Αντώνης Φουάσης: “Ονειρεύομαι το πρώτο μου παιχνίδι με τον Ολυμπιακό” [VIDEO]

Ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής Αντώνης Φουάσης βρέθηκε στα στούντιο της “Κοινής Γνώμης” και μίλησε για την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, αλλά και τα όνειρα που κάνει από εδώ και πέρα.

Αρχικά ο νεοαποκτηθείς ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού μίλησε για τα συναισθήματά που νιώθει.

“Αρχικά θέλω να πω, πως όταν δουλεύεις σκληρά και βάζεις υψηλούς στόχους και τους καταρρίπτεις, αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, ειδικά για έναν έφηβο όπως είμαι εγώ. Δουλεύοντας σκληρά με όλα τα παιδιά της ομάδας και τον κόουτς και καταφέρνοντας πράγματα, μας γέμιζε την καρδιά μας με χαρά και συγχρόνως μας γέμιζε δύναμη. Συγχρόνως γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι αλλά και παίκτες.

Έτσι, το μόνο που νιώθω εγώ είναι ευχαρίστηση, γιατί κατάφερα αυτό που ήθελα και τώρα βάζω πιο υψηλούς στόχους. Ακόμη νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που έκανα χαρούμενους κάποιους ανθρώπους, όπως είναι ο κόουτς και όλους όσους είχαν πιστέψει σε εμένα από την αρχή. Πιστεύω ότι μετά απ’ αυτήν την εξέλιξη τους κάνω υπερήφανους, ήταν ένας λόγος που δούλευα σκληρά. Ήθελα να δικαιώσω όλους όσους πίστευαν σε μένα. Το μόνο που νιώθω είναι ευχαρίστηση”.

* Πριν από ένα περίπου χρόνο θυμάμαι να σου παίρνω κάποιες δηλώσεις μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγών α και είχαν αναφερθεί στο γεγονός, ότι είσαι ένας ελπιδοφόρος νέος, αφού σε ηλικία 15 ετών αγωνιζόσουν χωρίς πρόβλημα στην ανδρική ομάδα του Αίαντα. Αλήθεια περίμενες μέσα σε έναν χρόνο να υπάρχει αυτή η εξέλιξη;

“Δεν περίμενα να μου κάνει πρόταση ο Ολυμπιακός, απλά εγώ δούλευα είχα σκυμμένο το κεφάλι, δεν μιλούσα, ήμουν ταπεινός και δεν έβλεπα το μέλλον. Έβλεπα το αύριο και όχι το μακρινό μέλλον. Το πιο μακρινό όνειρο που έκανα είναι το αύριο. Απλά πάλευα για να γίνω καλύτερος για τον εαυτό μου, για να κάνω κάποια πράγματα για τους ανθρώπους που ήταν δίπλα μου και μετά ότι έβγαινε.

Δεν είχαν σαν κύριο στόχο την μεταγραφή μου στον Ολυμπιακό, αλλά ούτε είχα εγκαταλείψει τα μαθήματά μου και το σχολείο μου, για να ασχοληθώ μόνο με το ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό πιστεύω ότι όλα αυτά βοήθησαν για να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα”.

* Θα ήθελα να μου πεις και τις πρώτες σου εντυπώσεις μιας και έχεις ήδη επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις που θα μένεις, αλλά και θα προπονείσαι στο Ρέντη, μαζί με τους Επαγγελματίες παίκτες του Ολυμπιακού.

“Οι εγκαταστάσεις του Ρέντη είναι υπερσύγχρονες. Κύριο συστατικό εκεί είναι η δουλειά, μόνο η δουλειά και η διαφορά με εδώ στις Κυκλάδες και στο τοπικό πρωτάθλημα, είναι ότι δουλεύουν πάνω στις αδυναμίες του παίκτη και προσπαθούν να τελειοποιήσουν έναν ποδοσφαιριστή. Το ύφος που υπάρχει στις συνομιλίες και στις προπονήσεις είναι αυστηρό, αλλά ποδοσφαιρικό.

Αυτή είναι η διαφορά καθώς εδώ θα υπάρξει και ο χαβαλές και η πλάκα στις προπονήσεις. Βέβαια δεν λέω ότι και στη νέα μου ομάδα δεν θα υπάρχουν αυτά, αλλά εκεί θα είναι πιο σοβαρά τα πράγματα, καθώς εκεί πας για ένα στόχο, καθώς θα αγωνιζόμαστε με άλλες ομάδες της superleague”.

