Λιονέλ Μέσι: Εγινε ο καλύτερος γιατί ήθελε να επιβιώσει!

Ο ιδιοφυής μάγος της στρογγυλής θεάς κατάφερε να γίνει βασιλιάς των γηπέδων μετατρέποντας ένα φιλάσθενο σώμα σε μηχανή εξόντωσης των αντιπάλων!

Λένε πως οι μεγάλοι ζωγράφοι προτού βάλουν την οριστική πινελιά που θα δώσει τη σφραγίδα στο αριστούργημά τους συνηθίζουν να αργοπορούν: βάζουν ένα ποτήρι κρασί, κάθονται απέναντι στον πίνακα, χαζεύουν και στοχάζονται πώς θα είναι η ζωή τους μετά το μεγάλο έργο. 

Κάτι ανάλογο συνέβη πρόσφατα και με τον μεγάλο καλλιτέχνη της μπάλας Λέο Μέσι: λίγο προτού βάλει μπροστά την επιθετική μηχανή που μέσα σε είκοσι λεπτά εξόντωσε την πανίσχυρη Μπάγερν, έκοβε βόλτες αμέριμνα στο γήπεδο.

Σχεδόν είχε αποσυρθεί. Αλλά επειδή η έμπνευση σημαδεύει ανέλπιστα τους αριστουργηματικούς νόες, το πνεύμα οδήγησε εντελώς αναπάντεχα το πόδι που άρχισε να ζωγραφίζει: με μια μαγική ντρίμπλα ξεγέλασε τον Ζερόμ Μπόατενγκ, ο οποίος έμεινε να παρακολουθεί τη μαγική πορεία σημειώνοντας όχι μόνο ένα αλλά δύο γκολ που θα μείνουν στην ιστορία. Υστερα από αυτό ο Μπόατενγκ προστέθηκε κι αυτός στο κλαμπ των ηττημένων αμυντικών – όπως εκείνος ο αλησμόνητος αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο οποίος είδε την καριέρα του να σβήνει ύστερα από το τακουνάκι και την ασίστ του Ρεδόνδο την άνοιξη του 2000 στο «Ολντ Τράφορντ». Ποιος ξέρει – ίσως σπεύσει κι αυτός από δω και πέρα να παρηγορεί παρέχοντας μπίρες και ψυχικές συμβουλές στον επίσης «αδικοχαμένο» αμυντικό της Μπάγερν κλαίγοντας για τη μοίρα που έφερε μπροστά τους, τον σαρωτικό οδοστρωτήρα Μέσι. Οχι τυχαία οι χάκερ της Wikipedia πρόσθεσαν ως ημερομηνία θανάτου στο λήμμα του Ζερόμ Μπόατενγκ την 6η Μαΐου 2015 – ημέρα που προφανώς ο ίδιος δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Το τάνγκο του «Ψύλλου»

Ποιος θα ξεχάσει εκείνη τη μαγική βραδιά που έδειξε το εκτόπισμα του Αργεντίνου άσου και χάρισε στο ποδόσφαιρο μια από τις ομορφότερες στιγμές του; Αν η χώρα του έμεινε στις μνήμες επειδή χάρισε στον πλανήτη το τάνγκο, σήμερα το κάνει επειδή ακριβώς γέννησε τον Λιονέλ Μέσι. Ο «Ψύλλος», όπως είναι το ποδοσφαιρικό παρατσούκλι του Αργεντίνου, όχι μόνο πέτυχε δύο γκολ και μαγείρεψε άλλο ένα, αλλά το έκανε σε χρόνο που δικαιολογείται μόνο με τη μεσολάβηση της θείας έμπνευσης: καθάρισε για ολόκληρη την ομάδα του μέσα σε ένα τέταρτο και μάλιστα το τελευταίο και καθοριστικότερο του αγώνα. Οταν, δηλαδή, οι άλλες ομάδες ετοιμάζονταν ψυχολογικά για τον δρόμο προς τα αποδυτήρια, ο Μέσι άρχισε να κινείται προς το τέρμα. Αλλά στην περίπτωση του τίποτα δεν είναι ποτέ αυτό που φαίνεται: είναι ένας ποδοσφαιριστής που αιφνιδιάζει με τις κινήσεις του, θαμπώνει με την τεχνική του και έχει τον τρόπο να πείθει πως η μπάλα έχει πολλούς λόγους να συνορεύει με την τέχνη. Αν κάτι άλλωστε τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους -όπως τον μόνιμο αντίπαλό του Κριστιάνο Ρονάλντο-, είναι ότι δεν διαθέτει μόνο τεχνική αλλά μια μεταφυσική ικανότητα να μαγεύει ακόμη και αυτούς που δεν υποστηρίζουν συγκεκριμένη ομάδα.

