ΠΑΟΚ: Οι αρχές και οι αξίες της Ακαδημίας – Η Δομή και η Επιστημονική Υποστήριξη

PAOK Academy – Η φιλοσοφία και ο στόχος της Ακαδημίας του ΠΑΟΚ

Σύμφωνοι, οι στόχοι τίθενται για να επιτυγχάνονται. Μόνο που η επίτευξη είναι το τελικό στάδιο. Ο μόχθος, η αγωνία, η απογοήτευση, η πτώση, το σθένος του να σηκωθείς ξανά, η ελπίδα, το όνειρο είναι ό,τι συνθέτει έναν ολόκληρο κόσμο πίσω από έναν στόχο.

Στον ΠΑΟΚ, στα Τμήματα Υποδομής του, από το 2007 υπάρχει ένα όνειρο. Εν γνώσει όλων των παραμέτρων. Η δημιουργία Ελλήνων ποδοσφαιριστών, η βάση για μια ελληνική ποδοσφαιρική σχολή. Μακρύς ο δρόμος, μεγάλο το στοίχημα, τόσο που κάποια στιγμή ο χρόνος θα αποφανθεί για το αν θα κερδηθεί ή όχι, ωστόσο, αυτό που μετράει είναι ο συνεχής αγώνας για την πραγμάτωσή του. Το paokfc.gr  παρουσιάζει τον κόσμο των Ακαδημιών του Δικεφάλου, την φιλοσοφία τους, την δομή τους, την ιστορία και την αλματώδη εξέλιξή τους.

Η ευθύνη, το άγχος, η χαρά και η ικανοποίηση συνάμα του να πλάθεις και να αξιοποιείς ένα ταλέντο είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των ανθρώπων που χτίζουν καθημερινά το στοίχημα των Τμημάτων Υποδομών του ΠΑΟΚ.

Ουσιαστικά από το 2007 – έως τότε υπήρχε κάποιο υποτυπώδες σκάουτινγκ – ξεκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη κι εκμετάλλευση των Τμημάτων Υποδομής του ΠΑΟΚ. Το restart επί εποχής Σαββίδη θέτει υψηλούς στόχους, όπως η ανάδειξη σε μία από τις καλύτερες ακαδημίες της Ευρώπης σε βάθος πενταετίας.

Οταν πραγματοποιηθεί και το όνειρο του προπονητικού κέντρου όλα θα λειτουργούν σαφώς με λιγότερες δυσκολίες. Διότι δεν είναι μόνο οι εγκαταστάσεις το ζήτημα – εξαιρετικά σημαντικό έτσι κι αλλιώς, αλλά η ευχέρεια για τη δημιουργία μια σχολής, όπου τα παιδιά που έχουν ενσωματωθεί στην οικογένεια του ΠΑΟΚ, θα μπορούν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στο σκληρό καθημερινό πρόγραμμα προπόνησης και σχολείου. Μιλάμε για παιδιά, περίπου 280 τον αριθμό, που ξεκινούν από τα πέντε και φτάνουν μέχρι τα 20 τους χρόνια. Υπάρχουν, άλλωστε, 14 ομάδες! Από την Κ20, την Κ17 και την Κ15, μέχρι την Κ14, την Κ13, την Κ12, την Κ11, την Κ10, την Κ9, αλλά και τις  Κ8, Κ7, Κ6, Κ5.

Τον συντονισμό έχει αναλάβει ο Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, τερματοφύλακας με περισσότερες από 180 συμμετοχές στην Α’ Εθνική (Ιωνικός, Πανιώνιος, ΠΑΟΚ, Αρης), μαζί με τον Γρηγόρη Καραβέλη και τον Βασίλη Μήττα. Στα Τμήματα Υποδομής του ΠΑΟΚ εργάζονται περισσότεροι από 40 άνθρωποι. Συντονιστές, προπονητές, γυμναστές, τεχνικοί διευθυντές, γιατροί, φυσιοθεραπευτές, καθηγητές.

