Ανοιχτή Επιστολή 22 Ερασιτεχνικών σωματείων της Δωδεκανήσου για την επανεκκίνηση των προπονήσεων στις Ακαδημίες

Με ανοικτή επιστολή 22 Ερασιτεχνικά σωματεία της Δωδεκανήσου ζητούν την επανεκκίνηση των προπονήσεων στις Ακαδημίες, σε οργανωμένο και ελεγχόμενο πλαίσιο

Αναλυτικά η επιστολή:

“Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Αυτή η επιστολή δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από την υπόδειξη των προβλημάτων των οποίων αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο καιρό στα ερασιτεχνικά σωματεία της Δωδεκανήσου και τα αναπτυξιακά τμήματα των ακαδημιών μας λόγω του κορονοϊού. Η ανιδιοτελής αγάπη για το άθλημα, μας υποδεικνύει να μην κρύβουμε τα προβλήματα μας, αλλά να τα αντιμετωπίζουμε

Το ποδόσφαιρο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα… εδώ και σχεδόν ένα χρόνο όπως και άλλοι τομείς της ζωής μας και προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του και να σηκωθεί ακόμη πιο δυνατό, σε μία χώρα που ο αθλητισμός βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με αθλητικά κέντρα στα πρόθυρα της καταστροφής, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να προάγουμε το αθλητικό ιδεώδες με τους ελάχιστους πόρους που διαχειριζόμαστε στα ερασιτεχνικά μας σωματεία.

Αν δούμε την εικόνα της πραγματικότητας χωρίς να εθελοτυφλούμε και να στρουθοκαμηλίζουμε, θα παρατηρήσουμε με μια απλή βόλτα  κατά δεκάδες τα παιδιά μικρά και μεγάλα να παίζουν στα πάρκα κυριολεκτικά χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο. Και αν αποδώσουμε την ευθύνη στους γονείς και τις οικογένειες, εμείς έχουμε την ευαισθησία να αντιληφθούμε την ψυχολογική κόπωση που όλο αυτό έχει επιφέρει αφενός μεν στους γονείς που προσπαθούν να απασχολήσουν τα παιδιά τους με οποιονδήποτε τρόπο, και αφετέρου δε στα παιδιά που αφιερώνοντας τις ημέρες τους σε οθόνες και τηλεδιασκέψεις, νιώθουν αφόρητα την ανάγκη να κάνουν αυτό που τα ίδια τους τα γονίδια επιτάσσουν… να παίξουν.

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στον αθλητισμό είναι πολλές, ειδικά στην ψυχολογία των μικρών παιδιών.  Τώρα όμως  με το άνοιγμα των σχολείων από τις 11 Ιανουαρίου 2021 και από τη στιγμή που γίνονται μαθήματα με 25 παιδιά στην αίθουσα, υπάρχει αναμφισβήτητα  ένα σημαντικό επιχείρημα για να πειστούν οι  επιστήμονες, να ανοίξουν οι προπονήσεις τουλάχιστον για τις ακαδημίες, σε αντιστοιχία με κάθε ηλικιακό επίπεδο για το οποίο ανοίγουν και τα σχολεία σε κάθε περιοχή. Προπόνηση με διαβαθμίσεις, δηλαδή με προπονητή σε ανοικτό χώρο, με λιγότερα παιδιά

Το σχολείο έχει άμεση σχέση με τις ακαδημίες γιατί είναι τα ίδια παιδιά. Υπήρχαν μηδενικά κρούσματα όσο λειτουργούσαν οι σύλλογοι, ακριβώς όπως και στα σχολεία. Υπεύθυνα, με αυστηρά πρωτόκολλα υγείας, η λειτουργία ήταν άψογη.

Την εκπαίδευση των παιδιών δεν μπορεί και δεν πρέπει να την σταματήσει καμία πανδημία, διότι παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη τους και ορθά βρίσκεται στην εθνική λίστα προτεραιοτήτων, τον ίδιο σημαντικό ρόλο παίζει και ο αθλητισμός στην ανάπτυξη ενός νέου ανθρώπου, αποφεύγοντας τις καταστροφικές ψυχολογικές συνέπειες του εγκλεισμού.

Η επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των ακαδημιών θα πρέπει να γίνει με κριτήριο την ορθή πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις και την εξασφάλιση της υγειονομικής ασφάλειας αθλητών, αθλουμένων, προπονητών και άλλων εργαζόμενων στον ευρύτερο χώρο.

