ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Οι Ολλανδικές ομάδες φημίζονται εδώ και πολλά χρόνια παγκοσμίως για την δουλειά που κάνουν, την προσέγγιση και την φιλοσοφία, που έχουν για τις ακαδημίες.

Αν ερωτηθεί κάποιος που ασχολείται ενεργά με το ποδόσφαιρο, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, που βρίσκονται οι καλύτερες ακαδημίες, η πρώτη χώρα που θα σκεφτεί είναι η Ολλανδία.

Η χώρα της «τουλίπας» έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πραγματικό εργοστάσιο παραγωγής παικτών και αποδεικνύεται συνεχώς, ότι οι Ολλανδοί γνωρίζουν καλύτερα, ίσως από τον καθένα, τον τρόπο ανάπτυξης και αξιοποίησης ποδοσφαιριστών.

Όλο αυτό από μόνο του τους κάνει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε πραγματικά καλούς παίκτες ανά τον κόσμο, διότι όλοι θέλουν να ενταχθούν σε μια Ολλανδική ομάδα και να μάθουν, αν μη τι άλλο, σωστά το ποδόσφαιρο.

Όλο το χρόνο λοιπόν οι Ολλανδικές ομάδες κατακλύζονται από το ενδιαφέρον των παικτών που θέλουν να κάνουν ένα δοκιμαστικό.

Ειδικά στο κομμάτι των ακαδημιών, έχουν σίγουρα το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα υποδομών με πολλές κατηγορίες που δεν ακολουθούν ποτέ την πρώτη ομάδα, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για παράλληλα πρωταθλήματα.

Εάν συνοψίζαμε θα τις χωρίζαμε σε τρεις ουσιαστικές κατηγορίες:

Επαγγελματικές ομάδες όπου η επιλογή των παικτών γίνεται ως επί το πλείστον μέσω scouting.  Kαι σ’ αυτό το κομμάτι οι Ολλανδοί τα πάνε περίφημα.

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και πολύ δύσκολα μπορεί ένα παιδί να κάνει έστω και ένα δοκιμαστικό χωρίς να έχει προταθεί από scouter της ομάδας ή κάποιο γραφείο manager που συνεργάζεται η ομάδα.

Για όσους θέλουν να πειστούν ακόμα περισσότερο προτείνω να επισκεφθούν ένα site Ολλανδικής επαγγελματικής ομάδας και να στείλουν ένα βιογραφικό για να δουν και μόνοι τους ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα απαντήσουν ότι δεν δοκιμάζουν παίκτες έτσι και ότι λειτουργεί τμήμα scouting γι αυτό το λόγο, και βέβαια δεν κάνουν ανοικτά δοκιμαστικά όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα.

Με λίγα λόγια το συμπέρασμα είναι ότι φιλτράρουν πολύ τις επιλογές τους και δεν χάνουν τον χρόνο τους.  Μπορεί να ακούγεται πολύ σκληρό αλλά είναι μια πραγματικότητα που οφείλεις να σεβαστείς.

Ερασιτεχνικές ομάδες (υψηλού επιπέδου) όπου ναι μεν είναι ερασιτεχνικές, αλλά είναι πολύ υψηλού επιπέδου.  Η προσέγγιση σε αυτές τις ομάδες -στις περισσότερες τουλάχιστον- είναι πιο εύκολη.

Τέτοιες ομάδες θα τις δείτε να ανταγωνίζονται ακόμα και επαγγελματικές ομάδες και βέβαια λειτουργούν σαν προετοιμασία για παίκτες για την πρώτη κατηγορία των επαγγελματικών ομάδων, γιατί ουσιαστικά είναι η κατηγορία απ’ όπου βλέπουν παίκτες οι επαγγελματικές ομάδες.

Πρόκειται για ομάδες όπου επιλέγουν με πολύ αυστηρά κριτήρια παίκτες.  Υπάρχει ενεργό scouting καθώς και συνεργαζόμενα γραφεία manager.  Η διαφορά τους από τις επαγγελματικές ομάδες είναι ότι πολύ πιο εύκολα δέχονται έναν ποδοσφαιριστή να τον δουν.

Ερασιτεχνικές μαζικού αθλητισμού όπου σ’ αυτή την κατηγορία η φιλοσοφία των ομάδων είναι να ασχολούνται με παιδιά που θέλουν να διασκεδάσουν και να μάθουν ποδόσφαιρο.

Πρόκειται για μαζικό αθλητισμό και εδώ βέβαια γίνεται προεργασία και τα παιδιά που θα ξεχωρίσουν, προετοιμάζονται για να μπουν στην αμέσως επόμενη κατηγορία που περιγράψαμε παραπάνω και ποτέ κατευθείαν στις επαγγελματικές ομάδες.

Όπως λοιπόν αντιλαμβανόμαστε,  οι Ολλανδοί έχουν στάδια/επίπεδα των παικτών και ουσιαστικά είναι ένα σχολείο που το ακολουθούν πιστά και σε βάθος χρόνου.

Έχει αποδειχθεί ότι αυτός ο προγραμματισμός που γίνεται έχει βοηθήσει το Ολλανδικό ποδόσφαιρο να δημιουργήσει ένα πραγματικό εργοστάσιο ποδοσφαιριστών, που πολλές χώρες και ομάδες προσπαθούν να μιμηθούν.

Σπύρος Μαραθωνίτης
Soccer Promo Management

Σχόλια