{youtube width=”615″ height=”400″}cfpVFGfIkk0{/youtube}

Ενας μάγος από πορσελάνη

Παίκτες της κλάσης του Μέσι -όπως και του συμπατριώτη του Μαραντόνα- ξεπερνούν τα όρια των ποδοσφαιριστών και μετατρέπονται σε εκφραστές μιας υψηλής τέχνης. Είθισται μυθολογικά αυτοί να είναι οι κλασικοί γκολτζήδες, ήτοι τα καθαρόαιμα εννιάρια και δεκάρια που πάντοτε ήταν συνυφασμένα με το ποδοσφαιρικό ασυνείδητο. Γιατί όσο κι αν λένε σήμερα πως όλες οι ομάδες θα ήθελαν να είναι Γερμανοί -δηλαδή καλοκουρδισμένα μηχανάκια που ξέρουν ακριβώς πότε θα χτυπήσουν-, οι πραγματικοί εραστές του ποδοσφαίρου και της μπάλας δεν θέλουν ποτέ να δουν τίποτα λιγότερο από έναν Μέσι. Εναν μάγο-τεχνίτη που ξέρει να ζωγραφίζει και να μετατρέπει το ποδόσφαιρο σε ένα άθλημα που αποσκοπεί, εκτός από το αποτέλεσμα, στη δημιουργία. Στην περίπτωση της σύγκρουσης Μπάγερν – Μπάρτσα αυτό αποδείχτηκε περίτρανα: ο θεός της αργεντίνικης ποίησης κατάφερε να νικήσει την προτεσταντική κανονιστικότητα των Γερμανών. Και το πρόγραμμα, η εκτέλεση και η τεχνική τους πήγαν περίπατο μπροστά στην ακαθόριστη και απρόβλεπτη δυναμική της θείας έμπνευσης του Αργεντίνου επιθετικού.

Δεν ήξερε πού να κρυφτεί ο Μπόατενγκ μετά το δεύτερο γκολ του Μέσι

Στην περίπτωση του Μέσι η μαεστρία έχει αποδειχτεί άλλωστε προ πολλού: το δαιμόνιο αυτό μυαλό έχει φτάσει να κοροϊδεύει ολάκερες άμυνες κάνοντας ασίστ εκεί που όλοι περίμεναν το γκολ ή σκοράροντας τη στιγμή που όλοι ανέμεναν την ντρίμπλα. Ετσι και τώρα, κατάφερε όχι μόνο να ξεγελάσει την άμυνα της Μπάγερν αλλά να αποδείξει στον επίσης δαιμόνιο και ευφυή γκολκίπερ Νόιερ ποιος είναι πραγματικά ο αρχηγός. Αλλωστε το έγραφε και ο ουδέτερος ποδοσφαιρικά βρετανικός «Guardian»: «Ο Μέσι είναι ιδιοφυΐα που λειτουργεί με διαφορετικούς κανόνες της φύσης» – κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο μεταφορικά όσο και πραγματικά. Ο Μέσι ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα λίγο πρόωρα -μόλις στην ηλικία των 10- με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, παλεύοντας δηλαδή ουσιαστικά κόντρα στην ίδια του τη φύση. Το μυϊκό του σύστημα ακόμη και σήμερα μοιάζει, όπως επεσήμανε γιατρός της Μπαρτσελόνα στη «Βιογραφία ενός Μύθου», πραγματικά «με πορσελάνη». Ο Μέσι έχει παραπάνω ικανότητες από άλλους ποδοσφαιριστές αλλά και ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες. «Το μυϊκό του σύστημα είναι όπως των αθλητών σπριντ», έλεγε ο γιατρός της Μπαρτσελόνα. «Του δίνει την ταχύτητα που τον χαρακτηρίζει, αλλά το ρίσκο των μυϊκών τραυματισμών είναι σημαντικό». Η ευκολία με την οποία τραυματίζεται αλλά και ο πολύς χρόνος που χρειάζεται να ανανήψει συνδέονται μάλλον με αυτή ακριβώς την κατάρα που ενίοτε μεταμορφώνεται σε χάρισμα. Γιατί μπορεί ο Μέσι να μας απογοήτευσε διάγοντας μια μακρά περίοδο ανάνηψης που τον έκανε να μοιάζει με παρατηρητής στο πρόσφατο Μουντιάλ, αλλά στη συνέχεια πήρε το αίμα του πίσω προσφέροντας στον ποδοσφαιρόκοσμο μερικές από τις καλύτερες στιγμές του. Μια ζωή όμως έτσι ήταν: από μικρός παλεύει με την υγεία του καθώς όταν ήταν 10 ετών και με το ύψος του να μην ξεπερνά το 1,10 μ. διαγνώστηκε με μια σπάνια ορμονική ασθένεια που είχε ως αντίκτυπο την αδυναμία κανονικής ανάπτυξης του οργανισμού του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα -εκτός από τα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε στην οικογένεια και τα ψυχολογικά προβλήματα που προκάλεσε στον ίδιο- να εγκλωβιστεί σε ένα φιλάσθενο σώμα.

