Αγράμματοι, αμόρφωτοι, ανεκπαίδευτοι προπονητές – Αλλάξτε πλεύση είναι εύκολο…

«Γελάμε»… πολλές φορές σε ένα γήπεδο παρακολουθώντας κάποιους προπονητές Ακαδημιών “περίγελο”, που μια μέρα σκέφτηκαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα. «Γελάμε»… όταν βλέπουμε ότι δεν μπορούν να εκφέρουν κανένα λόγο στα παιδιά ή αυτοί που μπορούν, δεν έχουν κανένα υπόβαθρο για να προπονούν.

Αυτοί είναι κάποιοι από τους «παιδαγωγούς» των παιδιών μας, που χωρίς καμιά παιδεία, αλλά λόγω κρίσης, για να βγάλουν τα προς το ζην, είπαν να ασχοληθούν με την προπονητική.

Τις πταίει;

Το φταίξιμο φυσικά δεν είναι των υποτιθέμενων αυτών προπονητών. Το φταίξιμο είναι αυτών που τους προσλαμβάνουν. Το φταίξιμο είναι μερικώς και των γονιών που πάμε και αφήνουμε τα παιδιά μας σε αυτούς τους συλλόγους.

Υπάρχουν βέβαια ομάδες και Ακαδημίες που είναι σοβαρές και η επιλογή των προπονητών γίνεται όχι μόνο με οικονομικά κριτήρια (πληρώνω λιγότερα), αλλά με ποιοτικά. Εκεί βρίσκουμε προπονητές επιστήμονες, προπονητές που αγαπούν αυτό που κάνουν και προπονητές παιδαγωγούς που γνωρίζουν τι κάνουν.

Η πρόσληψη σε μια ακαδημία προπονητών, που είναι αγράμματοι, αμόρφωτοι, ανεκπαίδευτοι, γεννά απείρου κάλλους ευτράπελες καταστάσεις στις ελληνικές υποδομές και πλήττει τα παιδιά.

Η πρόσληψη προπονητών σε μια ακαδημία, πρέπει να στηρίζεται στον επαγγελματισμό αυτών, στην ποιότητά τους, στη συνεχή εκπαίδευσή τους και στην επιστημονικότητά τους.

Υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί προπονητές στα αζήτητα, νέοι και παλιοί, με σωστή νοοτροπία, ψάξτε τους, αναδείξτε τους.

Υπεύθυνος Ακαδημίας και Τεχνικός Διευθυντής Ακαδημίας

Δύο διαφορετικοί ρόλοι. Δεν πρέπει να συγχέονται ούτε να ενσωματώνονται.

Ο Υπεύθυνος μιας Ακαδημίας πρέπει να είναι ο επικεφαλής και σε αυτόν να αναφέρονται όλοι. Πρέπει να είναι τεχνοκράτης με διοικητικές αρετές.

Ο Τεχνικός Διευθυντής, θα πρέπει να είναι υπεύθυνος μόνο στο τεχνικό κομμάτι, σε ότι δηλαδή έχει να κάνει με την προπόνηση, τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές.

Αμφότεροι είναι αναγκαίο  να συνεργάζονται στενά, για την εύρυθμη λειτουργία της Ακαδημίας. Οι τελικές αποφάσεις, παίρνονται από τον υπεύθυνο της Ακαδημίας.

Αλλάξτε πλεύση είναι εύκολο…

Διώξτε από τις Ακαδημίες τους «δήθεν» τους «μήπως» τους ψεύτες, τα λαμόγια, τους φοβισμένους, τους υποκριτές και τους κουκουλωματίες. Πληρώστε μόνο αυτούς που αποδίδουν έργο πραγματικό και όχι τους κρυφο-μπλαμπλάδες… και τους αστείους. Κρατήστε στις Ακαδημίες, μόνο τους επιστήμονες και τους προπονητές που την «ψάχνουν» καθημερινά και έχουν τη σωστή νοοτροπία στην εκπαίδευση.

Βάλτε υπεύθυνους της Ακαδημίας στις ΠΑΕ, σοβαρούς τεχνοκράτες διοικητικούς, που αποδεδειγμένα γνωρίζουν να διοικούν προσωπικό και όχι κάποιους που δεν το έχουν κάνει ποτέ στη ζωή τους. Να ξεφύγουν άμεσα οι υποδομές από την μιζέρια της «μίζας» και του εξευτελισμού.

Νέα σεζόν, νέα όνειρα, για όλα τα παιδιά. Στόχος, να μην αδικηθεί κανένα παιδί. Στόχος, να αναδειχθούν τα πραγματικά ταλέντα. Στόχος όλων οι «καλύτερες Ακαδημίες στην χώρα μας», γιατί οι ακαδημίες αποτελούνται ως επί το πλείστον από παιδιά και τα παιδιά είναι υγεία. Χαρίστε τους ποιότητα στο αγαπημένο τους άθλημα. Χαρίστε τους ευτυχία, χαρά, ευκαιρίες…

Αλλάξτε πλεύση είναι εύκολο…

Δείτε χαρακτηριστικό βίντεο κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Γιάννης Βαλμάς, για το Football-Academies.gr

Σχόλια