Ο κορωνοϊός δυστυχώς αποτελεί μέρος της ζωής μας το τελευταίο διάστημα, έχοντας… επέμβει σχεδόν σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μείνει ανεπηρέαστο και το ποδόσφαιρο.
Σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στο λαοφιλές αυτό άθλημα, οι δημοσιογράφοι Τάσος Επιτρόπου και το Θάνος Σαρρής μέσα από την εκπομπή της ΕΡΑσπορ 101,8, «Κάνε παιχνίδι μόνος σου», επιχείρησαν να περάσουν μέσα από το «μικροσκόπιο» τα οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από την εξάπλωση του COVID-19.
Εκλεκτοί καλεσμένοι συνέβαλαν με τις παρεμβάσεις τους, ώστε να βγουν κάποια συμπεράσματα, που ίσως να αποτελέσουν και οδηγό για το «αύριο» στη μεγαλύτερη αθλητική «βιομηχανία» της υφηλίου. Πιο συγκεκριμένα, κατά σειρά εξέφρασαν τις απόψεις τους στην Ελληνική Ραδιοφωνία:
Ο Δημήτρης Γουνόπουλος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής στο πανεπιστήμιο του Bath στην Αγγλία. Η Αργυρώ-Ελισσάβετ Μανώλη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αθλητικού Μάρκετινγ στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο του Loughborough στην Αγγλία.
Ο Περικλής Λασκαράκης, νομικός, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, ταμίας της Ομοσπονδίας και πρόεδρος της ΕΠΣ Θεσσαλίας. Ο Μάνος Σταραμόπουλος, δημοσιογράφος και αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων.
Ο Γιάννης Μπράχο, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) και εκπρόσωπος του συνδέσμου στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών (FIFPRO) και ο Σάκης Παντελιάδης, ποδοσφαιριστής της Ξάνθης.
Μεταξύ άλλων, οι καλεσμένοι τόνισαν στην ΕΡΑσπορ:
Δημήτρης Γουνόπουλος: Η FIFA με γνώμονα τη σημασία των επιπτώσεων της πανδημίας όρισε ως Πρόεδρο της Διευθύνουσας Επιτροπής τον Όλι Ρεν, ο οποίος ήταν αρμόδιος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ και νυν υπεύθυνος της Τράπεζας της Φινλανδίας. Από αυτό και μόνο αντιλαμβανόμαστε ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία ήθελε έναν πολύ έμπειρο και ικανό στα οικονομικά θέματα, με σκοπό να διαχειριστεί την ιδιάζουσα εποχή που ζούμε. Τα τελευταία χρόνια τα έσοδα από το ποδόσφαιρο κάλπαζαν συνεχώς με διαρκώς μεγαλύτερα κέρδη, μέχρι την εμφάνιση του κορονοϊού. Πηγές εσόδων, όπως τα εισιτήρια και οι αγορές από τις μπουτίκ εξαφανίστηκαν, ενώ παράλληλα οι μισθοί των ποδοσφαιριστών παρέμειναν σχεδόν στα ίδια πλαίσια. Το Βρετανικό ποδόσφαιρο έχει υποστεί τις μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις (έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ) από οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα, και αυτό συνέβη, καθώς οι ομάδες αυτές είχαν δανειστεί υπέρογκα ποσά για μετεγγραφές, και βρέθηκαν εκτεθειμένες ελέω του κορονοϊού. Οι Ισπανικές ομάδες εμφανίζονται αρκετά πιο προσεκτικές οικονομικά. Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, η εμφάνιση του εμβολίου δημιουργεί ελπίδες και καθοδηγεί το άμεσο μέλλον του ποδοσφαίρου.
Αργυρώ-Ελισσάβετ Μανώλη: Τα πράγματα στην Πρέμιερ Λιγκ εξελίσσονται καλύτερα σε σύγκριση με άλλα πρωταθλήματα εξαιτίας των υψηλών τηλεοπτικών συμβολαίων. Πολλές ομάδες βέβαια, επέλεξαν να «αγγίξουν» τους απλούς υπαλλήλους και όχι τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, κάτι το οποίο ήταν λάθος σχετικά με τη διαχείριση των πόρων. Επίσης, πολλές ομάδες εκμεταλλευόμενες τα ΜΜΕ προσπάθησαν να «χτυπήσουν» την παραδοσιακή τηλεόραση και να κάνουν δικό τους κανάλι, κάτι το οποίο σηματοδότησε μεγάλες αντιδράσεις από το φίλαθλο κοινό. Υπήρχε πιο κερδοσκοπική και εμπορική, παρά πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση. Η δραστηριοποίηση των φιλάθλων (είσοδος στο γήπεδο και χρήση των γύρω εμπορικών δραστηριοτήτων) αποτελεί πηγή εσόδων για τις ομάδες, όπως και για τους χορηγούς τους .Το «μοντέλο» έχει φτιαχτεί τόσο καλά, ώστε οι πιο μεγάλες ποδοσφαιρικές εταιρείες έχουν συνεχή εισοδήματα και θεωρούν πως αυτή η περίοδος αποτελεί μία απλή παύση! Αντιθέτως, οι πιο μικρές ΠΑΕ θα έχουν κάποια προβλήματα και αυτό θα φανεί και στις επόμενες μεταγραφικές περιόδους. Αν ο κόσμος συνεχίζει να μένει σπίτι του, τότε τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύη. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος στον ευρωπαϊκό αθλητισμό για το έτος 2020 υπολογίζεται στα 45-56 δισ. ευρώ»!