Η φτώχεια τού έδωσε πλεονέκτημα

Έμαθε μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία να χτυπάει μόνος τις ενέσεις του, να αντέχει στις πιέσεις και να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις δυσκολίες. 

Βελτίωσε το ποδοσφαιρικό του ταλέντο όχι τόσο από προσωπική φιλοδοξία αλλά από την ανάγκη να αντιμετωπίσει την οικονομική ανέχεια: μόνο αν βρισκόταν μια ομάδα που θα του πλήρωνε τα έξοδα της θεραπείας του θα μπορούσε να επιβιώσει.

{youtube width=”615″ height=”400″}603JM1adqRA{/youtube}

Η φτώχεια επίσης τον δίδαξε τα μυστικά της επιβίωσης αλλά και της ευθύνης: σε αντίθεση με τους υπόλοιπους νάρκισσους της μπάλας, εκείνος ήξερε ότι έγινε ο καλύτερος για να ζήσει και όχι για να προβληθεί. Χάρη στο πρόβλημα υγείας του εξελίχτηκε σε χαρισματικό παίκτη και σε πρόωρο επαγγελματία καταφέρνοντας να μετατρέψει σε αρετή κάθε είδους δυσκολία. Αυτό πάντως που ουσιαστικά μετέτρεψε το αίσθημα μειονεξίας του Μέσι σε πλεονέκτημα, όπως αναφέρει και η τρυφερή βιογραφία του από τον Μάικλ Παρτ «Λίο Μέσι – Μια ζωή σαν παραμύθι» (από τις εκδόσεις Πατάκη), είναι η δύναμη μιας γυναίκας: αυτή που του έδωσε η πολυαγαπημένη γιαγιά του Σέλια. Ο ίδιος δηλώνει πως δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τον θάνατό της, καθώς ήταν ο άνθρωπος που τον στήριξε και τον έκανε να πιστεύει στον εαυτό του και στις αξίες του: η χαρακτηριστική του συνήθεια να υψώνει τα δάχτυλα προς τον ουρανό γίνεται πάντα προς τιμή της. Ισως πάλι οι οικογενειακές αξίες που του μετέδωσε η γιαγιά και ο πατέρας του να παραμένουν ο μοναδικός τρόπος άμυνας του Μέσι σε έναν τόσο ανταγωνιστικό κόσμο όπως αυτός της μπάλας. Λένε πως γι’ αυτό ο ίδιος δεν κάνει πισώπλατα μαχαιρώματα στους συμπαίκτες του και είναι πάντα γενναιόδωρος: γιατί ποιο άλλο μεγάλο όνομα θα έχανε την ευκαιρία για χατ-τρικ επιτρέποντας στον συμπαίκτη του να εκτελέσει πέναλτι όπως έκανε ο ίδιος με τον Νειμάρ στον ματς κόντρα στην Κόρδοβα; Εξι ήταν οι λέξεις που του έμαθε ο πατέρας του: «καταδεχτικότητα, ακεραιό­τητα, επιμονή, αυτοπειθαρχία και ακαταμάχητο πνεύμα» – και σε αυτές πιστεύει ακόμη μέχρι σήμερα. Ο «Ψύλλος», όσο μοναχικός ή αλαζονικός κι αν φαίνεται, σαν το αγόρι που δεν χάρηκε ποτέ την παιδική ή την εφηβική ηλικία, δεν παίζει βρώμικα και έχει υψηλό οργανωτικό πνεύμα. Δεν είναι τυχαίο ότι σπάνια μπορεί να λειτουργήσει έξω από το συνολικό σύστημα μιας ομάδας: εκτός από αυθεντικός γκολτζής παραμένει ένας θερμός οργανωτής και εμψυχωτής της συλλογικής προσπάθειας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ολόκληρο το σύστημα της Αλμπισελέστε -όσο παλιομοδίτικο κι αν μοιάζει- οργανώθηκε με παρόμοιο τρόπο όπως αυτό των Μπλαουγκράνα από τον ίδιο τον Μέσι. Με τη συμβολή του η Μπαρτσελόνα έγινε μια νέα Μπάρτσα μια ομάδα όπου θα μπορούσε αυτός να λειτουργήσει οργανωτικά και εκτελεστικά. Από τότε που πέτυχε σε ηλικία 17 ετών το πρώτο εντυπωσιακό γκολ με την Μπάρτσα, με εκείνο το αλησμόνητο ψηλοκρεμαστό, και έγινε η ψυχή της, το στυλ παιξίματος του Μέσι είναι συνώνυμο με την ποδοσφαιρική ταυτότητά του: μοναδικά 1-2, ανεπανάληπτες ασίστ και συνδυασμοί που καταφέρνουν να κατατροπώσουν και να αιφνιδιάσουν τις πιο σκληρές άμυνες. 