Επιστημονική υποστήριξη

Η επιλογή ενός παιδιού από τους ειδικούς γίνεται βάσει του ταλέντου του στις τεχνικές ικανότητες και όχι στις φυσικές. Οι ειδικοί που προσφέρουν τις γνώσεις τους στα Τμήματα Υποδομής του ΠΑΟΚ, όπως ο εργοφυσιολόγοςΓιώργος Ζιώγας, τονίζει ότι «αυτές ακόμα κι αν υπάρχουν σε καλό βαθμό ως γονιδιακό υπόβαθρο, απαιτούν εκγύμναση και πολλή προπόνηση για να φέρουν έναν παίκτη στο επίπεδο ενός ολοκληρωμένου ποδοσφαιριστή».
Το ιατρικό επιτελείο του ΠΑΟΚ μετρά και αξιολογεί τις φυσικές ικανότητες κάθε παιδιού, έτσι ώστε να γίνεται σαφές το αν και κατά πόσον αυτές βελτιώνονται μέσα από το ενδεδειγμένο πρόγραμμα προπόνησης. Οι μετρήσεις γίνονται τρεις φορές το χρόνο σε όλες τις ηλικίες άνω των 14 ετών και καταγράφουν:

# Την αντοχή

# Την εκρηκτικότητα

# Τη δύναμη

# Την ταχύτητα

# Την οξυγόνωση των μυών

# Πότε, πόσο και σε ποιά ένταση κουράζεται κανείς.

Κάθε χρόνο, κάθε παιδί περνά από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, που περιλαμβάνουν φυσικά, εξονυχιστικό έλεγχο από ορθοπαιδικό και αναπτυξιολόγο. Ειδικά για τις μικρότερες ηλικίες, από τα έξι ως τα 12 χρόνια, υπάρχει παιδίατρος – αναπτυξιολόγος, που παρακολουθεί τα παιδιά κάθε μήνα.

Να τονιστεί ότι ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που τα τελευταία πέντε χρόνια δημιουργεί αρχείο των αθλητών του.

Βαρύτητα στην Διατροφική Αγωγή

Το ρόλο της Διατροφικής Αγωγής έχει αναλάβει η διπλωματούχος Φ.Α-Διατροφολόγος, Ιωάννα Πασπάλα.  Στο πλαίσιο των δράσεων πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές συναντήσεις για  θέματα Διατροφικής Αγωγής (προσαρμογή κάθε ενότητας στην «ηλικιακή γλώσσα») που σχετίζονται με τον αθλητισμό και ειδικότερα με το άθλημα του ποδοσφαίρου, σε μηναία βάση.

Στόχος είναι  η κατανόηση βασικών εννοιών της διατροφής και η σπουδαιότητα  της,  στην αθλητική απόδοση αλλά και στην υγεία των παιδιών.  Ακολούθως, πραγματοποιούνται μετρήσεις σωματομετρικών χαρακτηριστικών με σκοπό τον έλεγχο και τον ορισμό  της σύστασης σώματος των μικρών αθλητών. Οι μετρήσεις γίνονται  ανά δύο  μήνες μιας και οι σημαντικές μεταβολές βάρους, ύψους, ΔΜΣ γίνονται τότε εμφανείς.  Ο επαναλαμβανόμενος έλεγχος των μετρήσεων των ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών, είναι  ιδιαίτερα σημαντική  παράμετρος για τον αθλητισμό, καθώς μεγάλος αριθμός ερευνών έχει δείξει  πως τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά σχετίζονται και επηρεάζουν άμεσα την αθλητική απόδοση.

Στο πλαίσιο καθοδήγησης, συμπληρώνεται από τα παιδιά «Ημερολόγιο Εβδομαδιαίας Καταγραφής Τροφίμων»,  (Η.Ε.Κ.Τ.) και αφού συμπληρωθεί,  γίνεται συζήτηση  με σκοπό να αντιληφθούν τα παιδιά, τις υγιεινές και μη υγιεινές επιλογές που τυχόν έκαναν και με ποιο τρόπο μπορούν να βελτιώσουν και να ενισχύσουν τις διατροφικές τους επιλογές.

