Η λεκτική παρενόχληση και κακοποίηση, των παιδιών στον αθλητισμό

Με ανάρτησή του στα social media o Προπονητής ποδοσφαίρου και φυσικής κατάστασης Βασίλης Καλτσής, θίγει το θέμα της εποχής, της παρενόχλησης και κακοποίησης στον αθλητισμό, στη διάσταση της λεκτικής παρενόχλησης και κακοποίησης των παιδιών στον αθλητισμό.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Η παρενόχληση και η κακοποίηση στον αθλητισμό δεν είναι μόνο σεξουαλική αλλά κυρίως λεκτική.

Με μεγάλη χαρά, πρώτα ως γονιός και δευτερευόντως ως εκπαιδευτικός και άνθρωπος του αθλητισμού, βλέπω το μεγάλο κύμα που έχει ξεκινήσει για την σεξουαλική κακοποίηση στον αθλητισμό και όχι μόνο μετά τις δηλώσεις της κας Μπεκατώρου.

Τώρα όμως είναι η μεγάλη ευκαιρία να σπάσουμε όχι μόνο την σιωπή αλλά και το απόστημα της λεκτικής παρενόχλησης και κακοποίησης που δέχονται πολλά παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Το παιδάκι που είναι κοντό, εύσωμο, με φακίδες, με κινητικά προβλήματα και ότι μπορεί να συναντήσουμε σε ένα γήπεδο ή έναν χώρο προπόνησης.

Λεκτικοί χαρακτηρισμοί που προέρχονται από τον προπονητή, τους συμπαίκτες, τους αντιπάλους, τους παρατηρητές της κερκίδας. Εκφράσεις που μειώνουν την προσωπικότητα των μικρών παιδιών και τους κάνουν να αισθάνονται άχρηστοι.

Το προπονητικό μπούλινγκ που είναι αναγκασμένα να δέχονται διότι δεν θέλουν να αλλάξουν σύλλογο επειδή είναι εκεί όλοι οι φίλοι τους ‘η γιατί φοβούνται να το κάνουν. Τα πειράγματα των συμπαικτών τους όταν κάνουν λάθος ή όταν επιλέγονται τελευταίοι γιατί δεν είναι καλοί παίκτες.

Αυτή η λεκτική κακοποίηση, που σίγουρα δεν συγκρίνεται με την σεξουαλική, αφήνει βαθιά κατάλοιπα στην ψυχούλα των μικρών παιδιών αναγκάζοντάς τα είτε να σταματάνε πρόωρα τον αθλητισμό είτε να γίνονται επιθετικά και απομακρυσμένα.

Μπορούμε να τα περιορίσουμε; Φυσικά και μπορούμε αρκεί να δράσουμε. Πρώτα ως γονείς απομακρύνοντας τα παιδιά μας από αθλητικούς χώρους που διαπιστώνουμε ότι δεν τους φέρονται καλά είτε ο προπονητής είτε οι υπόλοιποι (συναθλητές, παράγοντες κτλ). Δεν υπάρχει στον αθλητισμό «καλά τους κάνει και τους φωνάζει», διότι είναι διαφορετική μια προπονητική οδηγία σε έντονο ύφος και διαφορετικός ο εξευτελισμός και η μείωση της προσωπικότητας.

Έπειτα ως εκπαιδευτικοί και προπονητές, όπου αν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα που προέρχονται από συμπαίκτες ή άλλους γονείς οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε και όχι να προσπαθούμε να γίνουμε αρεστοί σε κάθε κανίβαλο παράγοντα για να μην χάσουμε την δουλειά μας, διότι αυτή αργά ή γρήγορα θα χαθεί αλλά πριν θα έχουμε ήδη χάσει την αξιοπρέπειά μας.

Και φυσικά οι διοικήσεις που είναι επιβεβλημένο να απομακρύνουν προπονητές που φέρονται απρεπώς, ασχέτως των επιτυχιών τους όσο και αν αυτό τους κοστίσει διότι μόνο έτσι ο χώρος του αθλητισμού θα μπορέσει να γίνει όχι μόνο παράδειγμα προς μίμηση αλλά καταφύγιο και διέξοδος των μικρών παιδιών όπου θα μπορούν να εκφράζονται άνετα, να αθλούνται και να διαπαιδαγωγούνται σωστά.

Βασίλης Καλτσής
Physical educ teacher at Arsakeio H.School
Sports Lab by Vasilis Kaltsis
Fencing coach Α.Α.Ιωαννίνων

Σχόλια