Γι’ αυτό και ο ίδιος δεν θα γίνει μόνο ο κλασικός γκολτζής αλλά ο απόλυτος παίκτης-κλειδί, ο μαέστρος και ο ενορχηστρωτής. Και όπως συμβαίνει σε κάθε συναυλία, ο μαέστρος δεν δίνει μόνο τον τόνο αλλά κανονίζει το βασικό ηχόχρωμα που θα έχει η απόδοση κάθε νότας. Κι αυτό έκανε και ο ίδιος ως ιδανικός συντονιστής στον αγώνα με την Μπάγερν: έδωσε τον ρυθμό και το τέμπο ώστε η ομάδα αντί για ένα δυσάρεστο Ρέκβιεμ να εκτελέσει στο τέλος του αγώνα ένα φρέσκο, ολόδροσο Αντάτζιο. Αλλοι στη θέση του στο 75ο λεπτό θα μάζευαν τα δοξάρια αλλά αυτός το σήκωσε ψηλά δίνοντας τον τόνο της νίκης με έναν μεταφυσικό τρόπο που μόνο ένας Αργεντίνος στην ιερά καταλανική γη μπορεί να το κάνει. 

Υπόδειγμα στη μόδα και τον έρωτα

Γι’ αυτό και ο Μέσι έγινε συλλήβδην το σύμβολο ολόκληρου του Νότου και ταυτόχρονα ο εχθρός του απόκοσμου συγκροτημένου Βορρά. Σιγά-σιγά άρχισε μάλιστα ως σύμβολό του να πρωταγωνιστεί σε διαφημίσεις. Οι εταιρείες όμως δεν τον επέλεξαν επειδή είναι ωραίος και σέξι όπως ο Ρονάλντο, ούτε για το ανάστημα που του λείπει, αλλά επειδή ακριβώς συμβολοποιεί το ψυχικό σθένος που διαθέτει κάθε επίμονο αλανιάρικο αγόρι στην περιοχή της Μεσογείου. Πολλοί μάλιστα έκαναν λόγο και για τον συγκροτημένο χαρακτήρα του Μέσι ως τον βασικό λόγο που τον προτιμούν οι εταιρείες. 

