Βία στα γήπεδα: Η μάστιγα της σύγχρονης εποχής

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος

Τα φαινόμενα εξωκοινωνικής συμπεριφοράς είναι γνωστά, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ως “βία στα γήπεδα”. Βέβαια, με τον όρο “βία” δεν εννοούμε μόνο τη σωματική, αλλά και τη φραστική βία, πράγμα πολύ οικείο στα περισσότερα γήπεδα του κόσμου.

Είναι γεγονός ότι ο αθλητισμός σαν σωματική δραστηριότητα και σαν θέαμα προσελκύει μεγάλες μάζες ανθρώπων, κυρίως στο ποδόσφαιρο. Όμως στα επεισόδια που γίνονται μέσα κι έξω από το γήπεδο δεν υπάρχει συμμετοχή από όλους, αλλά μόνο από ένα μέρος.

Λόγω του μεγάλου όγκου ανθρώπων που υπάρχει στο γήπεδο, είναι λογικό να ποικίλουν οι χαρακτήρες και η ψυχολογική κατάσταση του καθενός. Κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο άλλος.

Η φτώχεια  με την έννοια της δυσκολίας απόκτησης κάποιων βασικών καταναλωτικών αγαθών, δημιουργεί αισθήματα ανισότητας και κατωτερότητας. Αν σε αυτούς προσθέσουμε τους χρήστες ναρκωτικών, αυτούς που ζουν στο περιθώριο και αυτούς που έχουν χάσει τις ηθικές τους αξίες, όπως οι κλέφτες και οι απατεώνες, καταλήγουμε στο ότι έχουμε ένα μεγάλο ρεζερβουάρ ανθρώπων.

Από αυτούς τώρα αντλούνται εκείνα τα άτομα που προβαίνουν σε βίαιες και επιθετικές ενέργειες γιατί οι κοινωνικές συνθήκες τους γεμίζουν με άγχος, φόβο, απελπισία, απόγνωση και επιθετικότητα. Τους φορτίζουν με επιθετικά συναισθήματα, τα οποία περιμένουν την ευκαιρία να έρθουν στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να εκφραστούν με βίαιες ενέργειες όπου μπορούν και όπου τους δίνεται η ευκαιρία.

Είναι απογοητευμένοι και θέλουν να εκδικηθούν την κοινωνία στην οποία ζουν και την οποία θεωρούν σαν το κύριο φταίχτη για την προσωπική τους κατάντια ή ταλαιπωρία.

Ένας άλλος, πάρα πολύ σοβαρός λόγος για την επιθετική συμπεριφορά αθλητών και θεατών είναι τα ΜΜΕ. “Πόλεμος στη Τούμπα”, “Κόλαση το Καραΐσκάκη”. Με τέτοια πρωτοσέλιδα που φανατίζουν και πωρώνουν τον οπαδό, είναι δυνατόν διαβάζοντας τα να περιμένει τους αντιπάλους του με λουλούδια;

Όμως ο αθλητισμός, βασικά ο ανταγωνισμός, πέρα από ψυχαγωγία που μόνο αυτό θα έπρεπε να είναι, έχει καταντήσει μέσο πολιτικοποίησης και εμπορευματοποίησης. Τα χρήματα που διακινούνται στον αθλητισμό είναι τεράστια. Έτσι έρχεται η πίεση σε παίχτες και προπονητές από τους οπαδούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απαιτήσεις, πολλές φορές υπερβολικές, που σε περίπτωση αποτυχίας να ξεσπάσει σε απογοήτευση, θυμό και φυσικά εκδίκηση.

Το θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο λειτουργεί το κάθε άθλημα έχει κάνει βήματα προόδου στο θέμα της “εξωκοινωνικής συμπεριφοράς” μέσα στο γήπεδο. Οι λύσεις και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας στα γήπεδα είναι πάρα πολλές και αρκετές μπορούν να είναι άμεσα εφαρμόσιμες. Αρκεί να υπάρξει η καλή θέληση και από τις δύο πλευρές…

Σχόλια