«Ξεχωριστή εμπειρία για κάθε παιδί το Summer Camp του Ολυμπιακού»

Παιδιά ηλικίας από 5 ως και 16 ετών έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους και να αποδείξουν εάν μπορούν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω.

Tα παιδιά θα ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία. Θα δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου στο Ρέντη, θα βρεθούν στο χώρο που κάνει προπόνηση η πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού. Θα μάθουν πολλά. Επιπλέον οι άνθρωποι της Ακαδημίας του Ολυμπιακού θα τσεκάρουν παιδιά από κάθε άκρη της Ελλάδας και του κόσμου, που έχουν δυνατότητες και μπορούν στο μέλλον να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Δημήτρης Μαυρογενίδης, προπονητής στην Ακαδημίας του Ολυμπιακού, πρωταθλητής με την ομάδα Κ17 των «ερυθρολεύκων», μίλησε στο gavros.gr για το Summer Camp.

Ένα πρόγραμμα που έχει γίνει θεσμός και μπορεί να ανοίξει την… πόρτα σε ορισμένα παιδιά για ένα λαμπρό μέλλον, με την ερυθρόλευκη φανέλα. Ο ίδιος θα επιδιώξει να δώσει το «παρών», καθώς αυτές τις ημέρες είναι στη Ρόδο, σε σεμινάριο για το δίπλωμα UEFA Pro.

Δημήτρη, ένα event που έχει γίνει θεσμός. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, που στοχεύετε ως Ολυμπιακός και τι περιμένετε να δείτε κάθε χρόνο;

«Εδώ και 19 χρόνια αυτό που έχει δημιουργήσει το Δίκτυο Σχολών έχει τεράστια σημασία. Μια μεγάλη προσπάθεια, αλλά παράλληλα και μεγάλο κίνητρο για παιδιά από όλη την Ελλάδα. Είναι τρομερή η εμπειρία να μπει ένα παιδί μέσα στο Ρέντη, εκεί όπου κάνουν προπονήσεις τόσο η μεγάλη ομάδα όσο και η Ακαδημία του Ολυμπιακού. Θα έλεγα διασκεδαστική εμπειρία για τα παιδιά που θα συμμετάσχουν και όσα θα ζήσουν αυτές τις ημέρες που θα διαρκέσει το Summer Camp.

Από την πλευρά μας, κάνουμε αξιολόγηση στα παιδιά. Αναζητούμε παιδιά που έχουν ενδιαφέρον. Παιδιά που ξεχωρίζουν και τα οποία θα ενταχθούν στις Σχολές μας. Εάν κάποιο ή κάποια είναι τόσο καλά και στην κατάλληλη ηλικία, δεν αποκλείεται να έρθουν στην Ακαδημία. Μέσα από τις Σχολές, έχουμε τη δυνατότητα ως σύλλογος να παρακολουθούμε από κοντά την πορεία τους. Ούτως ώστε, όταν έρθει η στιγμή και η κατάλληλη ηλικία, να κάνουν το επόμενο βήμα. Μέσα από το Δίκτυο Σχολών θα μπορέσουμε να του δώσουμε τις κατάλληλες και σωστές βάσεις.

Υπάρχει άμεση και στενή συνεργασία της Ακαδημίας με το Δίκτυο Σχολών. Είναι και ζήτημα διαχείρισης. Ο προγραμματισμός σε ό,τι αφορά την Ακαδημία και τα προγράμματά της, παραχωρείται στις Σχολές. Υπάρχει κοινό πρόγραμμα προπόνησης και μέσα από αυτή τη διαδικασία, είναι πιο εύκολο τόσο το κομμάτι της εκπαίδευσης όσο και της εξέλιξης για αυτά τα παιδιά. Διότι όσα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν και να κάνουν και το επόμενο βήμα, θα έχουν μάθει τον τρόπο δουλειάς, θα έχουν μάθει να ακολουθούν πιο έντονους ρυθμούς προπόνησης».

Πόσο εύκολο είναι να κριθεί ένα παιδί μέσα σε λίγες ημέρες και να κάνει το επόμενο βήμα;

«Κοιτάξτε, εάν κάποιο παιδί είναι τόσο μεγάλο ταλέντο, το καταλαβαίνεις. Φαίνεται. Τότε θα έρθει απευθείας στο Ρέντη, στην Ακαδημία μας. Εμείς μέσα από το Summer Camp αξιολογούμε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν. Είναι εύκολο να διακρίνεις ένα παιδί που ξεχωρίζει. Να δεις ποιο παιδί έχει άνεση με την μπάλα, τόσο σε επίπεδο τεχνικής όσο και σε επίπεδο ταχύτητας. Βλέπεις εκεί ποιο παιδί «γεννιέται» με αυτό το ταλέντο. Διότι σε αυτές τις μικρές ηλικίες δεν προλαβαίνει να εκπαιδευτεί, το έχει μέσα του. Εάν έχει άμεση επαφή και άνεση με την μπάλα, τότε είναι σίγουρα ένας εν δυνάμει παίκτης για την Ακαδημία μας. Αλλά θέλει και προσοχή…

