Επιτρέπεται οι γονείς να είναι μέσα στο γήπεδο;

Γράφει ο Τηλέμαχος Αθανασίου*

Αγαπητοί φίλοι

Ως Υπεύθυνος Συντονισμού της διοργάνωσης των παιδικών Πρωταθλημάτων του Cyprus Academies συνηθίζω τα Σάββατα να επισκέπτομαι τις έδρες των Ακαδημιών για να φωτογραφίσω τους μικρούς παικταράδες, αλλά και για να δω ιδίοις όμμασι, εάν όλα τρέχουν καλώς και βάσει των κανονισμών.

Η απογοήτευση μου ήταν έντονη όταν κατά την επίσκεψη μου σε σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο σε γήπεδο μίνι ποδοσφαίρου όπου έπαιζαν παιδάκια ηλικίας μόλις 6 χρονών οι γονείς, τα παιδιά και οι προπονητές μέσα στο γήπεδο ήταν ένα! Και διευκρινίζω για να μην παρεξηγούμαι: δεν υπήρχαν επεισόδια ή προκλήσεις μεταξύ των γονιών. Απλά ήταν μέσα στο γήπεδο (στην κυριολεξία…) ενθαρρύνοντας τα παιδιά και κατευθύνοντας το παιχνίδι!

Η αντίδραση μου ήταν άμεση… ζήτησα από τους προπονητές να τους απομακρύνουν αλλά αυτοί δήλωσαν αδυναμία και κάποια δειλία μήπως και κατηγορηθούν από τους ίδιους τους γονείς!!! Τότε ζήτησα ευγενικά από τους γονείς να βγουν εκτός γηπέδου για να αφήσουν τα παιδιά να παίξουν!!!

Έπρεπε μάλιστα να τους εξηγήσω ότι έτσι είναι ο κανονισμός και ισχύει για όλα τα πρωταθλήματα, σε όλες τις ηλικίες, σε όλες τις κατηγορίες, σε όλο τον κόσμο! Πολλοί από τους γονείς αρνήθηκαν και άλλοι ζήτησαν το λόγο ενώ και τα σχόλια τους δεν ήταν θα έλεγα ιδιαίτερα κολακευτικά! Εν τέλει οι γονείς άπαντες εξήλθαν του γηπέδου και όταν έκλεισα και την καγκελόπορτα υπήρξε και δεύτερο κύμα αντίδρασης από τους γονείς! Επικαλέστηκαν επίσης λόγους ασφαλείας όταν η πόρτα του γηπέδου είναι κλειστή!!! Ειλικρινά λυπάμαι πολύ γιατί όπως φαίνεται εκτός από τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύουμε και τους ίδιους τους γονείς…

Η παρουσία των γονέων μέσα στα γήπεδα όπου αγωνίζονται τα παιδιά τους είναι μεγάλο λάθος. Εκτός από τον κίνδυνο διαπληκτισμών και επεισοδίων χαμένο βγαίνει στο τέλος το παιδί. Ο μικρός ποδοσφαιριστής που ενώ έχει τη μπάλα στα πόδια δέχεται πολλαπλές εξωτερικές πιέσεις για το τι θα την κάνει. Ο αυτοσχεδιασμός και η ελευθερία της σκέψης πάνε περίπατο και πολλές φορές ο μικρός ποδοσφαιριστής περιμένει την απ’ έξω πληροφορία για το τι θα κάνει τη μπάλα! Επίσης χάνεται και ο σεβασμός προς όλα τα παιδιά. Το να μπαίνεις μέσα στο γήπεδο και να στέκεσαι πάνω στη γραμμή ή και μέσα, είναι το ίδιο με το να εισβάλλεις στην τάξη την ώρα του μαθήματος για να κατευθύνεις εσύ τη διδασκαλία!

Άλλος ένας μεγάλος χαμένος της ίδιας ιστορίας είναι ο προπονητής! Ο προπονητής φέρει τη μεγάλη ευθύνη της ενημέρωσης των γονέων αλλά και της εκπαίδευσης τους για το πώς πρέπει να παρακολουθούν και να βοηθούν τη διαδικασία μάθησης των παιδιών τους. Η μείωση για ένα προπονητή είναι πολύ μεγάλη όταν οι γονείς δίνουν οδηγίες αντί αυτός. Από κει και πέρα το κομμάτι που λέγεται εκπαίδευση πάει κι αυτή περίπατο. Όλα όσα έμαθαν τα παιδιά με την προπόνηση δυστυχώς στην έντονη παρουσία των γονέων είναι αδύνατο να τα εφαρμόσουν στο παιχνίδι. Εδώ όμως ταιριάζει και το γνωμικό «ήθελες τα, έπαθες τα» καθώς η αδυναμία ενός προπονητή να κατευθύνει τους γονείς αλλά και το καθημερινό «ντάντεμα» δίνει περισσά δικαιώματα στους γονείς. Βλέπετε είναι και οι γονείς όπως τους μάθεις…

* Τηλέμαχος Αθανασίου, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Προπονητής Ποδοσφαίρου- Πηγή:allaboutsoccer.net

Σχόλια