Μια 11άδα Έλληνες ποδοσφαιριστές στα πρωταθλήματα της Σλοβακίας!

Μια δεύτερη… Super League έχει στηθεί στη Σλοβακία, με δέκα Έλληνες ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται στη Fortuna Liga (πρώτη κατηγορία) και ακόμη ένας στη δεύτερη κατηγορία!

Είναι απίστευτο κι όμως πραγματικό. Ειδικά από τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια αρκετοί Έλληνες ποδοσφαιριστές δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και εκτός συνόρων, με τη Σλοβακία να είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των Ελλήνων από το 2016 και έπειτα.

Στην πρώτη κατηγορία του σλοβακικού ποδοσφαίρου Fortuna Liga μόνο φέτος αγωνίζονται δέκα ποδοσφαιριστές από την Ελλάδα. Το μοναδικό πρωτάθλημα που μετράει περισσότερους είναι αυτό της Κύπρου με 23. Επιπλέον, στη δεύτερη κατηγορία της Σλοβακίας αγωνίζεται ακόμα ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής.

Συγκεκριμένα, η Σπαρτάκ Τρνάβα έχει στο ρόστερ της τρεις Έλληνες ποδοσφαιριστές: τους Κυριάκο Σαββίδη, Δημήτρη Κωνσταντινίδη και τον -δανεικό από τον ΠΑΟΚ- Μάριο Τσαούση. Η ομάδα όμως με το περισσότερο ελληνικό στοιχείο είναι η Ζέμπλιν Μιχαλόβτσε, που της ανήκουν πέντε ποδοσφαιριστές. Οι Δημήτρης Σιώπης, Δημήτρης Πόποβιτς, Χρήστος Κουντουριώτης, Γιώργος Νεοφυτίδης και ο 17χρονος Πολυδεύκης Βολανάκης που πήρε μεταγραφή από την Κ17 του Άρη απαρτίζουν την ελληνική πεντάδα της Ζέμπλιν.

Τη δεκάδα της πρώτης κατηγορίας συμπληρώνουν ο Γιώργος Τζοβάρας (Σλόβαν Μπρατισλάβα) και ο Αλέξανδρος Κυζιρίδης που εντάχθηκε στη Βιόν Ζλατέ Μόραβτσε από τον Βόλο. Στη δεύτερη κατηγορία του σλοβακικού πρωταθλήματος αγωνίζεται ο 24χρονος Κωνσταντίνος Οικονόμου, αλλά και ο Τζοβάρας, που όμως είναι ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς αγωνίζεται με τη δεύτερη ομάδα της Σλόβαν, που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας.

Οι πρώτοι Έλληνες που άνοιξαν τον… χορό ήταν οι Βασίλης Πλιάτσικας και Κυριάκος Σαββίδης, οι οποίοι έκαναν ντεμπούτο στις 27 Φεβρουαρίου του 2016. Ο Πλιάτσικας με τη φανέλα της Σλόβαν Μπρατισλάβας και ο Σαββίδης με τη Ζέμπλιν. Ο αμέσως επόμενος ήταν ο Παναγιώτης Δεληγιαννίδης, τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς. Συνολικά από τη Fortuna Liga έχουν περάσει 13 Έλληνες ποδοσφαιριστές, ενώ από τη δεύτερη κατηγορία τέσσερις, με τους Τζοβάρα και Ρότα να έχουν αγωνιστεί και στις δύο.

Συνολικά στη Σλοβακία έχουν αγωνιστεί οι εξής 15: Πλιάτσικας, Σαββίδης, Δεληγιαννίδης, Χουχούμης, Α. Δημητριάδης, Ρότα, Κουντουριώτης, Πόποβιτς, Νεοφυτίδης, Τζανδάρης, Δ. Κωνσταντινίδης, Κυζιρίδης, Φωκιάδης και Οικονόμου.

Τον δικαίωσε η απόφασή του

Ο Λάζαρος Ρότα, μάλιστα, μέσω του σλοβακικού πρωταθλήματος κατάφερε να κάνει και το μεγάλο βήμα στην καριέρα τουνα πάρει αρχικά μεταγραφή για την ολλανδική Φορτούνα Σιτάρντ και από εκεί να κληθεί στην Εθνική Ελλάδας. Ο 23χρονος μπακ επέλεξε να δοκιμάσει την τύχη του στη δεύτερη κατηγορία της Σλοβακίας με τη Σλοβόι Τρεμπίσοφ, όταν είχε μείνει ελεύθερος από την Κ19 του Ηρακλή, με την απόφασή του να τον δικαιώνει, καθώς μέσα σε λίγους μήνες πήρε το εισιτήριο για τη Ζέμπλιν και από εκεί για τη Φορτούνα Σιτάρντ.

Τι αποδεικνύει όλο αυτό; Ότι οι ξένοι και ειδικά οι Σλοβάκοι εμπιστεύονται τον Έλληνα ποδοσφαιριστή, αντίθετα από την Ελλάδα, όπου (με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις) λέμε τον 20άρη ταλέντο και τον 25άρη νεαρό. Με αποτέλεσμα τόσο ως πρωτάθλημα, όσο και ως Εθνική ομάδα να μην μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι…

Σχόλια