Περικλής Λασκαράκης: Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι η γενεσιουργός δύναμη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν έχει πληγεί τόσο πολύ οικονομικά, όσο ψυχολογικά, καθώς κύριος σκοπός είναι η ευχαρίστηση, και όχι η απόδοση κέρδους. Δηλαδή, κυρίως έχουμε συναισθηματικό κενό. Οι οικονομικές συνέπειες εμφανίζονται σταδιακά και ξεκινάμε από τη Γ΄ Εθνική. Τα σωματεία που συμμετέχουν σε αυτή έχουν έξοδα για τις μετακινήσεις για τους αγώνες τους, ενώ κάποιες ομάδες είναι Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) και ως εκ τούτου έχουν τα ανάλογα έξοδα. Έχουν οικονομικά ζημιά εξαιτίας της απουσίας εισιτηρίων. Όσον αφορά τις παραπάνω κατηγορίες, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και δη στη Σούπερ Λιγκ 2 (η οποία δεν έχει ξεκινήσει καν), στην οποία όλες οι ομάδες είναι Α.Ε. κι ενώ δεν έχουν έσοδα, είναι υποχρεωμένες να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Από την πλευρά της η ΕΠΟ, κατάφερε να άρει το ban που υπήρχε από το 2016 και έτσι θα έχουμε εισροή εισοδήματος, ενώ παράλληλα μέσω διακανονισμών και οικονομικών διευκολύνσεων προσπάθησε να βοηθήσει…
Μάνος Σταραμόπουλος: Η UEFA έχει δημιουργήσει μια ειδική επιτροπή, η όποια συνεργάζεται με ειδικούς λοιμοξιολόγους και έχει ξεκινήσει συνεργασία με την εταιρεία Synlab, ώστε να διενεργούνται τεστ για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ακόμα και όταν έρθει το εμβόλιο θα υπάρχουν διαφορές σε σχέση με πριν τόσο για τους ποδοσφαιριστές, όσο και ολόκληρο το σύστημα. Η φετινή σεζόν λογικά θα ολοκληρωθεί στις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις με φαινάλ 8 και με περιορισμό στον κόσμο για το γήπεδο. Όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την πορεία του εμβολίου. Το Euro πάντως θα διεξαχθεί κανονικά και οι 12 ομάδες που θα φιλοξενήσουν την τελική φάση έχουν επενδύσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Γιάννης Μπράχο: Η κατάσταση είναι πολύ περίεργη. Τα προβλήματα από χώρα σε χώρα διαφέρουν, καθώς τα οικονομικά μοντέλα κάθε πρωταθλήματος δεν είναι ίδια. Όσον αφορά τη ψυχολογική κατάσταση των ποδοσφαιριστών, η πανδημία τους έχει επηρεάσει, ενώ παράλληλα υπάρχει το αίσθημα της ανασφάλειας, με τα συμπτώματα της κατάθλιψης να έχουν αυξηθεί. Εμείς σαν σύνδεσμος ποδοσφαιριστών υποστηρίζουμε τους παίκτες, αλλά και οι ίδιες οι ομάδες συνεισφέρουν σε αυτό. Στη Γερμανία για παράδειγμα υπάρχει κλίμα αλληλεγγύης. Στην Ελλάδα δυστυχώς, η κάθε πλευρά πάει μόνη της και θέλουμε πάρα πολλή δουλειά για να φθάσουμε αυτό το επίπεδο, κάτι το οποίο για εμένα αποτελεί ουτοπία. Η όποια ομαδική προσπάθεια εξαιτίας της κατάστασης θεωρώ ότι είναι επιφανειακή. Παρόλα αυτά ευελπιστώ και εύχομαι να βγω ψεύτης. Εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο τόσο για τον ποδοσφαιριστή, όσο και για συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Σάκης Παντελιάδης: Είμαστε ήδη 8 μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης και κατά τη γνώμη μου αυτό είναι χειρότερο από έναν σοβαρό τραυματισμό. Είναι πολύ δύσκολό για έναν ποδοσφαιριστή να βρίσκεται συνέχεια στην αναμονή. Μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απαντήσω σε συναδέλφους ποδοσφαιριστές όταν με ρωτάνε «τι μέλει γενέσθαι;». Οι παίκτες από μόνοι τους κάνουν ατομικές προπονήσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ομαδική προπόνηση, δυσχεραίνοντας και το έργο των προπονητών. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε προπονήσεις θα χρειαστούμε δύο εβδομάδες για να είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ετοιμότητας. Τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι δύσκολα μόνο για το άμεσο μέλλον, αλλά και μακροχρόνια. Στις μικρές κατηγορίες υπήρχε οικονομικό πρόβλημα και πριν την πανδημία, πόσω μάλλον τώρα. Πρέπει να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε ποδοσφαιριστή και να είμαστε σε θέση να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Οι αρμόδιοι πρέπει άμεσα να πάρουν αποφάσεις και τα πρωταθλήματα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, ειδάλλως θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες καταστάσεις…
Πηγή: soccerplus.gr