Άριστη δουλειά στις Ακαδημίες, αλλά ελάχιστοι οι παίκτες που «βγαίνουν»

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης αρθρογραφεί για τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, που από την εποχή της προεδρίας του Ζαγοράκη πρωταγωνιστούν σε όλες τις ηλικίες.

Κοσμογονία γίνεται τα τελευταία χρόνια στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, αρχής γενομένης από την εποχή της προεδρίας του Θόδωρου Ζαγοράκη, δηλαδή από το 2007. Ο ΠΑΟΚ διαθέτει τμήματα ποδοσφαίρου σε όλες τις ηλικίες, από… 5 έως και 21 χρόνων. Ολες οι ομάδες πρωταγωνιστούν στις διοργανώσεις τους, όλες προσκαλούνται και συμμετέχουν σε μεγάλα ευρωπαϊκά τουρνουά, όλες διακρίνονται και όλες υπόσχονται την εξέλιξη παιδιών που έχουν τα φόντα να αφήσουν εποχή.

Η γενική ευθύνη ανήκει στον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο, αλλά ευνόητο είναι ότι μαζί του δούλεψαν δουλεύουν άξιοι συνεργάτες, από εφόρους μέχρι προπονητές, προσφέροντας στα παιδιά γενικότερη αγωγή και όχι αποκλειστικά ποδοσφαιρική.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Γιώργου Φαρλαλή και του Γιώργου Μιχαηλίδη, που διέθεσαν, τα πρώτα χρόνια, αρκετά χρήματα από την τσέπη τους για να δημιουργηθούν ξενώνες κάτω από τη Θύρα 8 του γηπέδου της Τούμπας, ή ο προπονητής Θόδωρος Ελευθεριάδης, ο άνθρωπος που είχε «στήσει» όλο το δίκτυο των ακαδημιών.

 

Δικαιωματικά ο ΠΑΟΚ αισθάνεται υπερήφανος για τις ακαδημίες του, τις οποίες πολύ ευχαρίστως χρηματοδοτεί μόνιμα ο Ιβάν Σαββίδης, προσβλέποντας στο μέλλον. Μιλάμε για μια αθλητική κυψέλη που φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά και που συντηρεί ομάδες οι οποίες κάθε χρόνο σχεδόν κατακτούν τίτλους στα Πρωταθλήματα στα οποία μετέχουν. Και επειδή το κυρίως ζητούμενο, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι η ανάδειξη παικτών για την επαγγελματική ομάδα, ήδη έχουν προκύψει κάποιοι ποδοσφαιριστές όπως είναι ο Αθανασιάδης, ο Κάτσε, ο Κίτσιου, ο Κωνσταντινίδης, ο Κουλούρης, ο Πόζογλου, ο Τζανδάρης, ο Παναγιωτούδης και αρκετοί άλλοι.

Εδώ ακριβώς, ωστόσο, έχουμε θέμα. Πιστεύω ότι ακόμη και οι ίδιοι οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ συμφωνούν ότι ο αριθμός των ποιοτικών παικτών που αναδείχτηκαν από τα τμήματα υποδομής αυτά τα εννιά χρόνια είναι μικρός σε σχέση με την άριστη δουλειά που γίνεται. Για να είμαστε ακριβείς, μπορούμε να μιλάμε μόνο για δύο «πρωτοκλασάτους» παίκτες, τον Κλάους και τον Κάτσε. Πιθανότατα κάποια στιγμή να υποχρεωθούμε να αναφερθούμε και στους Κίτσιου, Κωνσταντινίδη, Κουλούρη, αλλά και πάλι πέντε παίκτες σε εννιά χρόνια είναι λίγοι.

Δεν μπορώ να ξέρω πώς εξηγείται το γεγονός, αλλά αυτή η προσπάθεια πρέπει να αρχίσει να αποδίδει καλύτερα. Ίσως τα παιδιά που έτυχαν σ’ αυτές τις φουρνιές να μην είναι τόσο αξιόλογα, ίσως να μη γίνεται σωστή αξιοποίησή τους όταν φτάνουν στα πρόθυρα ή και μέσα στην επαγγελματική ομάδα. Θα ήταν αυθαίρετο να δώσω μια δική μου εξήγηση για κάτι, που, εκ των πραγμάτων, δεν μπορώ να γνωρίζω. Γνωρίζω, ωστόσο, ότι υπήρξαν πολλές πρωταθλήτριες ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικίες των υποδομών και αναρωτιέμαι γιατί δεν «προχώρησαν» εκείνοι οι παίκτες που είχαν αποδείξει στην πράξη ότι ήταν ανώτεροι από τους συνομήλικους αντιπάλους τους των άλλων ομάδων.

Νομίζω ότι είναι ένα εύλογο ερώτημα, το οποίο εύχομαι να απαντηθεί με τον καλύτερο τρόπο από εδώ και πέρα. Η φετινή Κ-20 του ΠΑΟΚ, για παράδειγμα, είναι δεύτερη στο Πρωτάθλημα. Αύριο – μεθαύριο θα «δώσει» τουλάχιστον τέσσερα – πέντε παιδιά στην πρώτη ομάδα, ή θα έχουμε μια επανάληψη του προπέρσινου φαινομένου, όταν ο Άγγελος Αναστασιάδης πήρε μαζί του στην προετοιμασία καμιά 15αριά πιτσιρικάδες, αλλά προώθησε μόνο τον Τζανδάρη, δηλώνοντας, μάλιστα, δημόσια ότι οι υπόλοιποι δεν έχουν τα προσόντα να παίξουν στον ΠΑΟΚ; Ιδωμεν…

Πηγή: metrosport.gr

Σχόλια