Ο ρόλος της ψυχοεκπαίδευσης

Επίσης, πρωτοποριακό είναι το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ παρέχει και ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά των Ακαδημιών του. Το ρόλο της «ψυχοεκπαίδευσης» έχει αναλάβει η ψυχολόγος Ειρήνη Ρέρα, η οποία μέσα από ομαδικές και ατομικές συναντήσεις, αλλά και μέσω της διοργάνωσης  μηνιαίων ημερίδων και συζητήσεων στοχεύει στην προσφορά βοήθειας σε κάθε παιδί – αθλητή και στην δημιουργία, σταδιακά, ενός ατομικού φακέλου προσωπικότητας για τον καθένα, απαραίτητου για την πορεία καθενός που εκπαιδεύεται για να γίνει ποδοσφαιριστής επιπέδου.

Οι συναντήσεις με τα παιδιά είναι ομαδικές, γίνονται κάθε μήνα για κάθε ομάδα χωριστά και στοχεύουν στην μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών, μέσω τεχνικών όπως ο αυτοδιάλογος, η χαλάρωση, η διαχείριση άγχους ή απογοήτευσης. Προτεραιότητα δίνεται στην μεγιστοποίηση της απόδοσης του κάθε αθλητή και όχι στην «στοχοποίηση» κάποιου παιδιού που ενδεχομένως επιδεικνύει χαμηλή «ποδοσφαιρική ανθεκτικότητα».

Οσον  αφορά στους γονείς των παιδιών που βρίσκονται στις ακαδημίες, εκπαιδεύονται τρόπον τινά κυρίως μέσω των ημερίδων. Μαθαίνουν πως πρέπει να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους γενικότερα και ειδικότερα ως αθλητές, πως να εκφράζουν τις προσδοκίες που οι ίδιοι έχουν δίχως να προσθέτουν βάρος στα παιδιά, πως να διαχειρίζονται το άγχος, την πίεση, την ενδεχόμενη έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Δομή

Γενικός Διευθυντής Τμημάτων Υποδομής & Ανάπτυξης

Ευάγγελος Πουρλιοτόπουλος
Ημ. Γέννησης:13.04.1969
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2007

Γενικός Αρχηγός Κ20 & Κ17

Σταύρος Σαράφης
Ημ. Γέννησης:23.11.1950
Τόπος Γέννησης:Επανομή, Θεσσαλονίκη

Τεχνικός Σύμβουλος Κ20, Κ17, Κ16, Κ15

Γρηγόριος Καραβέλης
Ημ. Γέννησης:24.11.1957
Τόπος Γέννησης:Κοκκινόχωμα, Καβάλας
Στον ΠΑΟΚ από:2013

Τεχνικός Υπεύθυνος Κ6 έως Κ14

Βασίλειος Μήττας
Ημ. Γέννησης:22.01.1980
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2008
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ, Μεταπτυχιακό Φυσική Δραστηριότητα, Ποιότητα Ζωής/ Μεταπτυχιακό στη Σχολική Φυσική Αγωγή, UEFA A

Scouter

Ιωάννης Αβραμίδης
Ημ. Γέννησης:14.09.1965
Τόπος Γέννησης:Άνω Πορόια, Σέρρες
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ, UEFA A

Υπεύθυνοι Δικτύου Football Prints

Ευάγγελος Πουρλιοτόπουλος
Ημ. Γέννησης:13.04.1969
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2007

Κυριάκος Αλεξανδρίδης
Ημ. Γέννησης:08.05.1961
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2001

Προπόνηση για βελτίωση δύναμης

Βασίλειος Καναράς
Ημ. Γέννησης:10.10.1986
Τόπος Γέννησης:Αθήνα
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ, Μεταπτυχιακό στην Κινησιολογία

Εργοφυσιολόγος

Γεώργιος Ζιώγας
Ημ. Γέννησης:13.12.1968
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2004
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ, Δρ. Εργοφυσιολογίας Missouri, Columbia

Διατροφολόγος

Ιωάννα Πασπαλά
Ημ. Γέννησης:29.02.1976
Τόπος Γέννησης:Λιβαδειά, Βοιωτίας
Στον ΠΑΟΚ από:2012
Σπουδές: ΤΕΦΑΑ / M.Sc / Ph. D. / Ειδίκευση στην Αθλητική & Κλινική Διατροφή