Πολλά παιδιά που ξεχωρίζουν, σε τεχνικά χαρακτηριστικά, δύναμη και ταχύτητα, δεν σημαίνει πώς θα έχουν ανάλογη πορεία. Ίσως να μην έχουν την εξέλιξη που κάποιος μπορεί να περιμένει. Αντίθετα άλλα που φαίνονται πώς βρίσκονται πιο πίσω, εάν δουλέψουν σωστά, φτάνουν στο επιθυμητό επίπεδο. Εμείς κοιτάμε συγκεκριμένα στοιχεία, ανάλογα με τις θέσεις. Είναι πιο κωδικοποιημένα τα πράγματα, είναι πιο εύκολο να δούμε ποιο μπορεί να σταθεί στο επίπεδο που θέλουμε».

Τι θα έλεγες σε γονείς που το σκέφτονται και δεν έχουν κατασταλάξει ακόμα για να αποφασίσουν και να φέρουν το παιδί τους στο Summer Camp;

«Το σημαντικότερο όλων. Είναι μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά και πρέπει να το καταλάβουν οι γονείς. Για το παιδί τους… Να μπει και να ζήσει 5 ημέρες, δεν είναι κάτι που μπορούν να το ζήσουν όλοι. Μια ξεχωριστή εμπειρία σε ένα ιδανικό περιβάλλον. Εκπαίδευση σε υψηλό επίπεδο. Όπως και να το δει κανείς, τα παιδιά μπορούν να αποκομίσουν μόνο κέρδη από τα μαθήματα και τις εμπειρίες. Υπάρχει και για τα παιδιά το κίνητρο να δείξουν ό,τι καλύτερο μπορούν και μέσα από την αξιολόγηση να βρεθούν κάποια στιγμή στην Ακαδημία, εάν έχουν τις δυνατότητες».

Έχεις ζήσει τον Ολυμπιακό από πολλές θέσεις. Παίκτης, πρωταθλητής με την ομάδα, σημαντικές στιγμές στην Ευρώπη, προπονητής στην Ακαδημία. Τι έχει μετρήσει περισσότερο για να υπάρχουν τόσες πολλές συμμετοχές και από την ελληνική Περιφέρεια αλλά και εκτός συνόρων;

«Είναι δεδομένο πώς έχει να κάνει με την ιστορία του Ολυμπιακού. Είναι τεράστιος σύλλογος, πρωταγωνιστεί, κυριαρχεί, έχει φιλάθλους και οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Η δυναμική του αγωνιστικού τμήματος. Εδώ και δεκαετίες η πρώτη ομάδα κατακτά πρωταθλήματα, έχει ως στόχο πάντα τη νίκη, βγάζει πρωταθλητές! Η Ακαδημία διακρίνεται επίσης, όχι μονάχα μέσω των επιτυχιών, αλλά τόσο για τη διαδικασία της εκπαίδευσης όπως και την μεθοδική δουλειά που γίνεται. Όλα αυτά βγάζουν πολλά παιδιά κι έχουμε δει. Ακόμα και στο Youth League είδαμε με τις εμφανίσεις της ομάδας πώς δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από συλλόγους του εξωτερικού με μεγάλη παράδοση στις υποδομές. Και μην ξεχνάμε πώς υπάρχουν τόσο η νοσταλγία για την Ελλάδα όσο και η αγάπη για τον Ολυμπιακό».

Εάν ένα παιδί δεν τα πάει καλά, αυτό σημαίνει αυτόματα πώς το όνειρό του «σβήνει» με το τέλος του φετινού Summer Camp;

«Σε καμία περίπτωση. Υπάρχει πάντα η προοπτική. Εμείς καταγράφουμε τα πάντα αναφορικά με τα παιδιά που έρχονται στο Camp. Εάν διακρίνουμε πώς τα στοιχεία και οι δυνατότητες ενός παιδιού έχουν ενδιαφέρον, ενημερώνουμε τον σύλλογο ή τους γονείς του για το μέλλον. Εάν είναι σε ένα βαθμό που βλέπουμε πώς μπορεί να έχει εξέλιξη, θα τον ξαναδούμε στο μέλλον. Η πόρτα του Ολυμπιακού πάντα ανοικτή για παιδιά που έχουν καλά στοιχεία και μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης».

Σχόλια