Στην “Κοινή Γνώμη” μαζί με τον Αντώνη Φουάση ήταν και ο προπονητής του Αίαντα Σύρου Γιώργος Ρούσσος, ο οποίος είναι από το ξεκίνημα της προσπάθειας αυτής και γνωρίζει πολύ καλά τους κόπους και τις θυσίες που κατάβαλε ο νεαρός αθλητής για να φτάσει σ’ αυτήν την πολύ μεγάλη μετακίνηση.

Αρχικά ο κ. Ρούσσος μίλησε για το αν η εξέλιξη του Φουάση δικαιώνει τους κόπους όλων αυτών των ετών.

“Μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από έντεκα χρόνια, η φετινή χρονιά βάζει το κερασάκι στην τούρτα. Ξέραμε ότι ο Αντώνης θα κάνει αυτή τη μεταγραφή και θέλω μέσα από εσάς να δώσω άλλη μία είδηση, καθώς κι άλλοι παίκτες έναν ή δύο θα μεταγραφούν σε ομάδες -K-, όμως λόγω ότι είναι μικρής ηλικίας δεν μπορούμε να το πούμε επίσημα, αν δεν πέσουν οι υπογραφές. Το ότι πήραμε το πρωτάθλημα ήταν πολύ σημαντικό, το ότι καταφέραμε να στείλουμε παίκτη στον Ολυμπιακό από το πρωτάθλημα των Κυκλάδων, με ένα παιδικό πρωτάθλημα που υπολειτουργεί, όπως και το το εφηβικό, με ελάχιστα παιχνίδια, είναι όχι το κερασάκι στην τούρτα, αλλά κάτι μαγικό.

Μπορεί ο Ajax και τη νέα χρονιά όπως είναι το πρωτάθλημα των Κυκλάδων να το ξανά πάρει. Είναι έτσι οι ιδιαιτερότητες του πρωταθλήματος που ότι παίκτες και να παίρνουν κάποιες ομάδες, ο Ajax μπορεί να το κατακτήσει ακόμη και αθλητές στην ηλικία του Αντώνη. Όσα πρωταθλήματα κι αν πάρει ο Ajax, ποτέ δεν θα επισκιάσει ένα γεγονός σαν κι αυτό, ότι παίκτες στην ηλικία του Αντώνη να πηγαίνουν να δοκιμάζονται σε μεγάλα κλαμπ και ο Φουάσης τόσο σωματικά και όσο και ψυχικά να είναι ο καλύτερος παίκτης, από όσους δοκίμασε ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός, η Στόουκ και ο Ajax.

Το κύριο μέλημά μου ήταν να πάει σε μία ομάδα του εξωτερικού, καθώς θα ήταν πολύ καλύτερο για την καριέρα του, αλλά από τη στιγμή που δεν επετεύχθη συμφωνία όπως τη θέλαμε εμείς, από εκεί και πέρα η επιλογή ήταν καθαρά του Αντώνη. Οι άλλοι Σύλλογοι που έκαναν πρόταση για τον Αντώνη, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, τα πράγματα εκεί ήταν πιο ευνοϊκά για τον Σύλλογο από οικονομικής πλευράς, γιατί για να φτάσει ο Αντώνης σ’ αυτό το επίπεδο έχει στηριχθεί πολυεπίπεδα από τον Ajax Σύρου.

Εκτός από τις ομάδες προπονήσεις έκανε και ατομικές, είχε από πίσω του όλο το επιτελείο της ομάδας, ακόμη και τα παιδιά που είναι αυτή τη στιγμή στην Εθνική Ομάδα, τον Αντώνη Κωτσή, καθώς ενημερώνουμε για όλους τους ταλαντούχους αθλητές και το πως θα παρέμβουμε σε λεπτομέρειες, καθώς χωρίς ατομική προπόνηση δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσει παίκτης ούτε μια στο εκατομμύριο να τον ζητήσει μία τόσο μεγάλη ομάδα, αγωνιζόμενος μόνο στο Κυκλαδίτικο πρωτάθλημα.

Ο Αντώνης έχει τέτοια προσωπικότητα που είναι με το κεφάλι κάτω, δουλεύει σκληρά, είναι σεμνό παιδί, δεν θα ασχοληθεί με κάτι άλλο, ξέρει την οικογενειακή του κατάσταση και πόσο προσπαθούν οι γονείς του. Ποτέ δεν θα σου πει γιατί με βάζεις ή γιατί δεν με βάζεις και όλο αυτό το σύνολο των ατομικών αρετών που έχει και όπως είναι η ψυχοσύνθεσή του, είμαι σίγουρο ότι αυτά τα δύο – τρία χρόνια που έχει να δουλέψει με τον Ολυμπιακό, δεν θα λυγίσει από καμία παράμετρο. Ο ανταγωνισμός μέσα στον Ολυμπιακό θα είναι πολύ σκληρός και πρέπει ο Αντώνης να αντέξει και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει”.