Ψυχολόγος

Ειρήνη Ρέρα
Ημ. Γέννησης:15.05.1984
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2013
Σπουδές: Πτυχίο Ψυχολογίας/ Μεταπτυχιακό στην Σχολική Ψυχολογία/Ειδίκευση Αθλητικής Ψυχολογίας

Υπεύθυνη Φοίτησης Μαθητών

Ιωάννα Χαραλάμπους
Ημ. Γέννησης:18.10.1984
Τόπος Γέννησης:Αθήνα
Στον ΠΑΟΚ από:2013
Σπουδές: Φιλοσοφική Σχολή

Υπεύθυνος Ξενώνων

Κωνσταντίνος Ιωσηφίδης
Ημ. Γέννησης:14.01.1952
Τόπος Γέννησης:Βυρώνεια, Σέρρες

Ηλίας Ηλιάδης
Ημ. Γέννησης:05.11.1972
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2007
Σπουδές: Πολιτικός Μηχανικός/Μάστερ Πολιτικού Μηχανικού/ MBA

Κ20

Vladimir Ivic
Θέση:Προπονητής
Ημ. Γέννησης:07.05.1977
Τόπος Γέννησης:Ζρένιανιν, Σερβία
Στον ΠΑΟΚ από:2008

Γρηγόριος Καβαλιεράτος
Ημ. Γέννησης:07.11.1964
Τόπος Γέννησης:
Στον ΠΑΟΚ από:2003

Δημήτριος Δανιηλίδης
Θέση:Βοηθός προπονητή/Γυμναστής
Ημ. Γέννησης:13.11.1975
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2008

Ιωάννης Ουσαντζόπουλος
Ημ. Γέννησης:02.10.1969
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2004

Χρήστος Κελπέκης
Θέση:Προπονητής Τερματοφυλάκων
Ημ. Γέννησης:22.08.1973
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2013

Σταύρος Τερζανίδης
Θέση:Φυσικοθεραπευτής
Ημ. Γέννησης:26.05.1976
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη

Κ17

Αλέξανδρος Τασούλης
Θέση:Προπονητής
Ημ. Γέννησης:15.08.1984
Τόπος Γέννησης:Καβάλα
Στον ΠΑΟΚ από:2010
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ, UEFA Α

Αθανάσιος Κούρτογλου
Θέση:Βοηθός Προπονητή/Γυμναστής
Ημ. Γέννησης:12.09.1991
Τόπος Γέννησης:Κατερίνη
Στον ΠΑΟΚ από:2014
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ, UEFA Α

Δημήτριος Κρυωνάς
Θέση:Προπονητής Τερματοφυλάκων Κ17-Κ16
Ημ. Γέννησης:14.09.1977
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2010
Σπουδές:UEFA B

Ιωάννης Ουσαντζόπουλος
Θέση:Γιατρός
Ημ. Γέννησης:02.10.1969
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2004

Πέτρος Νικολακούδης
Θέση:Φυσικοθεραπευτής
Ημ. Γέννησης:19.01.1988
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2013
Σπουδές:Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ, Φυσιολογία/Φυσιοθεραπεία

Ιάκωβος Γαληνός
Θέση:Φροντιστής Κ17-Κ16
Ημ. Γέννησης:04.08.1970
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2002

Κ16

Miroslav Sznaucner
Θέση:Προπονητής
Ημ. Γέννησης:09.05.1979
Τόπος Γέννησης:Μπέτζιν, Πολωνία
Στον ΠΑΟΚ από:2014

Αλέξανδρος Θεοδωρίδης
Θέση:Βοηθός Προπονητή/Γυμναστής
Ημ. Γέννησης:30.04.1966
Τόπος Γέννησης:Κιλκίς
Στον ΠΑΟΚ από:2014
Σπουδές:UEFA Β

Βασιλειάδης Ευάγγελος
Θέση:Φυσικοθεραπευτής
Ημ. Γέννησης:05.04.1994
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2014
Σπουδές:Ιδιωτικό κολέγιο, φυσικοθεραπεία

Κ 15

Βασίλειος Μήττας
Θέση:Προπονητής
Ημ. Γέννησης:22.01.1980
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2008

Βασίλειος Καναράς
Θέση:Προπονητής
Ημ. Γέννησης:10.10.1986
Τόπος Γέννησης:Αθήνα
Στον ΠΑΟΚ από:2012
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ, Μεταπτυχιακό στην Κινησιολογία

Βασίλειος Πετρόπουλος
Θέση:Προπονητής Τερματοφυλάκων Κ15 έως Κ8
Ημ. Γέννησης:11.04.1992
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2014
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ

Γεώργιος Γκάγκαλης
Θέση:Φυσικοθεραπευτής
Ημ. Γέννησης:05.01.1992
Τόπος Γέννησης:Καβάλα
Στον ΠΑΟΚ από:2014
Σπουδές:ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας

Ευάγγελος Μπαμπάτσης
Θέση:Φροντιστής
Ημ. Γέννησης:31.10.1985
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2013

Κ 14

Αλέξανδρος Αλεξιάδης
Θέση:Προπονητής
Ημ. Γέννησης:11.07.1984
Τόπος Γέννησης:Ρόδος
Στον ΠΑΟΚ από:2014

Ιωάννης Αμπατζίδης
Θέση:Προπονητής
Ημ. Γέννησης:14.01.1990
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ, UEFA B

Κ 13

Άγγελος Ζαζόπουλος
Θέση:Προπονητής
Ημ. Γέννησης:29.05.1974
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2008

Ηλίας Γαλανόπουλος
Θέση:Προπονητής/Γυμναστής
Ημ. Γέννησης:16.10.1978
Τόπος Γέννησης:Πειραιάς
Στον ΠΑΟΚ από:2013
Σπουδές:Τεχνική Σχολή, UEFA B

Κωνσταντίνος Καζανάς
Θέση:Γυμναστής
Ημ. Γέννησης:16.10.1978
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2014
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ, Φοιτητής στο μεταπτυχιακό της Προπονητικής, UEFAB

Κ 12

Βασίλειος Καναράς
Θέση:Προπονητής
Ημ. Γέννησης:10.10.1986
Τόπος Γέννησης:Αθήνα
Στον ΠΑΟΚ από:2012
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ, Μεταπτυχιακό στην Κινησιολογία

Μιχάλης Χριστάρας
Θέση:Προπονητής/Γυμναστής
Ημ. Γέννησης:17.08.1979
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2010
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ

Κ 11

Απόστολος Παπαβασιλείου
Θέση:Προπονητής
Ημ. Γέννησης:04.04.1983
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2013
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ, UEFA A

Δημήτριος Ταξίδης
Θέση:Προπονητής/Γυμναστής
Ημ. Γέννησης:28.01.1984
Τόπος Γέννησης:Βλαντυκαυκάς
Στον ΠΑΟΚ από:2013
Σπουδές:Tελειόφοιτος Ενιαίου Λυκείου, UEFA C

Κ 10

Ανδρέας Μπαλαμπάνης
Θέση:Προπονητής
Ημ. Γέννησης:18.01.1990
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2010
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ

Κ 9

Γιώργος Γκούρτσας
Θέση:Προπονητής
Ημ. Γέννησης:25.05.1989
Τόπος Γέννησης:Σέρρες
Στον ΠΑΟΚ από:2010
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ, UEFA B

Κ 8

Νίκος Νικολαΐδης
Θέση:Προπονητής
Ημ. Γέννησης:27.06.1982
Τόπος Γέννησης:Καβάλα
Στον ΠΑΟΚ από:2011
Σπουδές:UEFA B

Κ 7

Μαρία Εξαδακτύλου
Θέση:Προπονητής
Ημ. Γέννησης:01.11.1987
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2013
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ, UEFA Α

Μαγδαληνή Τσουκαλά
Θέση:Προπονητής
Ημ. Γέννησης:23.09.1985
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2014
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ, UEFA B

Κ 6

Μαρία Εξαδακτύλου
Θέση:Προπονητής
Ημ. Γέννησης:01.11.1987
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2013
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ, UEFA Α

Μαγδαληνή Τσουκαλά
Θέση:Προπονητής
Ημ. Γέννησης:23.09.1985
Τόπος Γέννησης:Θεσσαλονίκη
Στον ΠΑΟΚ από:2014
Σπουδές:ΤΕΦΑΑ, UEFA B

Σχόλια