Τα ατομικά λάθη στην άμυνα, κρίνουν τον αγώνα!

Brugge-Panathinaikos 3-0 (Εικόνα 1)

Γράφει ο Θάνος Κιούπκιολης*

Τακτική ανάλυση του αγώνα ΜΠΡΙΖ-ΠΑΟ 3-0 (Τα γκολ)

Καταρχήν παρόλο που είμαι διακοπές βρέθηκα στην ανάγκη να σχολιάσω τα 2/3 γκολ που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός στο Βέλγιο εναντίον τις Μπριζ.

Πρόκειται καθαρά για ατομικά τακτικά λάθη τον αμυντικών  του Παναθηναϊκού.

Κλασικές περιπτώσεις ατομικών αμυντικών λαθών που τα βρίσκουμε συχνά τόσο σε ερασιτεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επαγγελματικό (όπως στην περίπτωση του Παναθηναϊκού).

Σε αυτές τις περιπτώσεις νομίζω ότι ο Κος Αναστασίου θα πρέπει να τους τα τονίσει με πολλές επαναλήψεις στην προπόνηση για να μην επαναληφθούν στο μέλλον (φαντάζομαι θα τους τα έχει πει και δείξει  στην προπόνηση και θα κάνει την ανάλογη video analysis του παιχνιδιού) αλλά το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό για τέτοιο επίπεδο παικτών και σε τόσο σημαντικούς αγώνες όπως ήταν αυτοί οι διπλοί .

Στο πρώτο γκολ που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός (εικόνα 1) βγαίνοντας η σέντρα από τα αριστερά μπορεί να έχει ευθύνη ο Wemmer (ή ο Λαγός) που ήταν κοντά στον παίκτη και δεν τον ανέκοψε, αλλά νομίζω ότι την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο Zeca.

Αν είχε οδηγία  από τον Κο Αναστασίου να πάει στο 2ο δοκάρι  μαρκάροντας  σε περίπτωση σέντρας (που είναι και το πιο πιθανό) τότε θα έπρεπε να του μάθει τι σημαίνει η διαγώνια κάλυψη και τι κάνουμε αν βγει μια σέντρα από τα πλάγια.

Κάποιες σημαντικές οδηγίες ατομικής αμυντικής τακτικής όταν βγαίνει σέντρα από τα πλάγια για οποιοδήποτε ερασιτέχνη η επαγγελματία ποδοσφαιριστή:

  1. Το σώμα μας είναι πάντα γυρισμένο διαγώνια για να μπορούμε να ελέγχουμε την μπάλα και τον παίκτη. Εδώ ο Zeca που βρέθηκε σε θέση που δεν του αναλογεί!! Βλέπετε το σώμα του στην εικόνα 1 την ώρα που γίνεται η σέντρα να είναι τελείως γυρισμένο προς την μπάλα με αποτέλεσμα να χάνει τον παίκτη που είναι στην πλάτη του.
  2. Πάντα τα μάτια μας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σε παίκτη και μπάλα συγχρόνως  και μάλιστα είμαστε σε σωματική επαφή αν μπορούμε με τον αντίπαλο παίκτη για να μην χάσουμε από το οπτικό μας πεδίο ένα από τα δύο.
Βrugge-Panathinaikos 3-0 (Εικόνα 2)

Στο τρίτο γκολ που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός(εικόνα 2)  γίνεται διπλό αμυντικό λάθος. Σε αυτή την περίπτωση ο Pranjic μόλις ο αντίπαλος πάει να βγάλει σέντρα η να σουτάρει γυρίζει την πλάτη του και αν έχω δει καλά στην φάση ο Ταυλαρίδης δεν έχει κάνει σωστό αμυντικό ατομικό μαρκάρισμα σε σχήμα Τ που λέμε στην ορολογία των προπονητών.

Δηλαδή ο αμυνόμενος καταρχήν θα πρέπει να είναι πάντα ανάμεσα στο αντίπαλο και τον τερματοφύλακά του για να μην σουτάρει (όπως και έγινε),και κατά δεύτερον θα πρέπει να μαρκάρει τον παίκτη του (όταν η μπάλα είναι από τα πλάγια) σε σχήμα Τ δηλαδή το στήθος του Ταυλαρίδη θα έπρεπε να εφάπτεται με τον κορμό του αντίπαλου του (δηλαδή τον ώμο του) και να σχηματίζουν οι δυο τους σχεδόν το σχήμα  Τ.

Σκοπός της τακτικής αμυντικής ανάλυσης μου σχετικά με τις δύο φάσεις σε όλο το παιχνίδι

( αλλά πολύ σημαντικές) γιατί από εκεί προήλθαν τα 2/3 γκολ που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός είναι για να δείξει σε οποιοδήποτε ποδοσφαιριστή ερασιτέχνη η επαγγελματία  μέσα από αυτό το μικρό μου άρθρο πώς μπορούν να γίνουν στιγμιαία ατομικά αμυντικά λάθη τα οποία με κατάλληλη προπόνηση στο γήπεδο θα έπρεπε ειδικά σε τέτοιο επίπεδο να μην είχαν γίνει και σε τέτοιους αγώνες  που κοστίζουν μάλιστα εκατομμύρια στις ομάδες τους.

Σαφώς λάθη θα γίνονται στο γήπεδο από τους πρωταγωνιστές των αγώνων τους ποδοσφαιριστές, γι’αυτό άλλωστε είναι και τόσο συναρπαστικό άθλημα.

Σκοπός όμως εμάς των προπονητών είναι να προπονούμε και να εκπαιδεύουμε  όσο καλύτερα γίνεται τόσο σε ατομική τακτική ,υποομαδική τακτική και τελικά σε ομαδική τακτική την  ομάδας μας. Γιατί για να μην ξεχνιόμαστε το άθλημα μπορεί να είναι ομαδικό αλλά στηρίζεται στις ατομικές ενέργειες των παικτών μας μέσα στο γήπεδο.

Βέβαια όπως είχε πει και ο Μουρίνιο όταν ήταν στην Ίντερ ¨ότι όταν ένας παίκτης κάνει κάποιο λάθος  δεν βρίσκομαι εδώ για να τον σκοτώσω!! αλλά να τον βελτιώσω για να μην το ξανακάνει¨.

Θάνος Κιούπκιολης
Προπονητής UEFA A’
Τεχνικός Διευθυντής Ajax Online Academy Hellas/Cyprus

Ο Θάνος Κιούπκιολης γράφει για το football-academies.gr

Σχόλια