Πολλά βήματα μπροστά, η Ακαδημία του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ!

Γράφει ο Τάκης Κεφάλας*

Μια ομάδα που ξεχωρίζει και εργάζεται  με πρόγραμμα και σε υψηλό επίπεδο στις Ακαδημίες της είναι αναμφισβήτητα ο Παναθηναϊκός. Ο Γιάννης Σαμαράς και οι συνεργάτες του, αποδεικνύουν συνεχώς, ότι η πράσινη ακαδημία είναι αποδεδειγμένα η καλύτερη της Ελλάδας. Στο …μενού για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, γιόγκα,  πελματοθεραπεία και ονυχοθεραπεία!

Η έλευση του Γιάννη Σαμαρά στη διεύθυνση της ακαδημίας τον Ιούλιο του 2010, άλλαξε άρδην τη… μοίρα του «πράσινου» φυτωρίου, το οποίο και το καθοδηγεί με ασφάλεια στο μονοπάτι του επαγγελματισμού, της οργάνωσης, της ανάπτυξης και της παραγωγής ποδοσφαιριστών.

Οι ακαδημίες του Παναθηναϊκού άλλαξαν σελίδα, με τεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Σαμαρά, του οποίου οι υποδομές είναι το πάθος του και είναι αυτό που το έχει σπουδάσει από τη σχολή της Ολλανδίας.

«Για μένα η ακαδημία είναι κάτι πολύ, πολύ μεγάλο. Ίσως το μεγαλύτερο που έχω στη ζωή μου, μετά τα παιδιά μου και τη σύζυγο. Είναι μεγάλο, γιατί έχει να κάνει με το παιδί. Κάτι που δεν μπορούμε να καταλάβουμε εδώ στην Ελλάδα, γιατί ασχολούμαστε κι έχουμε ως προτεραιότητες όλα τα υπόλοιπα» είχε δηλώσει ο Γιάννης Σαμαράς.

Ο Σαμαράς έχει καταφέρει να μεταδώσει στους συνεργάτες του τη φιλοσοφία του, την οποία  έχουν όλοι ενστερνιστεί. Αρχικά οι προπονητές της Ακαδημίας, που υπό την καθοδήγηση του Γιαννη Σαμαρά, εφαρμόζουν μια ενιαία φιλοσοφία, ένα πρόγραμμα, ένα σύστημα σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες της ακαδημίας, αλλά και προσαρμοσμένο σε κάθε μια απ’ αυτές. Το δε επιστημονικό επιτελείο της ακαδημίας, που αποτελείται από το πλέον εξειδικευμένο προσωπικό, πιστεύουν πολύ στο πλάνο που έχει σχεδιαστεί για την «παραγωγή» παικτών υψηλού επιπέδου και δουλεύουν δίπλα στους προπονητές.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η παρουσία της ψυχολόγου, καθηγήτριας Αθλητικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρίας Ψυχουντάκη, η οποία έχει συχνές συναντήσεις και συζητήσεις με όλα τα παιδιά, τα οποία καθοδηγεί και συμβουλεύει. Ταυτόχρονα συνεργάζεται στενά με όλους τους προπονητές και κυρίως με τον ίδιο τον Γιάννη Σαμαρά.

Η ποδοσφαιρική και παιδαγωγική φιλοσοφία του τεχνικού διευθυντή της Ακαδημίας Γιάννη Σαμαρά, έχει επηρεάσει κι άλλες ομάδες στην Ελλάδα, οι οποίες πλέον αντιγράφουν τη συγκεκριμένη φιλοσοφία της πράσινης ακαδημίας, που αφορά στον τρόπο που μιλούν στα παιδιά, τον τρόπο αντίδρασης στη νίκη ή την ήττα, το κόοουτσινγκ, την αγωνιστική λογική, τη νοοτροπία εξωτερικού κλπ. Η ποδοσφαιρική αυτή φιλοσοφία είναι ισοδύναμη με αυτή την οποία εργάζονται οι πιο προηγμένες Ακαδημίες στον κόσμο.

Η δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στα φυτώρια του Τριφυλλιού, έχει ήδη αποδώσει καρπούς, αλλά αναμένεται στο εγγύς, αλλά και στο απώτερο μέλλον, να βγάλει εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν γαλουχηθεί από «μωρά» στη φιλοσοφία Σαμαρά.