Μπορεί επομένως οι Dolce&Gabbana να τον έβαλαν να ποζάρει ημίγυμνος, με το ημιδιάφανο σλιπάκι να διαγράφει τα γενναία ανδρικά του προσόντα, ο λόγος όμως που τον προτίμησαν είναι επειδή ήταν το μέσο, κλασικό παιδί. «Θέλαμε να ξεφύγουμε από το στερεότυπο του σέξι μοντέλου και ο Λιονέλ αντιπροσωπεύει αυτό που ψάχναμε, δηλαδή το υπόδειγμα στη συμπεριφορά αλλά και τη δύναμη της θέλησης και το πάθος για το ποδόσφαιρο», είπαν. 

Με τη γυναίκα της ζωής του, την εξωτική Αντονέλα Ροκούτσο,

είναι ερωτευμένος από τότε που τη γνώρισε, στα 18 του

Είναι άλλωστε αυτός που δεν αρνείται να μιλήσει με διάφορους αγνώστους, δεν πίνει, δεν καπνίζει και δεν ξενυχτάει ούτε καν για να γιορτάσει τα επινίκια. Δίνει χρήματα σε φιλανθρωπίες και μέχρι πρότινος διακρινόταν για τον λιτό του βίο. Δεν τα έχει κάνει γυαλιά καρφιά σε ξενοδοχεία -όπως ο γνωστός αντίπαλός του- και αν υπάρχει ένα πάθος του που φέρει τη σφραγίδα της πολυτέλειας αυτό είναι για τα αυτοκίνητα: δύσκολα μπορεί να αποχωριστεί την κατάλευκη Μαζεράτι του. Κατά τα άλλα παραμένει με την ίδια σύντροφο από τα 18 του, την πανέμορφη και εξωτική Αντονέλα Ροκούτσο με την οποία απέκτησε και παιδί, ενώ η μία και μοναδική του απόπειρα να την απατήσει -ή τουλάχιστον αυτή που είδε το φως της δημοσιότητας- με τη Λουτσιάνα Σαλασάρ ήταν μάλλον ατυχής. Απαξ και το φλερτ γνωστοποιήθηκε ο Μέσι είχε ήδη ζητήσει συγγνώμη από την Αντονέλα αναλαμβάνοντας αυτή τη φορά όχι μόνο τον ρόλο του συντρόφου αλλά και του πατέρα. 

Όσο επομένως ξεκαπίστρωτο παιδάριο κι αν μοιάζει πολλές φορές και όσες παρασπονδίες και αν κάνει ως άνδρας, ο ίδιος παραμένει συνεπής στην κυρίαρχη εικόνα του: αυτή του συνεπούς και ακαταμάχητου παίκτη που δεν παρεκκλίνει ούτε στιγμή από τον στόχο του. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το να χαρίζει στα πλήθη μεγάλες συγκινήσεις αποδεικνύοντας πως η μπάλα εκτός από πεδίο ανταγωνισμού παραμένει ένα υπέροχο -το πιο υπέροχο ίσως από όλα- θέαμα στον πλανήτη με βασικό και ακατανίκητο πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Το χρυσό συμβόλαιο υπογράφτηκε σε χαρτοπετσέτα

Το 2000 ο Λουίς Φίγκο, ο δημοφιλέστερος παίκτης της Μπαρτσελόνα, αποφάσισε να υπογράψει στη Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ζουάν Γκασπάρ, τότε πρόεδρος των Καταλανών που είχε ορκιστεί να κρατήσει τον Φίγκο στην ομάδα, βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Τις μέρες της μεγάλης κρίσης στη Βαρκελώνη κανένας δεν έδινε σημασία σε ένα 12χρονο παιδί από την Αργεντινή που έμπαινε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, τη λεγόμενη Μασία. Ο λόγος για τον Λιονέλ Αντρές Μέσι Κουτσιτίνι.

