ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΞΙΖΕΙ… ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ?

Γράφει ο Βαγγέλης Μπέκας*

Σε  μια κοινωνία που συνεχώς αλλάζει, πιέζεται, αγχώνεται και συνεχώς προβληματίζεται, η αναζήτηση της ψυχικής, πνευματικής, ηθικής, κοινωνικής ισορροπίας και  η βελτίωση των οικογενειακών δεσμών μπορεί να δώσει λύσεις και ελπίδα για το μέλλον.

Τι μπορεί όμως να μας κάνει να νιώσουμε και να απολαύσουμε τα παραπάνω? Τι μπορεί να μας δώσει ελπίδα σε μια κοινωνία σοβαρότητας και αναγκαστικής πειθαρχίας? ….Μα απλά ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

Εάν μπορούμε να το ονοματίσουμε ως ….ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, τότε…

  1. Μας βοηθά να βελτιώσουμε την ψυχολογία μας μέσα από την αίσθηση της νίκης, αλλά περισσότερο μέσα από την διαχείριση της ήττας!  Η ικανότητα να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα μας σε μια ζωή που ΔΕΝ μπορούμε να κερδίζουμε πάντα, είναι η αρχή της επιτυχίας!!
  2. Η επιστημονική απόδειξη της πνευματικής ευεξίας που προσφέρει ο αθλητισμός είναι εύκολη …αλλά οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται και πρέπει να λυθούν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού είναι επιστημονικά .. ευφυής!
  3. Η ηθική υπόσταση ενός παιχνιδιού που συνεχώς αμφισβητείται ΤΕΛΙΚΑ δεν είναι πρόβλημα …είναι ΚΙΝΗΤΡΟ για αλλαγή του ΕΓΩ  των   παιδιών, των γονιών, της ίδιας της κοινωνίας! Ο σεβασμός στον εαυτό μου, στον συμπαίκτη μου και τελικά στον αντίπαλο μου, είναι αυτό που μπορεί να αναπληρώσει το έλλειμμα Των ανθρώπινων σχέσεων και δεσμών!
  4. Η διαδικασία ένταξης του παιδιού στην κοινωνία επιταχύνεται μέσα από την μικρότερη σε εύρος, αλλά με τους ειδικούς άτυπους & τυπικούς κανόνες ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ. Το παιδί μαθαίνει να ΖΕΙ με τον συνάνθρωπο, να σέβεται τους κανόνες και τον αγώνα του συνόλου, μαθαίνει να κερδίζει κάτι περισσότερο από μία παρέα!!
  5. Η οικογενειακή παρακολούθηση ενός αγώνα, η συμπαράσταση στο παιδί, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμμετοχή στο ίδιο το παιχνίδι, δίνουν την ευκαιρία για ανταλλαγή συναισθημάτων! Τα μέλη της οικογένειας μοιράζονται πιο έντονα μεταξύ τους τα συναισθήματα της χαράς, της λύπης, της απογοήτευσης, του ενθουσιασμού και μετατρέπουν τον αγώνα του παιδιού σε αγώνα της οικογένειας! Εάν ο έλεγχος των συναισθημάτων της οικογένειας είναι τέτοιος που σέβεται την ελευθερία και τα δικαιώματα των μελών της, τότε μιλάμε για ΕΝΕΣΗ ΑΓΑΠΗΣ στον οικογενειακό δεσμό!
  6. Αλλά το πιο σημαντικό πολλές φορές είναι ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ που απορρέει από το ίδιο Παιχνίδι! Ο κίνδυνος του να πέσω, να πονέσω, να χτυπήσω, να κλάψω!… Πολύ απλά γιατί με βοηθά να καταλάβω ότι στον αγώνα, στην οικογένεια, στην κοινωνία, θα έρθει ΣΙΓΟΥΡΑ η στιγμή που θα πέσω…. Εάν όμως θέλω να απολαύσω την χαρά του παιχνιδιού ή της ίδιας της ζωής, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να σηκωθώ!

Τελικά η συμμετοχή στο παιχνίδι, είναι η συμμετοχή στην ίδια την κοινωνία & ότι αυτή πρεσβεύει… Είναι  η συμμετοχή στην υγεία της ψυχής, του πνεύματος, του σώματος… Η συμμετοχή στην αχτίδα του φωτός που μπορεί να διαλύσει το σκοτάδι του σύγχρονου τρόπου ζωής & να φωτίσει την ελπίδα ενός καλύτερου νέου ανθρώπου, ενός καλύτερου αύριο!

ΜΠΕΚΑΣ  ΒΑΓΓΕΛΗΣ

FIFA 11+   Instructor…

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ  ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ &  ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

 

 

 

Σχόλια