Τα χρυσά deals των 84,7 εκ. ευρώ του Ολυμπιακού, στη Μεγάλη Βρετανία

Η Αγγλία είναι για τον Ολυμπιακό το «Νησί του θησαυρού». Παίκτες των «ερυθρολεύκων» ακολουθούν όλο και πιο συχνά το δρομολόγιο Ελλάδα-Αγγλία αντί πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Τα τελευταία 10 χρόνια ο Ολυμπιακός έδωσε με μεταγραφή σε αγγλικές ομάδες έξι ποδοσφαιριστές του εισπράττοντας συνολικά το ποσό των 84,7 εκατ. ευρώ.

Από τον Μιραλάς το 2012 μέχρι τον Τσιμίκα που φόρεσε τα κόκκινα της Λίβερπουλ πριν από λίγο καιρό, οι παίκτες του Ολυμπιακού αποτελούν στόχο των Αγγλων σκάουτερ που τους εμπιστεύονται όλο και περισσότερο. Δανεικός στη Χαλ έπαιξε και ο Ελαμπντελαουί το 2017.

Στις σπουδαίες μεταγραφές ποδοσφαιριστών πρέπει να προστεθούν και οι περιπτώσεις των Τζεμπούρ, Αμπντούν και Ντάρμπισιρ που μπορεί να μην… έσπασαν τα ταμεία, αλλά ενίσχυσαν το συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Ο Τζεμπούρ μετά τον δανεισμό του στην τουρκική Σίβασπορ πήγε στη Νότιγχαμ Φόρεστ, εκεί όπου συνάντησε τον συμπατριώτη του Τζαμέλ Αμπντούν. Νωρίτερα, το 2011 ο Ματ Ντάρμπισιρ, αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του στο Λιμάνι, πήγε με δανεισμό στην Μπέρμιγχαμ, πριν καταλήξει και αυτός στη Νότιγχαμ.

Κι ακόμα δεν είχε εμπλακεί στη συγκεκριμένη ομάδα ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος ό τον Μάιο του 2017 ανέλαβε τις τύχες της Νότιγχαμ Φόρεστ. Ολυμπιακός και Νότιγχαμ έγιναν συγκοινωνούντα δοχεία και κάπως έτσι πήγε και ο Μπουχαλάκης στη Φόρεστ την περίοδο 2017-18.

Οι σχέσεις του Ολυμπιακού με το Νησί έχουν να κάνουν και με προπονητές. Ο Μάρκο Σίλβα, μετά από μία μόνο χρονιά στον πάγκο των Πειραιωτών, βρήκε δουλειά στην Πρέμιερ Λιγκ. Πρώτα στην… ταπεινή Χαλ και έπειτα στη Γουότφορντ και στην Εβερτον. Εξαργύρωσε την επιτυχία του με τον Ολυμπιακό και εκείνο το εντυπωσιακό διπλό με 3-2 επί της Αρσεναλ.

Διπλό επί της Αρσεναλ είπαμε; Κάτι τέτοιο συνέβη και πέρυσι. Μάλιστα, τότε, με το 2-1 του Ολυμπιακού στην παράταση, ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς απέκλεισε τους «κανονιέρηδες».

Ο Ολυμπιακός σε λίγα 24ωρα υποδέχεται τη Μάντσεστερ Σίτι για την τέταρτη αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ. Πέρα από την κρισιμότητα του παιχνιδιού για την πρόκριση της ομάδας στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, υπάρχει και το προσωπικό κίνητρο.

Ο Μαρτίνς έχει μιλήσει ανοιχτά σε αρκετές συνεντεύξεις του για την επιθυμία του να κοουτσάρει κάποια στιγμή στο αγγλικό πρωτάθλημα. Οπως έκαναν οι συμπατριώτες του, ο Μάρκο Σίλβα, ο Βίλας-Μπόας, ο Μουρίνιο.

Κάθε ματς κόντρα σε αγγλική ομάδα μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο δόξας για τον 50χρονο προπονητή. Στο ματς του πρώτου γύρου στο Μάντσεστερ ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς υποκλίθηκε στην ανωτερότητα της Σίτι.

Μέχρι το 81’ όμως κρατούσε ζωντανό το όνειρο του βαθμού. Αυτή τη φορά στο Καραϊσκάκη έχει μια ευκαιρία ακόμα, να παίξει τα… ρέστα του απέναντι στον Πεπ Γκουαρντιόλα που μοιάζει ανίκητος.

Μια επιτυχία επί της Μάντσεστερ Σίτι θα αλλάξει την καριέρα του Πορτογάλου προπονητή. Ο δρόμος προς την Πρέμιερ Λιγκ θα είναι ανοιχτός.

Η προϊστορία του Μαρτίνς στον ερυθρόλευκο πάγκο κόντρα σε αγγλικές ομάδες είναι αξιοπρόσεκτη. Ως γηπεδούχος σε τέσσερα παιχνίδια πήρε μία νίκη (3-1 την Μπέρνλι), έφερε δύο ισοπαλίες (2-2 με Τότεναμ, 1-1 με Γουλβς) και έχασε μόνο από την Αρσεναλ με 1-0. Μια ήττα όμως που δεν στοίχισε, αφού ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1 στο Λονδίνο.

Ακόμα και εκτός έδρας έχει μία νίκη (επί της Αρσεναλ), μία ισοπαλία-πρόκριση (1-1 με την Μπέρνλι) και δύο ήττες.

Η μία 4-2 από την Τότεναμ όπου προηγήθηκε 0-2 κι έκανε τον Μουρίνιο να… αλλάξει πολλά χρώματα μέχρι να νικήσει. Η άλλη ήταν το 1-0 από τη Γουλβς σε ματς όπου μέχρι το τελευταίο λεπτό πίεζε για την ισοφάριση, είχε δοκάρι και γκολ που δεν μέτρησε μετά από έλεγχο του VAR.

Οι εντυπώσεις που έχει αφήσει στους Αγγλους ο Μαρτίνς και τις τρεις χρονιές που αγωνίζεται με τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα καλές. Το όνομά του έχει γραφτεί σε μπλοκάκια ομάδων που παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξή του.

Στην Πρέμιερ Λιγκ οι Πορτογάλοι προπονητές έχουν… πέραση από τα χρόνια του Κάρλος Κεϊρόζ, του ανθρώπου που βρέθηκε στο πλευρό του Αλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε δύο περιόδους, το 2002-03 και το 2004-08. Το 2003-04 που ο Κεϊρόζ δοκίμασε (ανεπιτυχώς) την τύχη του στη Ρεάλ Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, χωρίς αυτόν, τερμάτισε τρίτη στο πρωτάθλημα και αποχώρησε νωρίς νωρίς από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Το παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Σίτι όμως δεν αποτελεί σταθμό καριέρας μόνο για τον Μαρτίνς. Πολλοί σκάουτερ θα παρακολουθούν τον αγώνα και πρώτα από όλους κάτω από το… μικροσκόπιο των Αγγλων «λαγωνικών» είναι ο Μαντί Καμαρά.

Ο Αφρικανός είναι εδώ και καιρό στο στόχαστρο αγγλικών ομάδων. Σέφιλντ, Νιούκαστλ και εσχάτως Αρσεναλ είναι στο… κατόπι του.

Ο Ολυμπιακός, συνηθισμένος να πουλά ακριβά, ζητούσε το καλοκαίρι ένα ποσό κοντά στα 20 εκατ. ευρώ για να τον αφήσει να φύγει. Η συγκυρία του κορονοϊού και η μεταγραφική περίοδος που μετατέθηκε δεν βοήθησαν να γίνει η μεταγραφή.

Οι πληροφορίες από το Νησί θεωρούν ότι η χρονιά που διανύουμε είναι κομβική για τον Καμαρά. Εφόσον ανταποκριθεί με τις εμφανίσεις του στις απαιτήσεις των Αγγλων πρέπει να θεωρείται βέβαιη η πώλησή του.

Στον αγώνα του Μάντσεστερ ο Καμαρά προερχόταν από την καραντίνα και γενικότερα την ταλαιπωρία του κορονοϊού και δεν μπόρεσε να βρει τον καλό του εαυτό. Θέλει να πάρει ρεβάνς από τον εαυτό του και να δείξει τι πραγματικά μπορεί να κάνει στο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ.

Αν μπορεί να διακριθεί απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, μπορεί να το κάνει απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα της κατηγορίας.

Aπό κοντά και ο Σεμέδο. Ο Πορτογάλος στόπερ αρέσει στον Γιούργκεν Κλοπ και ρώτησε τον Ολυμπιακό πόσο κοστίζει για να τον πάρει στη Λίβερπουλ. Την Τετάρτη θα δώσει εξετάσεις και αν τις περάσει, μπορεί να ακολουθήσει το δρομολόγιο του Κώστα Τσιμίκα.

O Νταμπίζας άνοιξε τον δρόμο το 1998

Τον Μάρτιο του 1998 ο Νίκος Νταμπίζας (φωτό) έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που πήρε μεταγραφή στην Αγγλία. Αντί περίπου 3 εκατ. ευρώ πήγε στη Νιούκαστλ μετά από προσωπική εισήγηση του Κένι Νταλγκλίς.

Ο Νταμπίζας έκανε καριέρα έως το 2003 στους «ανθρακωρύχους» και οι «ερυθρόλευκοι» μετάνιωσαν γιατί δεν είχαν ζητήσει περισσότερα χρήματα για έναν αμυντικό που ξεπέρασε τις 150 συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ σκόραρε 12 φορές. Μετά τη Νιούκαστλ ο Νταμπίζας πέρασε άλλα δύο χρόνια στη Λέστερ, τον πρώτο στη μεγάλη αγγλική κατηγορία και μετά στη δεύτερη.

ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ (την τελευταία 10ετία)

Παίκτης              Ομάδα                         Ποσό(εκατ. ευρώ)
Μιραλάς             Εβερτον                               7.500.000
Μήτρογλου        Φούλαμ                              15.000.000
Μασουακού        Γουέστ Χαμ                           7.200.000
Μιλιβόγεβιτς       Κρίσταλ Πάλας                    15.000.000
Ποντένσε           Γουλβς                               24.000.000
Τσιμίκας             Λίβερπουλ                          16.000.000

Σύνολο 84.700.000

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής – ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Σχόλια