Ποιες είναι οι χώρες, που εξάγουν τους περισσότερους ποδοσφαιριστές στον πλανήτη

Οι μεγάλοι θαλασσοπόροι ήταν Ευρωπαίοι. Ανακάλυψαν τον «νέο Κόσμο» και έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να μοιάζει με τον «παλιό» ή και να γίνει ακόμη χειρότερος.

Τον εκμεταλλεύθηκαν –και συνεχίζουν- να το κάνουν με τον πιο στυγνό τρόπο αλλά σε ορισμένα πράγματα, ο «νέος κόσμος» παραμένει μοναδικός. Τόσο που δεν αντιγράφεται και έτσι ο «παλιός κόσμος», που δεν μπορεί πια να «κατακτήσει», αγοράζει.

Αυτό, το εξαιρετικό που δεν μπορεί να αντιγράψει.

Πράγμα που συμβαίνει κατ΄εξοχήν στο ποδόσφαιρο. Υποθέτω πως το έχετε καταλάβει μια χαρά κάθε καλοκαίρι, όταν οι ευρωπαϊκές ομάδες προσπαθούν να φέρουν όλη ή τουλάχιστον όση από την Λατινική Αμερική μπορούν, στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Ο λόγος προφανής.

Το ποδοσφαιρικό ταλέντο των λατινοαμερικανών, που υστερούν σε οργάνωση και πόρους, είναι αξεπέραστο. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επενδύονται τόσα πολλά χρήματα σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία 20ετία, πολλές χρονιές, το συνάλλαγμα που μπήκε στη Βραζιλία από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών ήταν μεγαλύτερο από το ποσό που φέρνει στη χώρα το εξαγωγικό εμπόριο καφέ.

Φυσικά, αυτό αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιοποίησε πριν τρεις εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, δείχνουν ότι στο δυναμικό των ευρωπαϊκών ομάδων και των ομάδων της Ασίας, οι βραζιλιάνοι είναι η μεγαλύτερη εθνικότητα που θα συναντήσει κάποιος.

Στην έρευνα εξετάζονται 6135 σύλλογοι που αγωνίζονται σε 458 λίγκες σκορπισμένες σε 183 χώρες. Στην Ευρώπη οι Βραζιλιάνοι φτάνουν τους 1137 και στην Ασία τους 437.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης είναι πως στην Λατινική Αμερική, μόνο, η πρώτη χώρα εξαγωγής ποδοσφαιριστών, είναι η Αργεντινή με 511 παίκτες ενώ η Βραζιλία ακολουθεί με 124. Καμία χώρα της Λατινικής, δηλαδή της Νοτίου Αμερικής, δεν βρίσκεται στους πέντε κορυφαίους προορισμούς των Βραζιλιάνων ενώ αντίθετα, οι 3 από τους 5 κορυφαίους προορισμούς των Αργεντινών βρίσκονται στην Λατινική Αμερική.

Παρομοίως, οι χώρες που απορροφούν τον μεγαλύτερο αριθμό Γάλλων ποδοσφαιριστών είναι γειτονικές με την Γαλλία, που είναι η τρίτη χώρα στην κατάταξη εξαγωγής ποδοσφαιριστών σε όλο τον κόσμο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τρεις χώρες με τους περισσότερους εκπροσώπους στις επαγγελματικές και ημι-επαγγελματικές λίγκες είναι η Βραζιλία με 1784 εκπροσώπους ακολουθούμενη από την Αργεντινή με 929 και την Γαλλία στην τρίτη θέση με 758 εκπροσώπους.

Οι τρεις αυτές εθνικότητες αντιπροσωπεύουν το 20% των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται σε ομάδες διαφορετικής εθνικότητας από την δική τους. Δύο ακόμη χώρες με περισσότερους από 500 εκπροσώπους είναι η Σερβία με 607 και η Νιγηρία με 596.

Ανάμεσα στις 15 χώρες με τους πιο πολλούς εξαγώγιμους ποδοσφαιριστές, περιλαμβάνονται έξι ευρωπαϊκές, πέντε αφρικανικές και τέσσερις λατινοαμερικάνικες. Ισπανία, Κροατία, Πορτογαλία και Βοσνία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που μαζί με Γαλλία και Σερβία συμπληρώνουν τις ευρωπαϊκές εξαγωγικές δυνάμεις.

Τις Βραζιλία και Αργεντινή συμπληρώνουν οι Ουρουγουάη και Κολομβία από την Λατινική Αμερική ενώ οι έξι αφρικανικές χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό εξαγώγιμων ποδοσφαιριστών είναι οι Νιγηρία, Σενεγάλη, Καμερούν, Γκάνα και Ακτή Ελεφαντοστού.

Πηγή: sdna.gr
Επιμέλεια: Football-Academies.gr

Σχόλια