Έρευνα: Η Βραζιλία πρώτη χώρα στις εξαγωγές ποδοσφαιριστών – 34η η Ελλάδα

Το ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Μελετών (CIES) για ακόμα μία χρονιά ερεύνησε το ζήτημα της μετανάστευσης των επαγγελματικών ποδοσφαιριστών, θέλοντας να διαπιστώσει ποιες χώρες «εξάγουν» περισσότερους παίκτες στον υπόλοιπο πλανήτη. Πρώτη παραμένει η Βραζιλία, στην 34η θέση η χώρα μας.

Η μετανάστευση είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια. Στον χώρο του ποδοσφαίρου, όμως, γιγαντώθηκε τις τελευταίες τρείς δεκαετίες, από τότε δηλαδή που το άθλημα έγινε επαγγελματικό στο υψηλό του επίπεδο.

Χιλιάδες άνθρωποι από όλες τις χώρες αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να παίξουν ποδόσφαιρο στο εξωτερικό, θέλοντας να καρπωθούν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της πλούσιας πίτας της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του CIES ανακάλυψαν πως 12.051 ποδοσφαιριστές από 174 χώρες αγωνίζονται ως ξένοι στους 2.120 συλλόγους του δείγματος της μελέτης, που προέρχονται από 137 πρωταθλήματα σε 93 εθνικές ομοσπονδίες.

Σε μορφή ποσοστού αυτό μεταφράζεται στο 21,6% των ρόστερ των ομάδων, κατά μέσο όρο. Το ποσοστό αυτό αλλάζει ανάλογα με την ήπειρο που συζητάμε, με τους ξένους να αποτελούν το 24,3% στις ομάδες της Ευρώπης και μόλις το 11,9% σε αυτές της Νότιας Αμερικής και 12,8% της Αφρικής.

Ας δούμε τώρα ποιες χώρες προσφέρουν τους περισσότερους ξένους παίκτες

Η «ποδοσφαιρομάνα» Βραζιλία βρίσκεται ξανά στην κορυφή με 1.202 ποδοσφαιριστές. Στην 2η θέση αλλά αρκετά πιο πίσω βρίσκουμε τη Γαλλία με 781 παίκτες (πολλοί από αυτούς κατάγονται από τις αφρικανικές χώρες), ενώ 3η έρχεται η Αργεντινή που έχει προσφέρει 753 ποδοσφαιριστές.

Οι μετρήσεις έγιναν στα ρόστερ της 1ης Μαρτίου 2017 και αφορούν παίκτες της πρώτης ομάδας που έχουν αγωνιστεί σε αγώνα πρωταθλήματος τη φετινή σεζόν.

Οι 460 Σέρβοι που παίζουν στο εξωτερικό δίνουν στη χώρα τους την 4η θέση στις εξαγωγές ποδοσφαιριστών, ενώ την πρώτη 5άδα ολοκληρώνει η Αγγλία.

Η αλήθεια είναι όμως, πως περίπου οι μισοί από τους 451 Άγγλους ποδοσφαιριστές που παίζουν στο εξωτερικό αγωνίζονται στις γειτονικές Ουαλία και Σκωτία, που επίσης αποτελούν κομμάτι της Μεγάλης Βρετανίας.

Πάνω από 200 παίκτες σε ομάδες του εξωτερικού έχουν 15 χώρες, εκ των οποίων οι εννέα είναι από την Ευρώπη, οι τέσσερις από τη Νότια Αμερική και δύο από την Αφρική. Περισσότερες εξαγωγές από την Αφρική μετρούν η Νιγηρία και η Γκάνα. Από πλευράς Ασίας την πρωτιά παίρνει η Ιαπωνία, ενώ σε Βόρεια και Κεντρική Αμερική οι ΗΠΑ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση της λίστας (21η στην Ευρώπη) με 103 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, το 96% των οποίων αγωνίζονται σε χώρες που ανήκουν στην ΟΥΕΦΑ.

erevna-vrazilia-proti-chora-stis-exagoges-podosferiston-34i-ellada

Σχόλια