«Footballabout» χωρίς ελληνικό ποδόσφαιρο!

O Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την όαση του διεθνούς συνεδρίου ποδοσφαίρου και την απουσία των επιχειρηματιών της ελληνικής αγοράς από την αίθουσα του συνεδρίου.

Έμοιαζε με όαση σήμερα το κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο στο οποίο λαμβάνει χώρα το πρώτο διεθνές συνέδριο ποδοσφαίρου στην ιστορία. Έδινε, από το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ, μια ευκαιρία για να αναπνεύσει κανείς, να πάρει μια ανάσα αυτός που εργάζεται, κινείται εντός της ελληνικής αγοράς του ποδοσφαίρου.

Μια ευκαιρία σε όποιον ήθελε να τη δει, να την ακούσει και να την εκμεταλλευτεί για να ανοίξει το κεφάλι του και να προβληματιστεί πάνω στο σήμερα και το αύριο της αγοράς του ποδοσφαίρου. Μια ευκαιρία για μερικές εκατοντάδες ανθρώπων της αγοράς να κλέψουν λίγη από την εμπειρία και τη γνώση των ξένων, και ειδικά των ξένων που ξέρουν να το κάνουν καλά, των ξένων που έχουν αλλάξει τις προδιαγραφές, το παρόν και την προοπτική του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και μιας σειράς ευρωπαϊκών λιγκών.

Μια ευκαιρία να ακούσει κανείς τον πρόεδρο του γαλλικού πρωταθλήματος και αντιπρόεδρο της Ένωσης των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων να αναρωτιέται «τι νόημα έχει να κερδίζει σε μια χώρα μια ομάδα μονίμως το πρωτάθλημα; Ποιο ενδιαφέρον έχει; Ποιος θα ασχολείται;», και να εξηγεί πώς προσπαθεί εδώ και χρόνια η Γαλλία να θεραπεύσει αυτή την ασθένεια του ποδοσφαίρου της: «Το 50% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μοιράζεται ίσα σε όλες τις συμμετέχουσες ομάδες. Η Α’ Εθνική πριμοδοτεί την Β’ Εθνική με το 20% του τηλεοπτικού της συμβολαίου, ώστε να βοηθά τις ομάδες που προβιβάζονται να είναι ανταγωνιστικές και όχι κομπάρσοι, δηλαδή της προσφέρει περί τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Η Α’ Εθνική δίνει κάθε χρόνο περί τα 120 εκατ. ευρώ στα ερασιτεχνικά σωματεία, για να δίνει ενέργεια στη ρίζα του ποδοσφαίρου, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».

Μια ευκαιρία να ακούσει κανείς τον πρόεδρο του ισπανικού πρωταθλήματος να εξηγεί πώς καταφέρνουν οι σύλλογοι να επιβιώνουν και να ζουν καλά στην εποχή της κρίσης: «Πριν από περίπου 10 χρόνια αρχίσαμε επιτέλους να προωθούμε την ανάπτυξη των ακαδημιών ποδοσφαίρου. Και πλέον όλοι στην Ισπανία επενδύουν στις ακαδημίες, διότι αυτή η επένδυση κάνει τους οπαδούς να νιώθουν ασφαλείς ότι τα χρήματα πιάνουν τόπο και ότι ο σύλλογός τους επενδύει πάνω στα ντόπια νιάτα».

Μια ευκαιρία να ακούσει κανείς τον αντιπρόεδρο του τουρκικού πρωταθλήματος να αναφέρει ότι «ζητάμε από την UEFA να βάλει τέλος στο άδικο καθεστώς της διανομής των πριμ συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, και να το μοιράζει, μέσα από μια άσκηση, με ποσοστά, σε όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος και όχι μόνο σε αυτές που συμμετέχουν κάθε χρόνο, διότι διαφορετικά θα έχουμε πάντα τους ίδιους πρωταγωνιστές στα πρωταθλήματα και το ποδόσφαιρο θα χάσει το ενδιαφέρον του».

Μια ευκαιρία να ανοίξει κανείς το κεφάλι του σκεπτόμενος ότι σήμερα το internet είναι ο δεύτερος πιο συχνός τρόπος να παρακολουθεί κανείς ποδόσφαιρο, όπως προκύπτει από τις επιστημονικές μελέτες που παρήγγειλε και πήρε στα χέρια του το ποδόσφαιρο. Σκεπτόμενος ότι περίπου το 70% των οπαδών θέλει σήμερα να βλέπει και συγχρόνως να σχολιάζει ψηφιακά το θέαμα που παρακολουθεί, ότι το 38% θέλει να βλέπει μπάλα στην τηλεόραση και συγχρόνως να σερφάρει στο internet. Ότι στις 5 χώρες – έδρες των προηγμένων πρωταθλημάτων το 50% των φιλάθλων βλέπει Champions League μέσω internet. Ότι στο youtube ανεβαίνουν περί τα 4 δισεκατομμύρια ποδοσφαιρικά βίντεο κάθε μέρα.

Θα μπορούσα να γράψω ένα σωρό “οθονιές” με όσα άκουσα και κατάλαβα από τις τοποθετήσεις των διακεκριμένων ομιλητών που του έκαναν την τιμή του ελληνικού ποδοσφαίρου να έρθουν μέχρι εδώ για το συνέδριο που ολοκληρώνεται την Πέμπτη. Προτιμώ όμως να γράψω και κάτι για αυτούς που δεν ήταν εκεί, δηλαδή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Προσέξτε, η Superleague υλοποίησε μια τόσο σημαντική ιδέα, έφτιαξε για πρώτη φορά διεθνές συνέδριο ποδοσφαίρου με την αφρόκρεμα των ομιλητών, και οι Έλληνες επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου, δηλαδή οι μεγαλομέτοχοι και οι πρόεδροι δεν μπήκαν στον κόπο, στην συντριπτική πλειονότητά τους, να κάνουν μια βόλτα από το ξενοδοχείο, έστω για pr.

Σκεφθείτε, βρήκε νόημα ο Γάλλος πρόεδρος του πρωταθλήματος να πάρει το ιδιωτικό αεροπλάνο του και να βρεθεί στην Αθήνα για να βοηθήσει τους Έλληνες, και δεν βρήκε νόημα ο πρόεδρος της κάθε ζημιογόνου, προβληματικής ΠΑΕ να μπει σε ένα αυτοκίνητο και να πάει. Είχε χρόνο να βρεθεί εκεί για όλη την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, με τον ετήσιο τζίρο των 400+ εκατ. ευρώ, και δεν βρήκε νόημα ο πρόεδρος μιας ΠΑΕ που δεν τζιράρει περισσότερα από 5-7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά εισπράττει από τη Nova.

Θα αφήσει πολλά πίσω του αυτό το συνέδριο, που ανοίγει το κεφάλι των εκατοντάδων νέων που σπουδάζουν σήμερα διοίκηση του αθλητισμού και το παρακολουθούν. Αν το πρώτο τέτοιων προδιαγραφών συνέδριο είχε γίνει πριν από μια 20ετία, το σημερινό ποδόσφαιρο δεν θα είχε αυτά τα χάλια. Διότι θα είχε περισσότερους κανονικούς ανθρώπους στη ζωή του.

Πηγή: gazzetta.gr

Σχόλια