Έτσι γίνεται η διαχείριση του ταλέντου

Η αλλαγή προσέγγισης προς τις ακαδημίες της Λίβερπουλ, μετά την άφιξη του Κλοπ, είναι αρκούντως αισθητή, μετά την (όχι και τόσο απρόσμενη) λάμψη του Γούντμπερν και του Αλεξάντερ-Άρνολντ. Διαβάστε πως διαχειρίζεται τα ταλέντα της Ακαδημίας της Λίβερπουλ ο Γίργκεν Κλοπ.

«Στον Γίργκεν Κλοπ βρήκε τον τέλειο προπονητή. Από τη στιγμή που ήρθε έδειξε το ενδιαφέρον του στις νεανικές ομάδες. Ήμουν στην Ακαδημία, πιθανότατα παρακολουθώντας τον Μπεν και έναν-δυο ακόμα παίκτες και παρότι είχε μόλις τρεις μέρες που είχε προσληφθεί, ήταν και εκείνος εκεί, παρακολουθώντας τους νεαρούς».

Τάδε έφη Μάικλ Όουεν, ο οποίος είδε το ρεκόρ του από τον Μάιο του 1997 να καταρρίπτεται από τον Μπεν Γούντμπερν, που έγινε ο νεότερος σκόρερ των Ρεντς στο Άνφιλντ, βρίσκοντας δίχτυα στο ματς του League Cup με τη Λιντς. Είναι 17 και κάτι. Περίπου στην ίδια ηλικία με τον Μάριο Γκέτσε, όταν ο Κλοπ τον έριξε για πρώτη φορά στη μάχη της Bundesliga.

Ο Γούντμπερν δεν ήταν ακριβώς έκπληξη. Ο Μαρκ Λίντλι, επικεφαλής του στην ομάδα του Bishop Heber High School του Μάλπας θυμήθηκε:

«Πήγαμε στη Βαρκελώνη όταν ο Μπεν ήταν 12. Έπαιζε ήδη για έναν χρόνο, μπήκε ως αλλαγή και σκόραρε από τα 30 μέτρα απευθείας φάουλ. Ωστόσο, το βασικό από εκείνη την εκδρομή ήταν όταν η ομάδα μας κοουτσαρίστηκε από προπονητές της Εσπανιόλ και της Μπαρτσελόνα. Οι πρώτοι προσπάθησαν να τον δελεάσουν! Έλεγαν ότι είναι φανταστικός, το επίπεδο ικανοτήτων του τους είχε εντυπωσιάσει και βρέθηκαν γύρω του λέγοντας “τι ταλέντο είναι αυτό”». Ο Γούντμπερν συνδύασε τη σχολική ομάδα με τα τμήματα υποδομής των Ρεντς, δίνοντας έμφαση στη συνολική του εκπαίδευση. Η χρησιμοποίησή του στο σωστό τάιμινγκ από τον Κλοπ είναι μια ακόμα ένδειξη για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την διαχείριση του ταλέντου και το πως προετοίμαζε την εισαγωγή στην πρώτη ομάδα.

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, ο Γερμανός καλούσε εσπευσμένα πίσω από δανεισμούς τον Κεντ και τον Όζο. Μαζί τους γύριζε και ο Τιάγο Γιόρι. Με αφορμή την επιστροφή τους, είχε τονίσει την ανάγκη αλλαγή διαχείρισης του καθεστώτος των νέων:

«Είναι σημαντικό να πάρουμε τους παίκτες μας πίσω. Κατά τη γνώμη μου τα μεγαλύτερα ταλέντα πρέπει να μένουν στους συλλόγους τους ώστε να παίζουν μαζί στην Κ-21 και να ξεκινήσουν να εξελίσσονται ως ομάδα, ώστε πάντα να υπάρχουν τριγύρω σου».

Μέσα στο καλοκαίρι, ο Κλοπ επανέφερε το θέμα της δουλειάς στις ακαδημίες. Αφού έπλεξε το εγκώμιο των ανθρώπων που εργάζονται εκεί, υποστήριξε:

«Πρώτα από όλα έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο. Κάνει διαφορά όταν έχεις σημαντικό αριθμό Άγγλων παικτών. Και αν είναι ένας ποδοσφαιριστής που να είναι παράλληλα scouser και να μπορεί να παίξει, τότε 100% πρέπει να τον κυνηγήσουμε. Πρέπει να ξέρουν για την πιθανότητα να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Είναι διαφορετικό να τους το λες και διαφορετικό να τους το δείχνεις».

Μία ένδειξη ήταν η προσπάθειά να ξεφορτωθεί μια σειρά παικτών που απείχαν από τον πυρήνα της ομάδας το καλοκαίρι, προκειμένου στις ρεζέρβες να αυξηθεί η παρουσία παιδιών από την ακαδημία.

