Ζιντάν: «Ο μεγάλος ποδοσφαιριστής γίνεται. Τι πάει να πει γεννιέται;»

Ο Ζινεντίν Ζιντάν μίλησε στην εφημερίδα “Real News και υπογράμμισε πως δε μπορεί να σκεφτεί τον εαυτό του χωρίς το ποδόσφαιρο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάκτηση του Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο τεχνικός της “Βασίλισσας” της Ευρώπης μίλησε επίσης για την καριέρα του στα ευρωπαϊκά γήπεδα και τους μελλοντικούς του στόχους.

Αναλυτικά δήλωσε:

Για το αν ονειρευόταν κατακτήσει ξανά το Champions League: «Για να γίνει κάτι τόσο μεγάλο πρέπει να το θέλεις, να το έχεις ονειρευτεί. Αλλά υπάρχουν και όνειρα που δεν γίνονται. Είναι μεγάλη τύχη να συνδέεις την τύχη σου με μία ομάδα τόσο μεγάλη όπως η Ρεάλ. Αυτό σου εξασφαλίζει περισσότερες πιθανότητες να πλησιάσεις το άπιαστο».

Για το πότε πήρε την απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο: «Στα 13 μου είχα αποφασίσει. Ήθελα να παίξω να γίνω Πλατινί. Αυτός ήταν το ίνδαλμά μου. Για μένα από εκείνη τη στιγμή και μετά το ποδόσφαιρο έγινε η ζωή μου».

Για αυτά που χρειάστηκε να στερηθεί στην καριέρα του: «Τίποτα. Έκανα αυτό που με ευχαριστούσε. Για να ξεπεράσεις τον εαυτό σου σε αυτό που κάνεις πρέπει να ζεις για αυτό. Για μένα το ποδόσφαιρο έγινε τρόπος ζωής. Μου άρεσε που ζούσα ως αθλητής. Μου αρέσει ακόμα και τώρα η ζωή του αθλητή. Ποτέ δεν ένιωσα ότι στερήθηκα κάτι. Αυτό που έκανα, αυτό ήταν που ήθελα να κάνω. Το ποδόσφαιρο πάνω κι από το ταλέντο είναι τρόπος ζωής».

Για το αν ο μεγάλος ποδοσφαιριστής γεννιέται ή γίνεται: «Γίνεται. Τι πάει να πει γεννιέται; Ο μεγάλος ποδοσφαιριστής είναι δημιούργημα πολύ σκληρής δουλειάς και μιας μεγάλης ομάδας. Για να γίνεις εσύ το αστέρι της ομάδας, δέκα άξιοι δουλεύουν παθιασμένα μαζί με σένα μέσα στο ίδιο γήπεδο. Ο μεγάλος ποδοσφαιριστής γίνεται ακόμα και από τους άξιους αντιπάλους του. Όσο πιο άξιος είναι ο αντίπαλος, τόσο πιο πολύ αναδεικνύονται το ταλέντο και η ικανότητά του».

Για το πότε ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής μπορεί να γίνει μεγάλος προπονητής: «Όταν καταλάβει ότι άλλο να βλέπεις να παίζουν ποδόσφαιρο και άλλο να παίζεις. Πρώτος βασικός κανόνας. Μετά πρέπει να καταλάβεις ότι το όνειρό σου θα πραγματοποιηθεί από κάποιους άλλους. Τέλος, πρέπει να έχεις την ικανότητα να διακρίνεις όχι μόνο προτερήματα, αλλά και ελαττώματα. Καμία ομάδα δεν είναι τέλεια και, κυρίως, μια ομάδα δεν παίζει μόνη της στο γήπεδο, έχει απέναντί της μια άλλη ικανή ομάδα. Ο προπονητής είναι το μάτι της ομάδας όταν αυτή ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο ή παλεύει μέσα στο γήπεδο. Οι ποδοσφαιριστές είναι η μηχανή που θα μας οδηγήσει στη νίκη. Έχω καταλήξει ότι είναι καλό μερικά βασικά πράγματα να τα μαθαίνεις από μικρός. Εγώ έμαθα ότι, όταν προσπαθείς να πετύχεις ένα αποτέλεσμα, η ενθάρρυνση παίζει μεγάλο ρόλο. Δεν είναι πάντα καλό να αναλύεις. Υπάρχει μια στιγμή στον αγώνα που χρειάζεσαι πίστη για να πετύχεις αυτό που κυνηγάς. Εκείνη την ώρα η ανάλυση είναι μια φυλακή που σε εμποδίζει να δεις πιο πέρα από εκεί που φτάνει το μάτι σου».

Για το αν το ποδόσφαιρο παίζεται περισσότερο με το μυαλό ή με τα πόδια: «Με το μυαλό και την ψυχή. Τα πόδια, απλώς, εκτελούν».

Για το ερώτημα Ρονάλντο ή Μέσι: «Ο Ρονάλντο είναι μια ιδιοφυΐα ποδοσφαιρική που δουλεύω στη Ρεάλ μαζί του. Επομένως μπορώ να μιλήσω γι΄ αυτόν με μεγαλύτερη βεβαιότητα. Και είναι πολύ καλός χαρακτήρας».

Για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κορυφή: «Το χρήμα, η δόξα είναι πράγματα που μπορεί εύκολα να σου σφηνωθούν στο κεφάλι και να κάνουν τα μυαλά σου να πάρουν αέρα. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώ να κρατηθώ ο ίδιος. Η οικογένειά μου με βοήθησε πολύ σε αυτό, για αυτό τους οφείλω πολλά, τα περισσότερα».

Σχόλια