Πώς να γίνω καλύτερος ποδοσφαιριστής

Εύκολη η απάντηση: Φυσικά με την συνεχή προπόνηση…

Πέραν όμως της τεχνικοτακτικής πλευράς του ποδοσφαίρου, ακόμα πιο σημαντική είναι η αθλητική εξέλιξη του ποδοσφαιριστή.

Η διαφορά του μέτριου από τον καλό, και του καλού από τον άριστο ποδοσφαιριστή πολλές φορές κρίνεται σε λεπτομέρειες όπως:

Ταχύτητα

Ταχύτητα είναι η ικανότητα του ποδοσφαιριστή να καλύπτει περισσότερη απόσταση σε λιγότερο χρόνο, με ή χωρίς την μπάλα.

Η ταχύτητα είναι έμφυτη ικανότητα και καθορίζεται από την μυϊκή σύσταση του κάθε σώματος. Μπορεί όμως να βελτιωθεί αφού είναι παράμετρος της δύναμης και της δρομικής ικανότητας.

Quickness

Quickness είναι η ικανότητα του ποδοσφαιριστή να ανταποκρίνεται πιο γρήγορα σε ποδοσφαιρικά ερεθίσματα. Είναι πολύ πιο σημαντική παράμετρος για το ποδόσφαιρο σε σχέση με την ταχύτητα.

Quickness είναι η ικανότητα του ποδοσφαιριστή να τρέξει πρώτος στη μπάλα, να αλλάζει κατευθύνσεις γρήγορα, να προσποιείται και να ντριπλάρει με επιτυχία, να φαίνεται γενικά πιο γρήγορος στο γήπεδο.

Η διαφορά του γρήγορου από τον αργό παίχτη είναι πολλές φορές θέμα 1 δευτερολέπτου και αφορά παραμέτρους όπως η Συναρμογή, η Ταχύτητα Αντίδρασης, η Ισορροπία και η Ιδιοδεκτικότητα.

Ταχυδύναμη

Είναι η δυνατότητα του ποδοσφαιριστή να εκτελεί γρήγορες προσπάθειες πιο δυνατά. Παράδειγμα είναι η διεκδίκηση της μπάλας, (στον αέρα ή στο έδαφος), το σουτ, η ταχύτητα προσπέρασης αντιπάλου, το τζαρτζάρισμα κτλ. Βελτιώνεται με ειδική προπόνηση και το αποτέλεσμα είναι ο ποδοσφαιριστής να φαίνεται και να είναι πιο δυνατός στο γήπεδο.

Functionality

Είναι στα ελληνικά η ‘’λειτουργικότητα’’. Είναι ίσως η πιο σημαντική παράμετρος στο ποδόσφαιρο, αλλά και σε κάθε άλλο άθλημα, και συνάμα η πιο παραμελημένη.

Σημαίνει την ικανότητα να χρησιμοποιούμε το μυοσκελετικο σύστημα αποτελεσματικά και με σωστό καταμερισμό ενεργοποιώντας όλο το σώμα και ειδικά τον κορμό!

Βελτιώνεται με προπόνηση ενδυνάμωσης σε παρόμοιες ή και ίδιες συνθήκες και ΟΧΙ ΜΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ τα οποία ενδυναμώνουν ΜΟΝΟ την γωνία εκτέλεσης στης άσκησης.

Αποτέλεσμα; Η πρόληψη τραυματισμών και η αγωνιστική ενδυνάμωση.

Από inshape.com.cy
Επιμέλεια Football-Academies.gr

Σχόλια