Τμήμα Αθλητικής Επιστήμης στο Μάλεμε από την Π.Α.Ε. Πλατανιάς

Σε μια σπουδαία κίνηση όσον αφορά την εξέλιξη του συλλόγου προχώρησαν στον Πλατανιά καθώς δημιούργησαν το δικό τους τμήμα μετρήσεων, παρακολούθησης και ανάλυσης της απόδοσης των αθλητών τους εντός του προπονητικού κέντρου της ομάδας.

Σε μια σπουδαία και πρωτοπόρα κίνηση προχώρησαν στον Πλατανιά καθώς η ομάδα των Χανίων απέκτησε το δικό της τμήμα μετρήσεων, παρακολούθησης και ανάλυσης αθλητικής απόδοσης το οποίο είναι εγκαταστημένο στο προπονητικό κέντρο του Μάλεμε και το οποίο δίνει πολλές δυνατότητες στην εξέλιξη της εκγύμνασης των παικτών του Γιώργου Παράσχου.

Πλέον οι άνθρωποι της ομάδας των Χανίων θα μπορούν να πραγματοποιούν τα εργομετρικά των ποδοσφαιριστών τους στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, να έχουν ανά πάσα στιγμή στα χέρια τους της μετρήσεις των ποδοσφαιριστών τους και να παρακολουθούν κάθε εξέλιξη και διαφοροποίηση που υπάρχει.

Το σχετικό δελτίο Τύπου ανέφερε:

“Στη δημιουργία Τμήματος Μετρήσεων, Παρακολούθησης και Ανάλυσης Αθλητικής Απόδοσης, στο προπονητικό κέντρο του Μάλεμε, προχώρησε η Π.Α.Ε. Πλατανιάς Χανίων, συνεχίζοντας τη διαρκή αναβάθμιση των υποδομών της σε όλα τα επίπεδα.

«Σε μια προσπάθεια λειτουργικής προόδου και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών, στα πρότυπα ομάδων προηγμένων χωρών ποδοσφαιρικά, δημιουργήσαμε Τμήμα Αθλητικής Επιστήμης μέσα στην καρδιά της ίδιας της ομάδας. Στόχος μας είναι η βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης μέσω συνεχούς ανάλυσης δεδομένων προπόνησης, τακτικότατης αξιολόγησης της ικανότητας των ποδοσφαιριστών και της εν γένει ανάλυσης της τελικής απόδοσής τους στον αγωνιστικό χώρο.

Στην ουσία μιλάμε για το λεγόμενο «applied science», μια καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα, την εφαρμογή δηλαδή της επιστήμης στην πράξη και την προπονητική διαδικασία», επισημαίνει -μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της Π.Α.Ε. Πλατανιάς Χανίων- ο προπονητής φυσικής κατάστασης (MSc, Sport Scientist, Strength & Conditioning Coach) της ομάδας μας, Λεωνίδας Παπαδάκης (σε πρώτο πλάνο στη φωτογραφία κάτω).

Αναλυτικότερα, ο κ. Παπαδάκης αναφέρει, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τα εξής:

Πώς ξεκίνησε η ιδέα;

«Ξεκίνησε μετά από τα συνεχή επιμορφωτικά μου ταξίδια στο εξωτερικό, σε συλλόγους της Γαλλίας (League 1) και της Αγγλίας (Premier League), όπου συνέλεγα δεδομένα και εμπειρίες πάνω στο θέμα. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και η σχέση μου με ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά – προπονητικά ιδρύματα της Ευρώπης στο Dijon της Γαλλίας (Center d expertise de la performance Gilles Cometti), όπως και η συνεργασία μου σε ερευνητικό επίπεδο με τον γιατρό Κ. Πάτρα από τη χρονιά μου στον ΠΑΣ Γιάννινα. H τεχνογνωσία, λοιπόν, υπήρχε. Έλειπε η θέληση για την υλοποίηση ενός βαθύτερου στόχου, αλλά με τη Διοίκηση του Πλατανιά να δείχνει εμπράκτως τα βήματα που θέλει να κάνει και προς αυτήν την κατεύθυνση, ξεκινήσαμε μαζί…»

Σε τι επίπεδο βρίσκεται το Τμήμα τώρα;

«Είναι τα πρώτα βήματα λειτουργίας, ωστόσο ήδη βρισκόμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο, καλύπτοντας τα κομμάτια αξιολόγησης των ποδοσφαιριστών, παρακολούθησης της προπονητικής διαδικασίας και παρέμβασης στην ατομική μεγιστοποίηση απόδοσης. Φυσικά, θα απαιτηθούν, ακόμη, υλικοτεχνικός εξοπλισμός και ίσως και έξτρα έμψυχο δυναμικό, αλλά ένα βήμα τη φορά… Η ουσία είναι ότι το πρώτο βήμα έγινε!»

Η συνεργασία του Τμήματος με τους προπονητές του συλλόγου;

«Ο κ. Παράσχος είναι δάσκαλος για όλους μας, η συνεργασία είναι άψογη και σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κυρίους Γκουτζίδη και Παγανιά. Ο στόχος, όπως προείπαμε, είναι η μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών μέσα από μια σειρά δράσεων των ανθρώπων γύρω από τους ποδοσφαιριστές του συλλόγου. Φυσικά και το Τμήμα ενεργοποιείται και στις Ακαδημίες του συλλόγου, όπου, σε συνεργασία με τους προπονητές τους, η εξέλιξη των νεαρών μας (δυστυχώς και λόγω της κρίσης) κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη».

Τι πιστεύετε για τη νέα χρονιά;

«Να απαντήσω με φράση παλιού αγαπημένου προπονητή: «Δεν ξέρω αν κερδίζουμε ή χάνουμε… Δεν ξέρω αν μείνουμε ή πέσουμε… Το σίγουρο είναι ότι θα χτυπάμε τόσο δυνατά που θα πονάνε…»»

Σχόλια