* Πριν από μερικά χρόνια είχαν έρθει στις εγκαταστάσεις του Αίαντα κάποιοι προπονητές και μου είχαν πει σε κατειδίαν συζήτηση πως θα ήταν τεράστια επιτυχία να καταφέρεις να βγάλεις ένα παιδί στα χίλια που προπονούνται. Εδώ στις Σύρο δεν υπάρχουν χίλια παιδιά, παρόλα αυτά καταφέρατε παιδί της ακαδημίας να κάνει το μεγάλο άλμα. Πιστεύετε ότι αυτό κάνει ακόμη μεγαλύτερη αυτή την επιτυχία;

“Όποιος δουλεύει ανταμείβεται. Το σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι ο Αντώνης είχε και μάνατζερ και προχώρησε την υπόθεσή του. Εμείς δεν πιάσαμε καμία ομάδα να πούμε ότι ξέρετε έχουμε έναν καλό παίκτη, δείτε τον. Ο ατζέντης έβγαλε τον παίκτη στην αγορά, όπως συνήθως γίνεται ποδοσφαιρικά και ενδιαφέρθηκαν οι ομάδες απ’ αυτό το οποίο είδαν.

Φαντάζομαι ότι δεν γνωρίζουν πολλοί πως γίνονται κάποια πράγματα, η αντίληψή μου είναι ότι οι περισσότεροι γονείς μέσο κάποιου γνωστού προσπαθούν να προωθήσουν το παιδί τους, λέγοντας ότι έχουμε ένα καλό παίκτη, δείτε τον. Κάπως έτσι κινούνται εδώ στις Κυκλάδες, όμως αυτό δεν προχωρά. Είναι θεμιτή η προσπάθεια που κάνουν οι γονείς, ή κάποια ακαδημία, αλλά από τη στιγμή που παίρνεις μόνος σου τηλέφωνο, ήδη ξεκινάς με ένα σημαντικό μείον”.

* Όσους μάνατζερ κι αν έχεις από πίσω σου αν πλέον δεν είσαι καλός, δεν μπορείς να προχωρήσεις.

“Είναι έτσι ποια τα πράγματα που δεν μπορείς να ξεγελάσεις κανέναν. Ακόμη και για τον Αντώνη τον φάκελο που έχουμε παραδώσει εμείς στον Ολυμπιακό, αλλά και στις άλλες ομάδες που ενδιαφέρθηκαν είναι όλα μέσα με την παραμικρή λεπτομέρεια. Μέσα εκεί αναφέρονται από τον πιο μικρό τραυματισμό είχε, όπως μία θλάση και το πόσο απουσίασε, μέχρι πόσα λεπτά συμμετοχής είχε στις ομάδες που αγωνίσθηκε, σε ανδρικό, εφηβικό και περιφερειακή και Μικτή ομάδα.

Ακόμη μέσα εκεί υπάρχουν οι ατομικές του αξιολογήσεις, τεχνική, ταχύτητα, ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το παιχνίδι και η προσωπικότητα του, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο. Οι πάντες γνωρίζουν τα πάντα. Είναι πολύ μικρός ο χώρος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ποιος είναι καλός παίκτης. Μπορεί να νομίζουν ότι είναι κάτι μεγάλο, όμως γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας και δεν μπορεί να ξεγελαστεί πλέον κανείς”.

* Είπατε ότι θα φύγουν κι άλλοι από την ομάδα;

“Υπάρχει ενδιαφέρον για ακόμη έναν παίκτη, απλά όπως και με τον Αντώνη δεν μπορούμε να πούμε κάτι, αν δεν ολοκληρωθεί η μετακίνησή του”.

Θέλω να δουλέψω για να φτάσω στο ανώτερο σημείο μου

* Αντώνη θα ήθελα να μου πεις για την απόφαση να επιλέξεις τον Ολυμπιακό, καθώς όπως είναι γνωστό είχες κι άλλες προτάσεις, από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ.

“Γιατί ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή στις Κ ομάδες του έχει τους καλύτερους παίκτες στην Ελλάδα και είναι το πιο δυνατό σωματείο σ’ αυτές τις κατηγορίες. Αποφάσισα να πάω εκεί, δεν με ενδιέφεραν τα χρήματα, όπως είπε και ο κόουτς στον Παναθηναϊκό και στην ΑΕΚ ήταν πιο ευνοϊκά τα πράγματα. Εγώ θέλω αυτά τα δύο χρόνια, να δουλέψω, να φτάσω στο ανώτερο σημείο μου κι αν πετύχει έχει καλός. Απλά θέλω έχω στη συνείδησή μου, ότι εγώ πάλεψα, έκανα τα πάντα και τα κατάφερα ή όχι. Στο τέλος θα κάνω τον απολογισμό μου”.

