Γιατί πονάνε τα πέλματα μου όταν τρέχω?

Του Γιώργου Κακαβά Φυσικοθεραπευτή-Χειροθεραπευτή *

Το τρέξιμο είναι ο πιο φυσικός τρόπος άθλησης από την αρχή της ιστορίας μέχρι σήμερα! Συγκαταλέγεται στα αερόβια σπορ, μαζί με το Ποδήλατο την κολύμβηση και άλλα.

Γιατί όταν τρέχουμε πονάνε τα πέλματα μας? Υπάρχουν εξωγενείς και Εξωγενείς παράγοντες.

Εξωγενείς είναι το έδαφος που τρέχουμε και κατά πόσο αυτό αποσβαίνει τους κραδασμούς και την κινητική ενέργεια της πρόσκρουσης του ποδιού στο έδαφος. Εξωγενής παράγοντας είναι και τα παπούτσια που χρησιμοποιούμε. Πολύ μεγάλη κουβέντα αυτή για τον ρόλο των παπουτσιών και το μάρκετινγκ των εταιρειών γιατί μερικοί από τους μεγαλύτερους δρομείς αποστάσεων τρέχουν και έτρεχαν ξυπόλυτοι!!!

Εξωγενείς παράγοντας σημαντικός είναι η μορφή του πέλματος μας.

Οι άνθρωποι γεννιούνται με ένα πέλμα που αλλάζει δύσκολα κατά την διάρκεια της ζωής τους και αν μπορεί να βελτιωθεί, αυτό γίνεται μέχρι την ηλικία των 18. Αρα έχουμε δρομείς με πλατυποδία (over pronation) με κοιλοποδία ( supination), βλαισοπτερνία και φόρτιση στα μετατάρσια που μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα.

Επίσης η κακή μηχανική του ποδιού αλλάζει τα φορτία στο γόνατο το ισχίο ,την λεκάνη και την μέση του αθλούμενου επηρεάζοντας πολλές φορές όλη την κινηματική αλυσίδα του ανθρώπινου σώματος.

Παθήσεις που αναφέρονται στο πέλμα είναι πάρα πολλές για να αναφερθούν σε ένα μη επιστημονικό άρθρο. Επίσης πολλές φορές λόγω κακής φόρτισης έχουμε και προβλήματα στην κνήμη και στους μυς και τους τένοντες όπως τενοντίτιδα.

Το πέλμα συνήθως παρουσιάζει παθολογίας όπως η άκανθα, πόνος στο μετατάρσιο, πόνος στην καμάρα του ποδιού και άλλες. Η άκανθα πτέρνας είναι μια από τις πιο συχνές διαγνώσεις στην παθολογία του πέλματος.

Συχνά μετά από επιλαμβανόμενες φλεγμονές στην πελματιαία απονεύρωση σχηματίζονται ασβεστώδεις σχηματισμοί πάνω στην απόληξη της απονεύρωσης στην πτέρνα που στην ακτινογραφία μοιάζει με μια μικρή εξόστωση σαν αγκάθι (άκανθα πτέρνας.)

Συνήθως ο ασθενής νομίζει ότι ο πόνος προέρχεται από την άκανθα άλλα δεν είναι έτσι ακριβώς. Η απονεύρωση είναι μη ελαστική και πονά πολύ συνήθως το πρωί έντονα μετά το πρωινό ξύπνημα. Η Μηχανική θεραπεία βοηθά πολύ στην ίαση και την πρόληψη της υποτροπής του προβλήματος.

Η αξιολόγηση είναι πολύ σημαντική και δεν χρειάζεται ακριβές απεικονιστικές μεθόδους αλλά εμπειρία και κατανόηση της μηχανικής του ποδιού. Μια φτηνή εξέταση που δίνει εικόνα άμεση με μικρό κόστος είναι το σκάνερ ποδιού.

Η θεραπεία μετά την λεπτομερή αξιολόγηση επαφίεται στην διόρθωση της μηχανικού προβλήματος και στην σωστή ενδυνάμωση των μυών που εμπλέκονται στην κίνηση. Το τρέξιμο είναι μια φυσιολογική και πανάρχαια συνήθεια για τον άνθρωπο και τα τελευταία χρόνια χιλιάδες άνθρωποι και στην χώρα μας τρέχουν σε αγώνες δρόμου ,ημιμαραθώνιους και μαραθώνιους για λόγους υγείας και Εύ ζην.

Η πρόληψη μέσω της επίσκεψης σε ένα ειδικό αθλητικών κακώσεων και κινησιολογίας θα βοηθήσει να κάνετε αμέτρητα χιλιόμετρα χωρίς ενόχληση ή να λύσει κάποιο πρόβλημα που ήδη σας ταλαιπωρεί.

Γιώργος Κακαβάς

Φυσικοθεραπευτής-Χειροθεραπευτής

www.fysiotek.gr

www.fysioteksportslab.com

Σχόλια