Οι 10 κανόνες από τον Μουρίνιο, προς τους παίκτες της Ρεάλ, για σωστή διατροφή και ξεκούραση!

Ο Μουρίνιο έχει επιβάλλει τους δικούς του κανόνες για τη σωστή διατροφή και ξεκούραση των παικτών της Ρεάλ. Διαβάστε τον special δεκάλογο που υποχρεούνται να εφαρμόζουν οι παίκτες της «βασίλισσας».

Ο Ζοζέ Μουρίνιο θεωρεί ότι η σωστή διατροφή και ξεκούραση των παικτών είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες που αποτυπώνονται στην αγωνιστική τους απόδοση.

Μουρίνιο και πειθαρχία είναι έννοιες αλληλένδετες. Όμως ο Πορτογάλος τεχνικός της Ρεάλ, πέρα από τα αγωνιστικά θέματα, θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στους παίκτες του και σε άλλους σημαντικούς τομείς, όπως είναι η διατροφή και η ξεκούραση. Ο σωστά οργανωμένος ύπνος αποτελεί υποχρέωση για τους ποδοσφαιριστές της Ρεάλ και ισοδυναμεί με «νυχτερινή» προπόνηση, η οποία με τη σειρά της πρέπει να υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες!

Ο Special One θεωρεί ότι η τήρηση αυτών των κανόνων είναι απαραίτητη για τη σωματική και πνευματική ισορροπία. Η καλή ξεκούραση «αντανακλάται» στον οργανισμό και το νευρικό σύστημα. Την άποψη του Μουρίνιο ενισχύει το ιατρικό επιτελείο των «μερένγκες» που υποστηρίζει ότι κατ’ αυτό τον τρόπο αποφεύγονται σε μεγάλο βαθμό τραυματισμοί.

Ο Πορτογάλος μπορεί να επιβραβεύει με διάφορα «τρικ» τους παίκτες του, αλλά απαιτεί να ακολουθούν πάντοτε τον «δεκάλογο» της σωστής διατροφής και ξεκούρασης. Αν η ομάδα κάνει πέντε νίκες σερί, τότε οι ποδοσφαιριστές αποκτούν το δικαίωμα να διανυκτερεύσουν στο σπίτι τους και όχι στο ξενοδοχείο την παραμονή του επόμενου αγώνα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχουν απόλυτη ελευθερία. Κάθε άλλο!

Οι κανόνες που έχουν θεσπίσει από κοινού ο Μουρίνιο, οι γιατροί και διατροφολόγοι της Ρεάλ ισχύουν για κάθε – ανεξαιρέτως – μέρα της αγωνιστικής περιόδου και είναι πραγματικά ενδιαφέρον το πώς ποδοσφαιριστές της παγκόσμιας ελίτ υποχρεώνονται να τους ακολουθούν αδιαμαρτύρητα και χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση, ακόμα και όταν δεν ελέγχονται άμεσα από το άγρυπνο μάτι του Πορτογάλου.

Οι παίκτες λοιπόν πρέπει να παίρνουν το δείπνο τους στο σπίτι και όχι έξω και να κοιμούνται 2 ώρες μετά από αυτό, ώστε να μεσολαβήσει η ιδανική χώνεψη.

Δεν επιτρέπεται όμως να τρώνε και να πίνουν ότι θέλουν, αλλά μόνο ότι περιλαμβάνεται στη λίστα που τους έχει δοθεί από τους διατροφολόγους. Πρέπει να κοιμούνται το λιγότερο 8 και το περισσότερο 10 ώρες κάθε μέρα. Πάνω από 10 ώρες μπορεί να προκαλέσουν υπερένταση ή κατάθλιψη (!), ενώ κάτω από 8 ώρες ανεβάζουν τον κίνδυνο τραυματισμού λόγω έλλειψης ρεφλέξ και ευκινησίας.

Τα οφέλη μιας σωστής ξεκούρασης είναι πολλαπλά. Μετά το δείπνο οι παίκτες δεν πρέπει να πίνουν καφέ και να καταναλώνουν διεγερτικά προϊόντα όπως σοκολάτα, αλκοόλ και αναψυκτικά τύπου Κόλα. Οι γιατροί θεωρούν βασικό να υπάρχει ηρεμία την ώρα που οι «μερένγκες» πέφτουν στο κρεβάτι τους για να κοιμηθούν και να μην τους απασχολεί ή τους αποσπά τίποτα. Γι’ αυτό απαγορεύονται αυστηρά η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και φυσικά τα ακουστικά.

Την ημέρα των αγώνων είναι υποχρεωτική η σιέστα (μεσημβρινή / απογευματινή ανάπαυση, που συνοδεύεται συνήθως από σύντομο ύπνο), η οποία ελέγχεται έτσι ώστε να μην ξεπερνάει τα 30 λεπτά, αφού περισσότερος χρόνος μπορεί να επηρεάσει το υποσυνείδητο και να προκαλέσει αποπροσανατολισμό στον παίκτη (!).

Ας δούμε όμως αναλυτικά τον «δεκάλογο» που πρέπει να ακολουθούν ευλαβικά οι ποδοσφαιριστές της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

1. Πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο καθημερινό ωράριο για το πότε θα κοιμηθούν και θα ξυπνήσουν οι παίκτες.

2. Οι παίκτες πρέπει να κοιμούνται καθημερινά τουλάχιστον 8 ώρες και οπωσδήποτε όχι περισσότερες από 10.

3. Οι παίκτες πρέπει να τρώνε το δείπνο τους δυο ώρες πριν πέσουν για ύπνο.

4. Το δείπνο δεν πρέπει να είναι πλούσιο αλλά λιτό.

5. Απαγορεύονται ο καφές, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά τύπου Κόλα, τα λίπη, τα φαγητά με μπαχαρικά, τα γλυκά και οι ζωικές πρωτεΐνες.

6. Τροφές ωφέλιμες για τον ύπνο, είναι αυτές που περιέχουν ασβέστιο (γάλα, σαρδέλες) και μαγνήσιο (λαχανικά, ξηροί καρποί).

7. Οι παίκτες πρέπει να ξαπλώνουν χωρίς να πεινούν ή να διψούν, έτσι ώστε να μην διακόπτεται ο ύπνος τους.

8. Όταν ξαπλώνουν οι παίκτες, πρέπει να είναι ήρεμοι και να μην αποσπούν τον εαυτό τους ακούγοντας ραδιόφωνο ή βλέποντας τηλεόραση.

9. Η σιέστα πριν από τα παιχνίδια είναι υποχρεωτική.

10. Η σιέστα δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά. Επιπλέον χρόνος μπορεί να προκαλέσει υπερένταση ή αποπροσανατολισμό.

Πηγή:sport24.gr
Επιμέλεια Γιάννης Βαλμάς, για το Football-Academies.gr

Σχόλια