* Πως νιώθεις που θα είσαι στον Ολυμπιακό;

“Νιώθω μόνο χαρά που θα είμαι σ’ αυτήν την ομάδα και τίποτα άλλο. Όλα θα κριθούν από μένα, κάτι που το γνωρίζω πολύ καλά. Για να πετύχω θα πρέπει να δουλέψω”.

* Είσαι ένας ποδοσφαιριστής που κατάφερε μετά από αρκετά χρόνια να κάνει από τη Σύρο το μεγάλο άλμα. Να ξέρεις ότι πρότυπα μπορεί να θεωρούνται πολλοί ποδοσφαιριστές, αλλά σ’ αυτό το νησί κάποιοι μικρότεροι από εσένα θα σε έχουν κι αυτοί ως πρότυπο. Θα τους γίνεις το καλό παράδειγμα, εσύ θεωρείς τον εαυτό έτσι;

“Σίγουρα με το να βλέπουν εμένα να πηγαίνω σε μία μεγάλη ομάδα, σίγουρα θα σκεφτούν ότι δεν μπορώ να το κάνω κι εγώ αυτό. Αλλά, αν βρίσκονται στην κατάλληλη ομάδα και έχουν κοντά τους, τους κατάλληλους προπονητές, πιστεύω ότι δεν θα σκεφτούν τον Αντώνη και τον κάθε Αντώνη.

Οι προπονητές τους και ο κάθε παράγοντας που θα είναι στην εκάστοτε ομάδα, θα τους βοηθήσει. Ας στο ξεκίνημά μου δεν είχα στο μυαλό μου να δουλέψω. Στα δεκατέσσερά μου δεν ήξερα καλά – καλά τη σημαίνει δουλειά. Όταν βρέθηκαν με τον κ. Ρούσσο με έβαλε και έκαναν ατομικές προπονήσεις και με έμαθε πολλά πράγματα”.

* Πόσο σημαντικό κ. Ρούσσο είναι το γεγονός να δίνεις ευκαιρίες να αγωνιστούν στην ανδρική ομάδα σε μικρά παιδιά.

“Υπάρχουν πολλά παιδιά που ήταν στην ομάδα, άλλοι αντέχουν την πίεση κι άλλα όχι. Το ίδιο συμβαίνει και στον Ολυμπιακό, μπορεί να βγεις στην φυσούνα του Καραΐσκάκη και μόλις ακούσεις τον κόσμο να γυρίσουν οι μισοί πίσω. Είναι πόσο δυνατή ψυχή έχεις και μπορείς να αντέξεις τέτοιες καταστάσεις. Ο Αντώνης είναι απ’ αυτούς που αντέχουν την πίεση και είναι από τους παίκτες που με την πάροδο του αγώνα μπορούν και το διαβάζουν πολύ καλά”.

* Αντώνη ήσουν πριν από μερικές ημέρες στο Ρέντη, είδες τις εγκαταστάσεις, θα ήθελα να μου πεις αν έχεις ονειρευτεί την ημέρα που θα περνάς την φυσούνα του Καραΐσκάκη και θα βρίσκεσαι σε ένα από κόσμο του Ολυμπιακού κόσμο.

“Το έχω ήδη ονειρευτεί, όμως είναι μακρινό αυτό το όνειρο. Ονειρεύομαι προς το παρών τις πρώτες μας προπονήσεις, τον ιδρώτα που θα ρίξω και το πρώτο παιχνίδι που θα παίξω με τον Ολυμπιακό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω κλείνοντας τον κόουτς του Αίαντα Γιώργο Ρούσσο, ο οποίος που στάθηκε σαν δεύτερος πατέρας σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και τον Γιώργο Βεΐζι, τον μάνατζερ μου ο οποίος μου στάθηκε σαν αδερφός και έκανε τα πάντα για μένα. Οι δύο αυτοί άνθρωποι που στάθηκαν καλύτερα από όλους και χωρίς αυτούς θα ήμουν ακόμη εδώ και δεν θα είχαν φτάσει σήμερα να είμαι στον Ολυμπιακό”.

{vimeo width=”615″ height=”400″}99551949{/vimeo}

Πηγή:koinignomi.gr

Σχόλια