Φώτης Παπαπαναγής: «Καριέρα δεν κάνει το ταλέντο, αλλά η προσωπικότητα του κάθε ταλέντου»

Σε σχολιασμό του σε ανάρτηση στην ομάδα (Group) στο Facebook του Football-Academies.gr προέβει ο προπονητής Φώτης Παπαπαναγής.

Ο έμπειρος τεχνικός, αν και σπάνια τοποθετείται σε αναρτήσεις στα social media, σχολίασε υφιστάμενο διάλογο στην ομάδα του Football-Academies.gr για να ξεκαθαρίσει κάποια θέματα.

Αναλυτικά η απάντηση του Φώτη Παπαπαναγή:

Kαλημέρα σας……σπάνια τοποθετούμε σε αναρτήσεις, αλλά έχετε θίξει, τόσα πολλά θέματα στον διάλογό σας, που δεν μπορώ να συγκρατήσω δύο κουβέντες σχετικές……

Το κακό πάντα όταν συζητάμε, είναι ότι βάζουμε όλα τα θέματα μαζί σε μια κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε….καταρχήν όσοι δουλεύουν με παιδιά…δεν είναι προπονητές…είναι εκπαιδευτές…..γι αυτό υπάρχουν και τα διαφορετικά επίπεδα διπλωμάτων….προπονητής γίνεσαι αν πάρεις το ΠΡΟ (δηλαδή μετά από 4 διπλώματα – περίπου 8 χρόνια)……και όσοι προέρχονται από ακαδημαϊκό πτυχίο…λέγονται προπονητές φυσικής κατάστασης σε όλο τον κόσμο (κάνεις την ερώτηση σε Ισπανούς-Πορτογάλους-Γερμανούς και δεν καταλαβαίνουν την ερώτηση)…

Επειδή έχω ακαδημαϊκό πτυχίο, άσχετο με το αντικείμενο, δεν νομίζω να εννοείται ότι οποιοδήποτε πανεπιστήμιο, οποιουδήποτε κλάδου ή οποιαδήποτε σχολή Ουέφα, σε κάνει επιστήμονα…..

Όλους τους χρειάζεται το ποδόσφαιρο, και πέρα των τυπικών προσόντων, αλλά και των ουσιαστικών, χρειάζεται αυτούς που δουλεύουν για το ποδόσφαιρο και όχι για την πάρτη τους (η ερώτηση που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι, το ποδόσφαιρο μας έχει δώσει τόσα…στον καθένα προσωπικά….εμείς τι έχουμε κάνει για το ποδόσφαιρο…)….μόνο οι προπονητές μπορούν ν αλλάξουν το ποδόσφαιρο…..Αν έχουν ειδικό βάρος……………

Όσον αφορά, τις τοποθετήσεις, του τύπου – όποιος έχει λεφτά και μέσα προχωράει – προφανώς επηρεασμένες από την παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας, η οποία έχει καταργήσει, έναν από τους βασικούς πυλώνες της….την αξιοκρατία……που μαζί με τον κοινωνισμό-συνεργασία, συνθέτουν καλό πολίτης-μό….

ΟΜΩΣ, όσο βρώμικο κι ανήθικο να φαντάζει το ποδόσφαιρο, είναι λευκή περιστερά, συγκρινόμενο με άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις…θέλετε να δούμε σε υπουργεία? σε πολεοδομίες? σε δήμους? σε παρέες? μέσα μας?……κι αυτό γιατί η πίστα είναι αμείλικτη…..στο στίβο *μάχης, δεν μπορείς να σταθείς με μέσο….κι ακόμα και τον πατέρα σου να έχεις προπονητή.

Υπάρχει η ομάδα, τ’ αποδυτήρια με δικούς τους νόμους και ιεραρχίες (καλός παίκτης είναι αυτός που κάνει την δουλειά….όλη την δουλειά)….και το ίδιο το παιχνίδι βέβαια…μιλάω για τα άγραφα αυτονόητα, όσων έχουν περάσει από αποδυτήρια κυρίως επαγγελματικών ομάδων……καριέρα δεν κάνει το ταλέντο, αλλά η προσωπικότητα του κάθε ταλέντου…..και είναι στενάχωρο και προσβλητικό ν ακούς, ότι γίνεται εκμετάλλευση ονείρων παιδιών ειδικά από τις ΠΑΕ και εννοώ κυρίως αυτές που έχουν ακαδημίες που χρηματοδοτούν (κάποιες με μεγάλα μπάτζετ για τα Ελληνικά δεδομένα), που σημαίνει ότι τα παιδιά έχουν δωρεάν εκπαίδευση και πολλές εμπειρίες από εξειδικευμένο προσωπικό σε αθλητικά κέντρα….)…..και που διοχετεύουν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με παίκτες…

Δείτε την στατιστική…πόσοι παίκτες αυτών των Ακαδημιών παίζουν σε επαγγελματικά πρωταθλήματα…..την απάντηση βέβαια και μόνο αυτή ενδιαφέρει τους επαγγελματίες του χώρου, την δίνουν τα παιδιά….και από εκεί παίρνει ο κάθε εκπαιδευτής την καταξίωση…..

Σχόλια