«Μπορώ να υποσχεθώ ότι πριν αποκτήσουμε έναν ποδοσφαιριστή πολύ καλύτερο από αυτούς που έχουμε, θα χρησιμοποιούμε τα παιδιά μας. Έτσι πρέπει να είναι το μέλλον ακόμα και στον γεμάτο μεταγραφική τρέλα κόσμο που ζούμε. Θέλουμε αυτός να είναι ένας ιδιαίτερος σύλλογος. Και είναι σημαντικό για εμάς, ακόμα κι αν δεν τα καταφέρουν στη Λίβερπουλ, να έχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση».

Ο Κεντ, ο Ράνταλ, Ο Όζο, ο Εζάρια, ο Στιούαρτ είδαν το ντεμπούτο τους στην πρώτη ομάδα να λαμβάνει χώρα με τον Κλοπ τον τελευταίο χρόνο. Ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ και ο Μπεν Γούντμπερν είχαν κάνει προπονήσεις με την πρώτη ομάδα τελευταία και η χρησιμοποίησή τους ήταν το λογικό επακόλουθο. Και μολονότι ο δεύτερος έκανε χαμό λόγω του ρεκόρ, ο πρώτος ήταν εκείνος που έβγαλε την ασίστ στον Οριγκί και πήρε τον τίτλο του MVP για την γεμάτη εμφάνισή του στα δεξιά της άμυνας.

Το αν κάποιος από αυτούς θα καθιερωθεί στη Λίβερπουλ, προφανώς είναι διαφορετικό θέμα. Είναι όμως πολύ θετικές οι ενδείξεις από την επαφή του Κλοπ με τις ακαδημίες και το εκπαιδευτικό σύστημα που αγγίζουν οι Ρεντς.

Αξιολόγησε τους εκπαιδευτές και τις εγκαταστάσεις από νωρίς, είναι πάντα ενημερωμένος για τα παιδιά και φροντίζει να τα μπολιάσει με εμπιστοσύνη. Γιατί αλλιώς μπαίνει ένας 17χρονος να παίξει στην πρώτη ομάδα με έναν προπονητή που τον έχει κερδίσει και διαφορετικά όταν θεωρεί πως απλά παίρνει λεπτά για να φανεί, μήπως και του βρουν ομάδα για να φύγει πιο εύκολα.

Τους κάνει να αισθάνονται μέρος ενός πρότζεκτ διαφορετικού από τα άλλα. Αγκαλιάζονται από όλον τον οργανισμό και η ένταξή τους στην τρέχουσα περίοδο, όπου το μομέντουμ είναι ιδανικό, έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία.  Δείτε τους πανηγυρισμούς πριν την είσοδο του Μίλνερ, όταν ο Γούντμπερν σκόραρε με τη Λιντς.

Ωστόσο, ο Γερμανός φροντίζει να υψώσει προστασία και για το… καλάμι. «Το πρώτο που του είπα ήταν: “Μπράβο, αλλά δεν ήταν και τίποτα δύσκολο, θα το έβαζα κι εγώ”», αποκάλυψε στη συνέχεια, σε μια προσπάθεια να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους. «Άκουσα ότι έγραψε ιστορία. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνει και το σημαντικότερο είναι να τον κρατήσουμε μακριά από τη δημοσιότητα για όσο το δυνατόν περισσότερο», πρόσθεσε.

Ο Γούντεμπερν θα συνεχίσει να αποτελεί κομμάτι των ακαδημιών και μόνο όταν κρίνει ο Κλοπ θα «ανεβαίνει» στο Μέλγουντ, για να δουλεύει με τους μεγάλους για τα παιχνίδια που υπολογίζεται. Μαζί με τον Αλεξάντερ-Άρνολντ και τον Εζάρια αναμένεται σύντομα να ολοκληρώσουν τη μετάβαση και να συνεχίσουν την εξέλιξή τους υπό την χαρισματική προσωπικότητα του Γίργκεν Κλοπ.

Ο Γούντμπερν, πάντως, φαίνεται ότι δεν θα έχει πρόβλημα με τη δημοσιότητα. «Είναι ένα από τα παιδιά με τη μεγαλύτερη μετριοφροσύνη που έχω συναντήσει. Ποτέ δεν μιλούσε για τη Λίβερπουλ μπροστά στα άλλα παιδιά. Ήταν απλά ένα παιδί που έπαιζε στη σχολική ομάδα κι αν δεν τον έβλεπες στο γήπεδο, δεν καταλάβαινες το πόσο εκπληκτικός παίκτης είναι. Η συγκέντρωση και η πνευματική του δύναμη αποτελούν τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του», τονίζει ο πρώην προπονητής του. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δεδομένα κρατούν ζωγραφισμένο το χαμόγελο του Κλοπ…

Από gazzetta.gr-Θάνος Σαρρής

Σχόλια