{youtube width=”615″ height=”400″}YmfiwzxXHas{/youtube}

Το ταλέντο του Μέσι ήταν γνωστό στην Αργεντινή προτού ταξιδέψει στην Ισπανία. Ηταν επίσης γνωστό ότι έπασχε από προβλήματα ανάπτυξης, τα οποία αν δεν αντιμετωπίζονταν έγκαιρα, θα έμενε υπερβολικά κοντός. Η Ρίβερ Πλέιτ, η οποία είχε ενδιαφερθεί να τον αποκτήσει σε ηλικία 11 ετών, έκανε πίσω μπροστά στα 900 δολάρια τον μήνα που θα στοίχιζε η θεραπεία με τις αυξητικές ορμόνες ώστε ο Μέσι να πάρει ύψος. Ο Κάρλες Ρέσακ, αθλητικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα, τον κάλεσε να δοκιμαστεί στην Ισπανία. Αμέσως μετά τη δοκιμή η Μπαρτσελόνα συμφώνησε να αναλάβει τη θεραπεία και -ελλείψει κάποιου άλλου χαρτιού- συνέταξε πάνω σε μια χαρτοπετσέτα ένα συμβόλαιο για να υπογράψει ο πατέρας του Μέσι. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Σήμερα μπροστά στη σημασία του Μέσι για την ιστορία της Μπαρτσελόνα το πέρασμα του Φίγκο είναι ένας απλός αστερίσκος. 

Η εκπληκτική ικανότητα που έχει να ντριμπλάρει οφείλεται κυρίως στο χαμηλό κέντρο βάρους και την εκρηκτικότητα που έχει σε μικρές αποστάσεις και περιορισμένους χώρους. Μπορεί να σκοράρει με το δεξί ή το αριστερό και παρότι είναι μικρός το δέμας του είναι πολύ δυνατός για να μπορέσει να του πάρει ο αντίπαλος την μπάλα. 

Η τακτική του προσέγγιση στον αγώνα είναι η ιδανική. Αυτό άλλωστε ήταν φανερό από την εποχή που η Μπαρτσελόνα έπαιζε ποδόσφαιρο κατοχής αλλάζοντας δεκάδες πάσες. Ο Μέσι ποτέ δεν εκβίαζε την τελευταία κίνηση και το τελικό σουτ ήταν στην ίδια σειρά προτεραιότητας με την πάσα. Φέτος έχοντας συμπαίκτες τον Βραζιλιάνο Νεϊμάρ και τον Ουρουγουανό Σουάρεζ, οι οποίοι τραβάνε την προσοχή των αμυντικών, μοιάζει ανανεωμένος. 

Στην προσωπική ζωή ο Μέσι παντρεύτηκε την Αντονέλα Ροκούτσο, ένα κορίτσι από το Ροζάριο της Αργεντινής, που είναι ο τόπος γέννησης του, έχει έναν γιο 3 ετών και είναι πιστός καθολικός. «Εχει τόσο λίγα ενδιαφέροντα που δεν νομίζω ότι έχει άλλα ρούχα εκτός από τη φόρμα της προπόνησης», είχε γραφτεί πριν από μερικά χρόνια. Αυτό είναι σίγουρο. Στις φωτογραφήσεις που προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως κοσμοπολίτη σούπερ σταρ το γούστο του είναι άθλιο.

Το ερώτημα αν είναι ο μεγαλύτερος παίκτης που έπαιξε ποτέ δεν έχει νόημα. Στο αντίστοιχο αν είναι μοναδικός η απάντηση είναι «ναι». Οπως μοναδικοί ήταν ο Πελέ, ο Μπεκενμπάουερ, ο Κρόιφ και ο Μαραντόνα. Είναι οι παίκτες που προσαρμόζουν το μέγεθος τους στη στιγμή, όπως όταν ο Μάνουελ Νόιερ ο τερματοφύλακας της Μπάγερν στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπαρτσελόνα, είπε: «Τώρα θα δούμε ποιος είναι το αφεντικό». Και όντως για ένα ημίχρονο κρατούσε μόνος του το μηδέν για την Μπάγερν. Στο δεύτερο, όμως, ο Μέσι με δύο γκολ και μία ασίστ στον Νεϊμάρ έκανε το σκορ 3-0 για την Μπάρτσα. 

Μετά το ματς ο Λουίς Σουάρεζ ανέβασε μια φωτογραφία του με τον Μέσι στο Twitter λέγοντας: «Με τον καλύτερο στον κόσμο». Ο Μέσι δεν είπε τίποτα. Τα αφεντικά άλλωστε δεν χρειάζεται να μιλήσουν για να καταλάβεις ποια είναι.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια