Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έχουν τα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο!

Νέες έρευνες δείχνουν ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση στην αυτοπεποίθηση των κοριτσιών σε σχέση με άλλα δημοφιλή αθλήματα.

Η μεγαλύτερη μελέτη αυτού του είδους διενεργήθηκε πρόσφατα από την UEFA και μια εξειδικευμένη ομάδα διερεύνησε την επίδραση που έχει το ποδόσφαιρο στην ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση των κοριτσιών και των νέων γυναικών στην Ευρώπη.

Η έρευνα έλαβε υπόψη την επίδραση που έχει το ποδόσφαιρο στην αυτοπεποίθηση, στην αυτοεκτίμηση, στην ευεξία, στα συναισθήματα της ενότητας, στα κίνητρα και στις δεξιότητες και συγκρίνει αυτά τα αποτελέσματα με άλλα δημοφιλή αθλήματα. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από έξι χώρες: Δανία, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία και Τουρκία.

Εκτός από την ανάλυση της υπάρχουσας ερευνητικής βιβλιογραφίας σχετικά με τους δεσμούς μεταξύ ποδοσφαίρου και αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης, δεξιοτήτων ζωής και ευεξίας, η μελέτη συγκέντρωσε στοιχεία για 4.128 κορίτσια και νεαρές γυναίκες ηλικίας 13 ετών και άνω. Η έρευνα δείχνει ότι αν και το γυναικείο ποδόσφαιρο βρίσκεται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης ανά την Ευρώπη, υπάρχουν πολλές ομοιότητες όσον αφορά την επίδρασή του στην αυτοπεποίθηση.

Το πιο ισχυρό εύρημα είναι ότι όπου κι αν ζουν, ανεξάρτητα από το στάδιο που διανύουν στο παιχνίδι, τα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο διαθέτουν ισχυρότερη αυτοπεποίθηση έναντι των κοριτσιών που δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό. Επιπλέον, τα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο νιώθουν πιο σίγουρα από τα κορίτσια που ασχολούνται με άλλα αθλήματα.

• Το 80% των κοριτσιών αισθάνθηκαν πιο σίγουρα ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους σε ποδοσφαιρική ομάδα, έναντι 74% που ασχολούνται με άλλα αθλήματα.

• 54% νέες παίκτριες συμφώνησαν ή συμφωνούσαν έντονα με τη δήλωση «ανησυχώ λιγότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα ως αποτέλεσμα της συμμετοχής μου στο ποδόσφαιρο» σε σύγκριση με το 41% εκείνων που ασχολούνται με άλλα αθλήματα.

• Το 58% των γυναικών παικτριών ηλικίας 13-17 ετών που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι έχουν ξεπεράσει την έλλειψη αυτοπεποίθησης ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο ποδόσφαιρο, σε σύγκριση με το 51% των κοριτσιών που ασχολούνται με άλλα αθλήματα.

• Το 48% δήλωσε ότι ανησυχεί λιγότερο για τον εαυτό του ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στο ποδόσφαιρο, σε σύγκριση με το 40% εκείνων που ασχολούνται με άλλα αθλήματα.

Συνοπτικά, η έρευνα παρέχει κάποιες ενθαρρυντικές ιδέες για ένα άθλημα το οποίο πρόκειται να δει τεράστια ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Η σύμβουλος γυναικείου ποδοσφαίρου της UEFA Nadine Kessler δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από όσες δεν παίζουν. Δεν μπορώ να περιγράψω επαρκώς πόσο σημαντικό είναι αυτό όταν μεγαλώνεις. Είμαι βέβαια ότι μπορούμε να αλλάξουμε τις αντιλήψεις και να κάνουμε το ποδόσφαιρο πιο χαλαρό και προσιτό για τα κορίτσια. Εάν κατορθώσουμε να το επιτύχουμε, θα προχωρήσουμε στην επίτευξη του στόχου μας, ο οποίος είναι να κάνουμε το ποδόσφαιρο το νούμερο 1 άθλημα για κορίτσια σε όλη την Ευρώπη».

Από τότε που η UEFA ξεκίνησε το πρόγραμμα ανάπτυξης γυναικείου ποδοσφαίρου το 2010, το παιχνίδι έχει επεκταθεί σε όλα τα επίπεδα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με πολλές από τις 55 ομοσπονδίες-μέλη της UEFA που επενδύουν περισσότερη ενέργεια και πόρους στο παιχνίδι, το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει βελτιωθεί σημαντικά. Αυτό το καλοκαίρι στην τελική φάση EURO Γυναικών στις Ολλανδία θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά 16 ομάδες.

Σχόλια