέλιξη, τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι ικανές να σε εμποδίσουν να επιτύχεις τους στόχους σου. Επομένως, το μόνο που μένει, είναι είτε να σε παραδεχτούν είτε να σε πολεμήσουν. Έχω κερδίσει τον σεβασμό πολλών συναδέλφων προπονητών. Εξακολουθώ όμως να ανταγωνίζομαι τους περισσότερο δύσπιστους!

ΕΡ.: Ασχολείσαι αρκετά χρόνια με το παιδικό ποδόσφαιρο. Πώς νιώθεις, που το κύριο «αντικείμενό σου» είναι τα παιδιά;

ΑΠ.: Ξεκινώντας την προπονητική μου διαδρομή, ήμουν αποφασισμένη να αφιερώσω αρκετά χρόνια στις υποδομές και κυρίως στις μικρότερες ηλικίες. Ο σπουδαιότερος ρόλος στην καριέρα ενός προπονητή είναι η τριβή του και η προσήλωσή του σε αυτές τις ηλικίες. Για εμένα δεν μπορεί να αυτοαποκαλείται κάποιος Προπονητής, αν δεν έχει πασχίσει με οργάνωση, υπομονή κι επιμονή να  «μεγαλώσει» ισορροπημένα τα μικρότερα παιδιά της Ακαδημίας του. Η λέξη, που χαρακτηρίζει απόλυτα την ενασχόληση με αυτή την ηλικία, είναι ο όρος ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ!

ΕΡ.: Με το γυναικείο ποδόσφαιρο ασχολείσαι μόλις 1 χρόνο. Σε τι διαφέρουν τα αγόρια από τα κορίτσια;

ΑΠ.:  Κάπου είχα διαβάσει, ότι στις γυναίκες πρέπει να συμπεριφέρεσαι ως γυναίκες, αλλά να τις προπονείς σαν άντρες. Η ψυχολογία είναι  η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο φύλων, ιδίως όταν πρόκειται για την περίοδο της εφηβείας. Προπονητικά είναι γνωστό, πως τα κορίτσια έχουν από μικρές καλύτερη ευλυγισία από τα αγόρια της ηλικίας τους, αλλά τα αγόρια έχουν πιο γρήγορη εξοικείωση με την μπάλα στα πόδια. Το σίγουρο  είναι, πως, αν ένα κορίτσι έχει την απαραίτητη ποδοσφαιρική κατάρτιση από μικρό, δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα αγόρι συνομήλικό του.

Το να προπονείς γυναίκες είναι μια πρόκληση κι ένα προσωπικό στοίχημα, ιδίως σε μια χώρα, όπου υστερεί σε επίπεδο, γνώσεις και προβολή περί του γυναικείου στοιχείου στο ποδόσφαιρο!

ΕΡ.: Ποιες είναι οι βλέψεις σου για τα επόμενα χρόνια; Έχεις θέσει βραχυπρόθεσμους ή και μακροπρόθεσμους στόχους;

ΑΠ.: Εννοείται… Το μόνο σίγουρο  είναι πως δεν επαναπαύομαι ποτέ…

Ήδη έχω ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης του διπλώματος  UEFA A από την 27η σχολή προπονητών της ΕΠΟ. Στα άμεσα σχέδια μου είναι η παρακολούθηση της 3ης Σχολής Φυσικής Κατάστασης στην Κομοτηνή, καθώς με ενδιαφέρει εξίσου πολύ και η θέση του προπονητή Φυσικής Κατάστασης σε μια Ομάδα Νέων, Ανδρών ή Γυναικών. Επίσης, βρίσκομαι σε αναζήτηση Εξειδικευμένων Προπονητικών Σεμιναρίων – Συνεδρίων  στο εξωτερικό.

ΕΡ.: Το UEFA A είναι ένα δίπλωμα ανώτερου επιπέδου. Είσαι η μόνη προπονήτρια στην Ελλάδα, που θα το αποκτήσει?

ΑΠ.: Όχι. Είμαι, όμως,  η 3η  Προπονήτρια στην Ελλάδα, που οδηγείται σε αυτό το σημαντικό εγχείρημα!

ΕΡ.: Μας ανέφερες, πως έχεις αποφοιτήσει από Πανεπιστήμιο (ΤΕΦΑΑ). Η περαιτέρω Ακαδημαϊκή γνώση κι εξέλιξη, δεν αποτελεί μέρος των μελλοντικών σου στόχων;

ΑΠ.: Μα φυσικά… Δεν την έχω απορρίψει. Ο Μεταπτυχιακός τίτλος έχει μπει ήδη στην σκέψη μου και έχω ήδη βρει δύο διαφορετικούς τομείς, που με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και σχετίζονται άμεσα με το ποδόσφαιρο. Ο ένας αφορά την Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Επίδοσης και Απόδοσης και ο άλλος την Πρόληψη και Αποκατάσταση Τραυματισμών.

Οι ερευνητικές εργασίες, επίσης, βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μου. Ήδη εδώ κι ένα χρόνο έχω ξεκινήσει το στάδιο  της αναζήτησης, μελέτης και σύγκρισης επιστημονικών πηγών σχετικά με το θέμα «Ο μικρός ποδοσφαιριστής και οι πηγές άγχους κατά τη διάρκεια της προπόνησης…». Σε πρώιμο στάδιο βρίσκεται και άλλη μια εργασία μου αναφορικά με τις «Φυσιολογικές Τάσεις  στις Παιδικές Ηλικίες», η οποία έχει δημοσιευθεί συνοπτικά με την μορφή άρθρου.

Βανέσα σ’ ευχαριστούμε πολύ, για την πολύ όμορφη συνέντευξη

Σας ευχαριστώ κι εγώ για τη φιλοξενία στο Football-Academies.gr, το οποίο χρόνια τώρα, μου προσφέρει ποιοτική ενημέρωση.

Σχόλια