Η ακαδημία του τριφυλλιού, δεν εφαρμόζει επικοινωνιακή πολιτική και αυτή δεν ενδιαφέρει τον Σαμαρά, όντας άνθρωπος χαμηλών τόνων. Το τριφύλλι έχει επιλέξει να μην βγαίνει προς τα έξω, με φανφάρες, πηχαίους τίτλους και άφθονη σάλτσα, αλλά απλά να κάνει τη δουλειά του.

Είναι και η μεγάλη του διαφορά, με τις άλλες ακαδημίες των ΠΑΕ στην Ελλάδα«Μας ταιριάζει το χαμηλό προφίλ. Όταν έχεις να κάνεις με ακαδημία και με παιδιά, δεν υπάρχει λόγος να ψάχνεις το… μπλα μπλα. Εμείς πάμε και προσεγγίζουμε ένα παιδί τελείως διαφορετικά. Δείχνουμε και συζητάμε το ενδιαφέρον μας και φεύγουμε. Δεν τάζουμε, δεν λέμε “θα παίξει, θα κάνει, θα δείξει…”. Μέσα σε τρία λεπτά έχουμε τελειώσει. Δεν θα μπούμε σε άλλες διαδικασίες. Υπάρχει μία σειρά που ακολουθούμε, και βλέπεις πως το προφίλ που βγάζει προς τα έξω το κλαμπ “κερδίζει” τον γονιό. Ο,τι “χρώμα” κι αν είναι ο γονιός, η ομάδα μπαίνει στο τέλος… » είχε δηλώσει ο Σαμαράς

Εκτός από την υγεία που υπάρχει με τα νεαρά παιδιά στην ακαδημία, το θετικό είναι πως υπάρχει πολύ υπομονή και κατανόηση απ’ αυτά, που αντιλαμβάνονται την προσπάθεια που γίνεται από τους προπονητές τους και έχει ως στόχο μόνο την εξέλιξή τους. «Ο μοναδικός στόχος από το πρωί ως το βράδυ είναι να βελτιώσουμε τα παιδιά και να γίνονται καλύτεροι μέρα με την ημέρα. Η σταθερή προπόνηση, σε σταθερό περιβάλλον, είναι αυτό που θα εξελίξει το κάθε παιδί» είχε πει ο Σαμαράς.

Η λογική βέβαια και τα προγράμματα που εφαρμόζουν στην ακαδημία του τριφυλλιού δεν μένουν στάσιμα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εξελίσσεται και αναπροσαρμόζεται η τακτική των προγραμμάτων, ώστε να συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ωστόσο η φιλοσοφία της ακαδημίας παραμένει σταθερή.

Γιόγκα,  πελματοθεραπεία και ονυχοθεραπεία

Ο Γιάννης Σαμαράς και οι συνεργάτες του προπονητές αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά γιατί η πράσινη ακαδημία είναι αποδεδειγμένα η καλύτερη και πιο καινοτόμα της Ελλάδας.

Με την έναρξη της προετοιμασίας τους, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας Νέων έχουν πλέον στην εβδομαδιαία δραστηριότητά τους, πρόγραμμα γιόγκα η οποία  αποτελεί πλέον παγκόσμια, αναπόσπαστο κομμάτι του υψηλού επιπέδου αθλητισμού.

Επιπλέον οι ποδοσφαιριστές του τριφυλλιού, είχαν το προνόμιο να τύχουν περιποίησης των πελμάτων και των νυχιών τους από ειδικό.

Πραγματικά, πολλά βήματα μπροστά, η ακαδημία του Παναθηναϊκού!

Τάκης Κεφάλας για το football-academies.gr


* Ο Τάκης Κεφάλας παίζει, διαβάζει, παρακολουθεί, ακούει και σχολιάζει πάντα στην …εξέδρα καθώς και επί …24ώρου βάσεως εκτός γηπέδου. Γράφει στο football-academies.gr δεν δέχεται τη φίμωση ούτε τη διόρθωση του αρχισυντάκτη, αλλά αυτός προσπαθεί ανελλιπώς να διορθώσει τα …κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου. Ασχολείται καθ’ υπερβολή, με την αγαπημένη του ασπρόμαυρη μπάλα και το βασιλιά των σπορ, το ποδόσφαιρο.

Για να διαβάσετε άλλα άρθρα του Τάκη Κεφάλα κάντε κλικ εδώ

Σχόλια