Αμερικανοί επενδυτές, αγοράζουν γερμανικές ομάδες – Αλλάζει πολλά η κρίση που επέφερε η πανδημία

Η πτώση κατά 4,5% των εσόδων των γερμανικών επαγγελματικών συλλόγων την περίοδο 2019 – 2020 δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να ανοίξει μία ιδιαίτερα προσοδοφόρα αγορά σε ξένους επενδυτές.

Είναι, πλέον, γνωστό ότι η πανδημία έχει αλλάξει πολλά και η κρίση που έχει δημιουργήσει κατόρθωσε να «σπάσει» και ορισμένα ταμπού ακόμη και στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού.

Ένα από αυτά είναι και οι κανόνες που ισχύουν για το γερμανικό ποδόσφαιρο βάσει των οποίων ήταν αρκετά δύσκολο για ξένους να αποκτήσουν μερίδιο σε κάποιον επαγγελματικό σύλλογο. Όμως αυτό αλλάζει και οι πρώτοι που δείχνουν ενδιαφέρον είναι οι Αμερικανοί επενδυτές. 

Διαβλέποντας την ευκαιρία που δημιουργεί η πτώση των εσόδων οι Αμερικανοί επιχειρηματίες Πολ Κονγουέι και Τζόρνταν Γκάρντνερ αναζητούν να κλείσουν συμφωνίες, έχοντας στο στόχαστρό τους ομάδες όπως οι Eintracht Frankfurt, SC Paderborn 07 και VfL Bochum.

«Η Γερμανία αποτελεί μία στρατηγική μας επιλογή», όπως τονίζει ο Κονγουέι, συνιδρυτής του επενδυτικού ομίλου Pacific Media Groups, ενώ παραδέχεται ότι η εταιρεία έχει πλησιάσει ορισμένες γερμανικές ομάδες προκειμένου να δει εάν υπάρχει ενδιαφέρον για να επενδύσει σε αυτές.

Η πορεία των εσόδων των γερμανικών συλλόγων στην αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020 

Η Γερμανία, βέβαια, δεν είναι μία εύκολη αγορά στον χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς οι οπαδοί των ομάδων δεν είναι και τόσο πρόθυμοι να δεχθούν παρουσία «ξένων» στην ιδιοκτησία τους, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και τον βασικό πυρήνα των εσόδων για τους συλλόγους, ενώ όπως παραδέχεται ο Κονγουέι οι περισσότεροι σύλλογοι «έχουν ισορροπημένους ισολογισμούς, ενώ επενδύουν συνεχώς σε νέα ταλέντα».

Μία καλή ευκαιρία για τους Αμερικανούς επενδυτές είναι να εισβάλλουν σε αυτήν την αγορά με την απόκτηση όχι πολύ μεγάλων ομάδων, αλλά συλλόγων που παίζουν στη Β’ Κατηγορία όπως οι SC Paderborn 07 και VfL Bochum, με τη δεύτερη – σύμφωνα με πρόσωπα πολύ κοντά στη διοίκησή της – να ψάχνει για έναν επενδυτή, ακόμη και εκτός Γερμανίας από το 2018.

Όσο για την περισσότερο γνωστή Eintracht Frankfurt φαίνεται και αυτή να θέλει νέο «αίμα» στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς, είτε μέσω ενός νέου επενδυτή, είτε μέσω συμφωνίας με κάποια τράπεζα στην οποία προτίθεται να πουλήσει ένα μικρό ποσοστό της.

Το πρόβλημα και στη Bundesliga έγκειται στο γεγονός ότι τα έσοδα μειώθηκαν σημαντικά κατά την αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020 και μάλιστα σε ποσοστό 5,7% φθάνοντας στα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο αναμένεται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς τα μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας είναι πιο «σκληρά».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 1998 στη Γερμανία ισχύει ο κανόνας του «50+1», γεγονός που αποκλείει από οποιονδήποτε ιδιώτη επενδυτή να διαθέτει άνω του 49% σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Με αυτόν τον τρόπο, πέραν όλων των άλλων, έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ώστε τόσο οι απολαβές των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών όσο και των εισιτηρίων να είναι αρκετά πιο χαμηλές σε σύγκριση με τα άλλα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Σχόλια