Χαμηλή αυτοπεποίθηση – Βοηθείστε το παιδί σας

Γράφει η Χρυσώ Αντωνιάδου

Εισηγήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σας – Μια μαγική λέξη που κάνει τους ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά να αισθάνονται άνετα, πολύ καλά με τον εαυτό τους και τους άλλους.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα αρνητικά σχόλια για τις σχολικές επιδόσεις του παιδιού και υιοθετήστε μια στάση που να δείχνει ότι το εμπιστεύεστε.   Είναι καλός μαθητής, πάντοτε διαβασμένος και συνεπής. Όμως δεν τολμά να σηκώσει το χέρι του και να πει το μάθημα. Είναι διστακτικός, μιλά ψιθυριστά.

Δύσκολα κάνει φίλους, περιμένει να τον φωνάξουν οι άλλοι στην παρέα τους και είναι προσκολλημένος σε έναν και μόνο φίλο. Αποφεύγει τις ομαδικές δραστηριότητες, δύσκολα συμμετέχει σε παρέες σε ένα άγνωστο περιβάλλον, περιμένει να τον φωνάξουν οι άλλοι για παιχνίδι, ο ίδιος δεν κάνει πρώτος κάποια κίνηση.

Όλα τα πιο πάνω μπορεί να σας φαίνονται γνώριμα και οικεία. Μπορεί να τα περάσατε και εσείς στην παιδική σας ηλικία ή να τα αντιμετωπίζει και το δικό σας παιδί.

Η αυτοπεποίθηση είναι μια μαγική λέξη, που κάνει τους ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά να αισθάνονται άνετα, πολύ καλά με τον εαυτό τους και τους άλλους.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η αυτοπεποίθηση είναι η άποψη που έχει ο καθένας από εμάς για τον εαυτό του, πώς βλέπουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας και πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Στην περίπτωση των παιδιών, κυρίως, αλλά και των μεγάλων, θέλουμε να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας, να νιώθουμε ικανοί και ότι μας αγαπούν.

Μήπως έχετε διαπιστώσει ότι το παιδί σας έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση, ότι δεν κάνει νέους φίλους, δεν δέχεται με χαρά να αλλάξει περιβάλλον, προτιμά να κάνει τα ίδια και τα ίδια, στο γνωστό του περιβάλλον; Δεν δοκιμάζει νέα πράγματα γιατί φοβάται την αποτυχία.

Νιώθει άβολα να συμμετέχει σε δραστηριότητες της ομάδας, δεν μπορεί να διανοηθεί ότι απέτυχε, ότι ηττήθηκε.

Μέθοδος με αυτοκόλλητα

ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ που χρησιμοποιείται ευρέως στο Life Coaching είναι να εισηγηθείτε στο παιδί σας να τοποθετήσει χρωματιστά αυτοκόλλητα σε διάφορα μέρη που χρησιμοποιεί συχνά όπως είναι το δωμάτιό του, το ψυγείο, το γραφείο του, στα οποία θα γράψει θετικά μηνύματα που ενισχύουν την αυτοπεποίθησή του. Για παράδειγμα: «Είμαι όμορφος/η και έξυπνος/η». «Αποδέχομαι και σέβομαι τις αδυναμίες μου». «Αγαπώ και πιστεύω στον εαυτό μου». Επίσης, ενθαρρύνετε το παιδί να γράψει ένα γράμμα στο οποίο να διατυπώνει πώς αισθάνεται και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσει και να νιώσει καλύτερα.

Η Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Βιρτζίνια Σατίρ, μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες στο χώρο της οικογενειακής ψυχοθεραπείας, από τους πρωτεργάτες και τους σημαντικότερους εκπροσώπους της συστημικής προσέγγισης στην οικογενειακή θεραπεία, μιλώντας για την αυτοεκτίμηση αναφέρει: «Όσο πιο πολύ εκτιμά κανείς τον εαυτό του, τόσο πιο λίγα απαιτεί από τους άλλους. Όσο λιγότερα απαιτεί, τόσο περισσότερο τους εμπιστεύεται. Όσο πιο πολύ εμπιστεύεται τον εαυτό του και τους άλλους, τόσο πιο πολύ μπορεί να αγαπάει…».

Λένε πως τα παιδιά διδάσκονται και ωριμάζουν μέσα από τα βιώματά τους. Γι’ αυτό κι εσείς, αν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του, δώστε πρώτοι το καλό παράδειγμα. Όταν μιλάτε για τον εαυτό σας να μιλάτε με θετικά λόγια, να προβάλλετε τη θετική σας πλευρά. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε πραγματικά τα παιδιά σας να αντιληφθούν ότι και τα ίδια έχουν ταλέντα, έχουν ικανότητες και δεξιότητες και μπορούν να τις αναδείξουν.

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Οδηγός ενδυνάμωσης

ΠΟΛΛΟΙ γονείς καταφεύγουν σε ειδικούς ζητώντας βοήθεια για να ενδυναμώσουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών τους. Πιο κάτω, παρουσιάζουμε κάποιες εισηγήσεις που μπορούν να βοηθήσουν:

· Αποφεύγετε τα αρνητικά σχόλια για τις σχολικές επιδόσεις του παιδιού και υιοθετήστε μια στάση που να δείχνει ότι το εμπιστεύεστε.

