Μας τη δίνουν τα βολέ…

Όταν σηκώνει τη μπάλα ο τερματοφύλακας για να κάνει βολέ, περνάει από μπροστά μου σαν φιλμ, όλος ο χαρακτήρας, η δουλειά, ακόμη αν θέλετε και η φιλοσοφία της συγκεκριμένης ομάδας.

Τι περιμένει ο φίλαθλος να δει όταν πηγαίνει να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα; Τη μπάλα να προωθείται προς τα εμπρός κινούμενη από πόδι σε πόδι επί του χόρτου και όταν χρειαστεί σέντρα από αέρος, να γίνονται οι συνδυασμοί, οι ντρίπλες (όχι πολλές) κ.ο.κ.

Γράφει ο Τάκης Κεφάλας

Έχει λοιπόν τη μπάλα ο γκολκίπερ σου και σε ένα δευτερόλεπτο την κάνει διεκδικούμενη. Και εσύ τρελαίνεσαι, και δικαιολογημένα, γιατί δεν βλέπεις την ομάδα σου να παίζει ποδόσφαιρο. Συνήθως τα βολέ είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των “μικρών” ομάδων, οι οποίες δεν διαθέτουν τάχα το ρόστερ για να κατεβάσουν τη μπάλα, να έχουν κατοχή και να παίζουν ποδόσφαιρο δημιουργίας. Δεν είναι όμως αυτό που απαντά στο ερώτημα γιατί δηλαδή ο τερματοφύλακας κάνει συνέχεια βολέ.  Κεντρικός πυλώνας στην απάντηση είναι ο προπονητής, η δουλειά, η επανάληψη, η ταχύτητα και η δημιουργία φιλοσοφίας στην ομάδα.

Ξεκινώντας λοιπόν ο προπονητής, θα πρέπει να χτίσει την άμυνα του όχι με άμπαλλους χτιστούς ποδοσφαιριστές, που έχουν μεγαλώσει με την ποδοσφαιρική παιδεία του “διώξε ρε” ή του “μακρια – μακριά” αλλά με τον συνδυασμό: ταχύτητα = γρήγορη σκέψη.

Με λίγα λόγια τα μπακ σου πρέπει να λειτουργούν εγκεφαλικά και να μην είναι μόνον ψηλοί, δυνατοί και σκοτώστρες. Στο σύγχρονο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο η επίθεση ξεκινά από την άμυνα. Τα ¾ του συνολικού passing game μιας σοβαρής ομάδας, παίζονται από τη σέντρα του γηπέδου και πίσω.

Στοιχειώδης κίνηση ΟΜΑΔΑΣ που προετοιμάζει την επίθεση της, είναι ο τερματοφύλακας να δώσει με τα χέρια τη μπάλα σε συμπαίκτη του και όχι να κάνει βολέ.

Καιρός είναι να ζητήσουμε λοιπόν από αυτούς που συνωστίζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, να δημιουργήσουν ένα θελκτικό θέαμα. Μερικοί ήδη προσπαθούν, και σίγουρα δεν έχουν για μπακ τον Μαρτσέλο, τον Ντάνι Αλβες, τον Πικέ και τον Λούσιο.

Υ.Γ. Ο πρώτος προπονητής στην Ελλάδα που έβαλε την πρώτη ομάδα του συλλόγου να προπονηθεί μαζί με την δεύτερη (Under 20) είναι ο Λάζλο Μπόλονι.

Τάκης Κεφάλας, για το Football-Academies.gr

Σχόλια