Στόχος πρέπει να είναι να μην τα παρατήσει μέσα στο ευρύτερο κλίμα απογοήτευσης ούτε ένας αθλητής. Να μην κατεβάσει ρολά ούτε ένα αθλητικό σωματείο. Να γεμίσουν και πάλι τα γήπεδα και οι αθλητικοί χώροι.

Ας μαζέψουμε λοιπόν τα παιδιά μας από τα πάρκα και τις πλατείες και να ξεκινήσουν πάλι να αθλούνται σε οργανωμένο και ελεγχόμενο πλαίσιο.

Είμαστε σε θέση, υπεύθυνα και τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα που απαιτούνται,  να δώσουμε ξανά στα παιδιά μας την άθληση προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα

Πρέπει να αντιλαμβάνεστε ότι ο αθλητισμός σε οργανωμένο πλαίσιο αναμφισβήτητα θα βοηθήσει να ξεπεραστεί αυτή  η υγειονομική κρίση

Συνοπτικά παραθέτουμε παρακάτω μια πρόταση για τον πιθανό τρόπο λειτουργίας:

 • Θερμομέτρηση κατά την είσοδο
 • Οι αθλητές καταφθάνουν φορώντας μάσκα με ατομικό αντισηπτικό και νερό
 • Δεν υπάρχει χρήση αποδυτηρίων
 • Δεν γίνεται χρήση δημόσιας τουαλέτας
 • Σε ανοιχτά γήπεδα, με ατομικό ιδιωτικό εξοπλισμό(μπάλα, σχοινάκι, λάστιχο ενδυνάμωσης)
 • Λιγότεροι ασκούμενοι με έναν προπονητή και απόσταση πάνω από 3 μέτρα
 • Θα πραγματοποιούνται μόνο προπονήσεις φυσικής κατάστασης και τεχνικής μέχρι να επανέλθουμε στην κανονικότητα
 • Χρόνος διάρκειας προπόνησης 45΄λεπτά
 • Κενός χρόνος 15΄λεπτών ανάμεσα στα γκρουπ των αθλητών
 • Απολύμανση σε πάγκους και σημεία επαφής μετά από κάθε γκρουπ

Σε καιρούς κρίσης γενναίες ενέργειες και φωτισμένοι ηγέτες πάνε τα κράτη μπροστά

Δεν θέλει ευχολόγια αλλά άμεσες δράσεις, από όλους όσοι ηγούνται του χώρου. Επιβάλλεται όχι μόνο να επανέλθει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην προ κορονοϊού πραγματικότητα, χωρίς να κινδυνέψουν εργασιακές θέσεις και αθλητικά σωματεία με λουκέτο, αλλά να απολαύσει στην πράξη πλέον, την προστασία και την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας, αφού οι αθλητές των ερασιτεχνικών σωματείων αντιπροσωπεύουν μια τεράστια κοινωνική ομάδα.

Τα σωματεία

 1. ΔΙΓΕΝΗΣ ΚΟΣΚΙΝΟΥ
 2. ΑΟ ΠΥΛΙΟΥ
 3. Α.Ε.Σ ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΟΥ
 4. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ
 5. ΑΡΕΝΑ PLANET
 6. Α.Ο ΣΥΜΗΣ
 7. ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΣΤΙΔΑΣ
 8. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ
 9. Α.Ε ΚΩΣ
 10. ΠΑΝΘΗΡΕΣ ΡΟΔΟΥ
 11. ΑΝΤΙΜΑΧΟΣ ΚΩ
 12. ΝΙΚΑΓΟΡΑΣ ΚΕΦΑΛΟΥ
 13. Α.Ε.Ρ. ΑΦΑΝΤΟΥ
 14. ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΟΣ
 15. ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΡΙΤΣΩΝ
 16. Α.Ε.Σ ΕΥΚΛΗΣ ΣΟΡΩΝΗΣ
 17. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΡΟΔΟΥ (ΚΟΛΛΕΓΙΟ)
 18. ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΡΟΔΟΥ
 19. ΦΟΙΒΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ
 20. Α.Ο.Φ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ ΛΙΝΔΟΥ
 21. ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΥΘΙΩΝ
 22. Α.Ο ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΩΝ ΚΩ

Σχόλια