«Δεν θέλω πολλά παιδί μου, από σένα» – «ΘΑ ΚΟΒΕΙΣ, ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΙΣ»

Γράφει ο Kώστας Καραγιάννης

Όλοι νομίζω, συμφωνούμε πως ένας σύγχρονος ποδοσφαιριστής με δυνατότητα να
παίξει σε ομάδα εθνικής κατηγορίας πρέπει να διαθέτει άριστη τεχνική κατάρτιση, ταχύτητα, δύναμη και όρεξη για δουλειά (κυρίως).

Τι γίνεται όμως με το θέμα τακτική; Δυστυχώς εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Τι πρέπει να κάνω ως προπονητής, για να δημιουργήσω τον ποδοσφαιριστή του μέλλοντος; Πως θα παίζουν άμυνα σε 5 χρόνια από σήμερα οι επαγγελματικές ομάδες; Πρέπει να γίνω προφήτης για να μάθω στο παιδί να παίζει μπάλα;

Παρατηρώντας τα μεγάλα τουρνουά (Euro – mundial κλπ) διαπιστώνω ότι οι απαιτήσεις από το σύγχρονο ποδόσφαιρο για τον σύγχρονο ποδοσφαιριστή είναι πολύ κοντά σε εκείνο που μου έλεγε αστειευόμενος ο προπονητής μου όταν ήμουν 18 χρονών λίγο πριν με βάλει για πρώτη φορά στη μεγάλη ομάδα:

«Δεν θέλω πολλά από σένα» μου είχε πει. Και με σοβαρό ύφος συνέχισε: «ΘΑ ΚΟΒΕΙΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΙΣ».

Αυτό πιστεύω είναι η σύγχρονη απαίτηση από τον παίχτη:

1. Άμυνα να κερδίσω την μπάλα.
2. Συνεργασία, να την μεταφέρω στον αντίπαλο χώρο άμυνας.
3. Απειλώ την αντίπαλη εστία.

Έχουν ειπωθεί πολλά για τα «συστήματα» που πρέπει να διδάσκουμε στις ομάδες των τμημάτων υποδομής. Επικρατέστερη άποψη αυτή του 4-3-3.

Εκείνο που ξέρουμε όλοι πολύ καλά είναι πως 9 στα 10 παιδιά, θέλουν να είναι επιθετικοί και ο 1 στους 10 θέλει να είναι ο τερματοφύλακας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά συναρπάζονται από το παιχνίδι μπροστά στο τέρμα.

Το 4-3-3 πιστεύω πως δίνει την δυνατότητα στον προπονητή να δημιουργήσει την δική του ομάδα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών του.

Και το βασικό είναι πως σου δίνει την δυνατότητα να διδάξεις την κίνηση Overlap και την αντίθετη κίνηση σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου.

Βασικό μειονέκτημα του συστήματος η πολύ «κοντή» ομάδα (Η απόσταση άμυνας επίθεσης) δίνει την δυνατότητα στους αντιπάλους να βρουν αρκετό χώρο στην πλάτη της άμυνας μας και συμβαίνει ειδικά στα μικρότερα τμήματα ο αντίπαλος «λίμπερο» με μια δυνατή απόκρουση να μας αναγκάζει να τρέχουμε να κυνηγάμε τον αντίπαλο γρήγορο επιθετικό.

Εδώ είναι που χρειάζεται υπομονή και όρεξη για δουλειά από τον προπονητή της ομάδας. Πρέπει να διδάξουμε το “zone press” την διαγώνια κάλυψη και την άμυνα χώρου ενθαρρύνοντας τα παιδιά να αμύνονται σαν μια ομάδα, με άμυνα χώρου και ζώνη, γιατί αυτό είναι σωστό.

Θα έρθουν και οι νίκες!

Αν παίζουμε μόνο για την νίκη χάνουμε την ουσία της προσπάθειάς μας που δεν είναι άλλη απο την εκμάθηση. Ακόμη και τα παιδιά που δεν θα γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές θα έχουν την χαρά να καταλαβαίνουν αυτό που θα βλέπουν αργότερα ως θεατές.

Άρθρο του Kώστα Καραγιάννη, στο vpsoccercoach.blogspot.gr
Τμήμα ειδήσεων Football-Academies.gr

Σχόλια