«Ξεπέρασαν τα 25 εκατ. ευρώ, τα χρέη των ελληνικών ομάδων, προς τους ποδοσφαιριστές»

Στο πλευρό του ΠΣΑΠ στέκεται η FIFPRO, o Παγκόσμιος Σύνδεσμος των ποδοσφαιριστών, στις συζητήσεις του Συνδέσμου με την πολιτεία, ώστε να δοθεί λύση στο χρόνιο και τεράστιο πρόβλημα που βασανίζει χιλιάδες οικογένειες ποδοσφαιριστών.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα συνεχίζεται το διαρκές πρόβλημα με κάποιες ομάδες, να μην καταβάλλουν τους μισθούς στους παίκτες. Τα οφειλόμενα κοστολογούνται πάνω  από 25 εκατ. ευρώ σε ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί σε διάφορες κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όπως διαβάζουμε στην έρευνα στην ιστοσελίδα της FIFPRO,  την τελευταία δεκαετία έχει γίνει παρακράτηση μισθών σε 1.000 ποδοσφαιριστές από συλλόγους που αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες και ο αριθμός των οποίων φτάνει τους 56. Το μεγαλύτερο ποσό απλήρωτων μισθών σε μία σεζόν ήταν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ συνέβη την περίοδο 2014-15. Έκτοτε, το ποσό έχει μειωθεί, αλλά παραμένει σημαντικό και επιβαρύνει τον ΠΣΑΠ, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τους πόρους του σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της βελτίωσης των παικτών.

Ο ΠΣΑΠ έχει ξοδέψει 256 χιλιάδες ευρώ για 10 χρόνια για να βοηθήσει στην υποστήριξη των νομικών αξιώσεων απλήρωτων παικτών. Μεταξύ εκείνων των οποίων οι πρώην σύλλογοι δεν κατέβαλαν τις πληρωμές τους είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της FIFPRO, Νταβίντ Αγκάνθο, ο οποίος λίγο πριν αποσυρθεί, αγωνίστηκε στον Άρη τη διετία 2012/14.

Από τη μεριά της η FIFPRO, η οποία την περασμένη σεζόν δημιούργησε μαζί με τη FIFA ένα παγκόσμιο ταμείο προστασίας μισθών, στηρίζει τον ΠΣΑΠ στην προσπάθειά του για τη δημιουργία ενός εθνικού ταμείου, που θα προστατεύει τους ποδοσφαιριστές από ομάδες που δεν πληρώνουν μισθούς.

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Γιώργος Μπαντής αναφέρει ότι: «Είναι εκπληκτικό το πόσοι μισθοί έχουν παραμείνει απλήρωτοι τα τελευταία 10 χρόνια σε παίκτες στην Ελλάδα — και αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν μόνο τις περιπτώσεις που γνωρίζουμε εμείς. Ζητάμε από την κυβέρνηση ένα εθνικό ταμείο ποδοσφαίρου για την προστασία των παικτών μας, ώστε να γνωρίζουν ότι όταν υπογράψουν συμβόλαιο θα πληρωθούν όσα τους οφείλουν».

Σχόλια