Αθλητική νοημοσύνη στο ποδόσφαιρο [VIDEO]

Ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αθλητική επιστήμη και την αποκατάσταση είναι η εφαρμογή των νεύρο-επιστημών στον αθλητισμό. Η αντίληψη και η γνωστική λειτουργία είναι κομμάτι της ίδιας διαδικασίας που καταλήγει στην δράση στον αγωνιστικό χώρο.

 

Γράφει ο Γιώργος Κακαβάς (Φυσιοκοθεραπευτής – οστεοπαθητικός/ Neurotrainer)

Ας το κάνουμε όμως πιο κατανοητό: η αντίληψη είναι άμεσα εξαρτημένη από τις αισθήσεις μας ,όραση,γεύση,ακοή,όσφρηση και αφή και από τα όργανα που λειτουργούν όπως τα μάτια μας και τα αυτιά μας μεταξύ άλλων.

Η πληροφορία από αυτά τα όργανα μεταφέρεται στον εγκέφαλο και από εκεί παίρνουμε πληροφορία για το περιβάλλον γύρω μας πχ ο αγωνιστικός χώρος.

Οι ελίτ αθλητές έχουν αυτές τις προσλαμβάνουσες ανεπτυγμένες στον μέγιστο βαθμό, αθλητές όπως ο Πίρλο, ο Τσάβι, ο Κρόιφ πιο παλιά, έχουν αυξημένη αθλητική νοημοσύνη.

Ο αθλητής καταλαβαίνει τον χώρο σε 360 μοίρες και ο εγκέφαλος παίρνει τόσο πολύ πληροφορία που πρέπει να την επεξεργαστεί. Αυτή η διαδικασία λέγεται επιλεκτική προσοχή και είναι πολύ σημαντική παράμετρος της αθλητικής νοημοσύνης.

Όταν δίνουμε προσοχή στο παιχνίδι ο εγκέφαλος μέσω της γνωστικής λειτουργείας και της μνήμης ψάχνει την πιο αποτελεσματική λειτουργία και ταυτόχρονα την πιο οικονομική σε δυνάμεις.

Επίσης ο χρόνος αντίδρασης είναι πολύ παρεξηγημένος όρος επίσης. Ουσιαστικά γενικά μιλάμε για χρόνο αντίδρασης σαν το αποτέλεσμα της αντίδρασης από ένα ερέθισμα. Αυτό όμως είναι αντανακλαστικά δεν είναι γνωστική λειτουργία!

Το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος) δεν ενημερώνεται καθόλου και η αντίδραση είναι από το περιφερειακό νευρικό σύστημα. Όπως ακριβώς αντιδρά ο σπρίντερ στο ακουστικό ερέθισμα από το πιστόλι του αφέτη. Το αντίθετο είναι η εκτέλεση του πέναλτι και ο τερματοφύλακας.

Εκεί σημαντικό ρόλο παίζει η γρήγορη ανταπόκριση γιατί η μπάλα ταξιδεύει με 90 Km την ώρα και φτάνει στο τέρμα σε 0,44 sec.

Άρα είναι σημαντικό να γίνεται προπόνηση σε πρότυπα που έχουν και στοιχεία πρόβλεψης. Η αθλητική πρόβλεψη είναι ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό σε παίκτες όπως ο Μέσι και ο Ρονάλντο.

Άρα η σειρά είναι η εξής:
1. Αντίληψη
2. Επεξεργασία
3. Εκτέλεση

Στην Ελλάδα τα 3 τελευταία χρόνια υπάρχει το πρόγραμμα SPORTS IQ που μέτρα και προπονεί ακριβώς αυτά τα πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά. Το 2016 παρουσιάστηκε στο ICOFS FIFA σαν «Τrain above the neck» πρόγραμμα με πολύ καλή ανταπόκριση από αθλητικούς επιστήμονες από επιτελεία ομάδων όπως η Benfica FC, Man. United FC, Liverpool FC, Milan FC, Barcelona FC μεταξύ άλλων.

Το πρόγραμμα είναι μέρος του Fysiotek Spine and Sports Lab και δίνει πληροφορίες για το Αθλητικό IQ σε ομάδες, γραφεία μάνατζερ, οργανισμούς και αθλητές.

Τα αποτελέσματα επεξεργάζονται από ειδικό αλγόριθμο και βγαίνει ένα αποτέλεσμα που μπορεί να αναλυθεί και βελτιωθεί με ειδική προπόνηση.(baseline IQ).

Σχόλια