· Όταν θέλετε να σχολιάσετε κάτι, χαρακτηρίστε τη συμπεριφορά του παιδιού κι όχι το ίδιο το παιδί.

· Μην έχετε υπερπροστατευτική στάση απέναντι στο παιδί. Η υπερπροστασία προκαλεί ανασφάλεια στο παιδί.

· Βοηθήστε το παιδί σας να αποδέχεται τα προτερήματά του αλλά και τις αδυναμίες του και να μάθει να αγαπά πραγματικά τον εαυτό του.

· Επαινέστε το παιδί σας, πείτε του μπράβο για τα πράγματα που κάνει καλά αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλει, όσο μικρές κι αν είναι αυτές.

· Δημιουργήστε προσδοκίες που να είναι ρεαλιστικές, ώστε να βοηθήσετε το παιδί να σταματήσει να αγχώνεται για τα μαθήματα τού σχολείου ή για τις άλλες εξωσχολικές δραστηριότητές του.

· Δώστε του μια μεγάλη αγκαλιά, δείξτε του μεγάλη αγάπη και αποδοχή και κάντε το να αισθάνεται ασφάλεια, όπου και να βρίσκεται.

· Ενθαρρύνετέ το να τολμήσει νέα πράγματα, να θέτει ψηλούς στόχους και στηρίξτε το στην προσπάθειά του αυτή.

· Εμπιστευθείτε το.

· Αναθέστε του κάποιες δουλειές στο σπίτι, κάποιες ευθύνες για να νιώσει ότι μπορεί να σας βοηθήσει, ότι μεγάλωσε και είναι υπεύθυνο άτομο.

· Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή του σε εξωσχολικές δραστηριότητες όπως το ποδόσφαιρο, το κολύμπι, μαθήματα ζωγραφικής, μπαλέτου και μουσικής.

· Ενθαρρύνετέ το να διαβάζει μόνο του τα μαθήματά του και, εκεί που κάνει λάθος, δώστε του την ευκαιρία να δοκιμάσει ξανά. Σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα αλλά η προσπάθεια. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να πιστέψει το ίδιο στον εαυτό του, ότι μπορεί να τα καταφέρει.

· Ανακαλύψτε τα θετικά στο παιδί σας, τα ταλέντα του και βοηθήστε το να τα αναδείξει.

· Δώστε του την ευκαιρία να παίξει. Το παιγνίδι είναι υγιής τρόπος έκφρασης. Γίνετε κι εσείς παιδί, παίξτε μαζί του, αφιερώστε του χρόνο, γελάστε, χαρείτε, διασκεδάστε. · Μη φωνάζετε στο παιδί ούτε να τσακώνεστε μπροστά του με τον πατέρα ή τη μητέρα του.

· Μην το προσβάλλετε και μην το μειώνετε. Οι προσβολές το κάνουν να αισθάνεται ότι δεν το αγαπάτε, ότι δεν το αποδέχεστε.

· Βελτιώστε τη δική σας αυτοπεποίθηση. Εάν εσείς ως γονιός δεν έχετε αυτοπεποίθηση, πώς θα αναπτύξετε την αυτοπεποίθηση στο παιδί σας;

· Ενθαρρύνετε τα ταλέντα και τις δεξιότητές του.

· Σταματήστε να κολλάτε ετικέτες στα παιδιά. Για παράδειγμα, μην λέτε: «Ο Βαγγέλης είναι τεμπέλης», «Η Μαρία αρρωστά συχνά», «Ο Νικόλας είναι ιδιότροπος». Κολλώντας ετικέτες στο παιδί, συνηθίζει να τις κάνει κτήμα του και να τις αποδέχεται. Οι αρνητικές ετικέτες δημιουργούν προβλήματα. Σε αντίθεση, τα λόγια ενθάρρυνσης βοηθούν το παιδί και αυξάνουν την αυτοπεποίθησή του.

· Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκφράζουν ό,τι αισθάνονται.

· Μιλήστε ανοικτά με το παιδί σας, ώστε να σας εκμυστηρευτεί αν έχει προβλήματα στο σχολείο που πιθανόν να το επηρεάζουν και να μειώνουν την αυτοπεποίθησή του.

· Ζητήστε από το παιδί σας να θέτει στόχους, να παίρνει αποφάσεις και να λύνει προβλήματα. Βοηθήστε το να ξεκινήσει με μικρά βήματα. · Ενθαρρύνετέ το να εκφράζει τις απόψεις του και να εξωτερικεύει εκείνο που νιώθει. · Μάθετέ το να απορρίπτει την κριτική που θεωρεί άδικη και να δέχεται την καλόπιστη κριτική.

* ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ chryso.an@cytanet.com.cy www.lifecoachandguide.com – Certified Life Coach (London) (Πιστοποιημένη Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης Λονδίνου), μέλος του International Coaching Federation και Αssociate Member του Association for Coaching International

Σχόλια