Βαγγέλης Χοσάδας: Με όραμα για τις ακαδημίες

Ο Βαγγέλης Χοσάδας τα λέει έξω από τα δόντια για όλους και για όλα, ενώ αποκαλύπτεται συνεργασία με το μοντέλο των Ακαδημιών της Βαγιαδολίδ.

Το όνομά του και μόνο προκαλεί τον απόλυτο σεβασμό όχι μόνο στους μικρούς που προπονεί, αλλά και στους μεγαλύτερους, σε φιλάθλους κάθε ηλικίας…

Ποιος δεν θυμάται άλλωστε την πορεία του στον ΟΦΗ, έχοντας περάσει πρώτα από τον Παναθηναϊκό, εν συνεχεία την Ξάνθη και τον Εθνικό Αστέρα, ως ο φύλακας-άγγελος των εστιών των παραπάνω ομάδων; Προσωπικά ήμουν πιτσιρίκος όταν αγωνιζόταν ο κύριος Χοσάδας και πλέον αισθάνομαι μεγάλη τιμή να συνομιλώ με τον Αμφισσιώτη τεχνικό, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να δώσει τα φώτα του, τις εμπειρίες του και ακόμα περισσότερα στους νεαρούς επίδοξους ποδοσφαιριστές τους οποίους προπονεί για λογαριασμό των ακαδημιών της ΕΝΑ της Ρόδου.

Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη συνεργασία με τη Λίβερπουλ, αλλά πλέον και με μία από τις κορυφαίες ακαδημίες στην Ευρώπη, εκείνη της Βαγιαδολίδ, η οποία μόνο κέρδος μπορεί να φέρει στους μικρούς και κατ’ επέκταση στο τοπικό ποδόσφαιρο.

Ιδέες, τρόπος λειτουργίας και προπόνησης-επιμόρφωσης θα αλλάξουν προς το καλύτερο ,θα εξελιχθούν σε τεράστιο βαθμό και αυτή είναι μία κίνηση η οποία θα πρέπει να αγκαλιαστεί και να στηριχθεί από τους γονείς όλης της Ρόδου.

Πείτε μας δυο λόγια την ΕΝΑ, πως δημιουργήθηκε, πόσα χρόνια ζωής μετράει και πιο είναι το επόμενο βήμα;

Η ΕΝΑ δημιουργήθηκε το 2006 για τα παιδιά της ακαδημίας , και αυτό το οποίο έχουμε σκοπό, είναι μεγαλώνοντας τα παιδιά να παίζουν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΔ. Ηταν ένα όραμα δικό μου του Γιάννη Κουμνάκη και του πρόεδρου της ομάδος Γιάννη Μακρή, το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε πραγματικότητα, όσο το δυνατόν σε καλύτερο βαθμό.

Τι περιμένετε από την ΕΝΑ και ποιος είναι ο στόχος σας προσωπικά για την ομάδα;

Το πρώτο πράγμα που θέλω, είναι πρώτα από όλα τα παιδιά να βγουν καλοί άνθρωποι και αν υπάρξει κάποιο ταλέντο να το βοηθήσουμε να βρει το ποδοσφαιρικό του δρόμο… Στο μέλλον είναι σίγουρο ότι αυτή η ομάδα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του νησιού .

Έχετε μεγάλη εμπειρία επί των ακαδημιών, γνωρίζετε παίκτες, ομάδες, πρόσωπα και καταστάσεις. Τι περιμένετε να δείτε από το ερχόμενο εφηβικό πρωτάθλημα.

Πλέον αρχίζει και γίνεται ένα ενδιαφέρον πρωτάθλημα, καθώς πολλές ομάδες έχουν δώσει βάση στις ακαδημίες τους, όμως δεν φτάνει αυτό, θα πρέπει και η διοργανώτρια αρχή να λάβει ακόμα πιο σοβαρά υπόψη της τη διοργάνωση, για να γίνει ακόμα καλύτερη.

Τι πρέπει να αλλάξει, τι χρειάζεται παραπάνω η ομάδα για να παράγει περισσότερα ταλέντα; Υπάρχουν νεαροί παίκτες που έχετε ξεχωρίσει από τις χαμηλές κλίμακες; Πως βλέπετε γενικά τις ακαδημίες του νησιού; Μπορεί να υπάρχει εξέλιξη για τα ταλέντα της Ρόδου;

Κακά τα ψέματα, τα παιδιά όσο και να θέλουν να προχωρήσουν στο ποδόσφαιρο, όταν φτάνουν στην τρίτη λυκείου, αρχίζουν σιγά σιγά λόγω της οικογένειας να απομακρύνονται από τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Φυσικά και αυτό είναι πολύ κακό για κάποιο παιδί που είναι πραγματικό ταλέντο και οι γονείς θα πρέπει να κοιτάξουν πιο σοβαρά αυτό το θέμα, γιατί με αυτόν τον τρόπο χάνονται ταλέντα.

Η ομάδα παράγει πολλά ταλέντα, όπως για παράδειγμα οι μικροί που είναι στην μεγάλη ομάδα της ΑΕΡΑ, εκεί όπου οι περισσότεροι είναι από τις δικές μας ακαδημίες ….Και τα παιδιά που σπουδάζουν και παίζουν σε ομάδες ακόμα και Δ’ Εθνικής, τα περισσότερα είναι από τις ακαδημίες μας… Επαναλαμβάνω ότι οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να κοιτάξουν το θέμα του ποδοσφαίρου λίγο καλύτερα.

Τι είναι αυτό που λείπει γενικά από τις ακαδημίες για να γίνεται ακόμα πιο σωστή δουλειά;

Εξέλιξη θα υπάρξει όταν στις ακαδημίες θα γίνεται πράγματι σοβαρή δουλειά και όχι τμήματα για να περνά η ώρα μας και να παίρνουμε λεφτά… Ταλέντα παντού υπάρχουν, όμως οι κατάλληλες συνθήκες υπάρχουν εδώ στο νησί;;; Ομάδες υπάρχουν για να τα αναδείξουν;; Δεν νομίζω…

Τι φταίει και δεν έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό ο νεαρός Ροδίτης ποδοσφαιριστής το μεγάλο άλμα. Θέμα ποδοσφαιρικής κατάρτισης, ή νοοτροπίας; Ποιους παίκτες έχετε ξεχωρίσει, ποιους θα θέλατε στην ομάδα σας, ή θα προτείνατε σε έναν μάνατζερ;

Πρώτα πρώτα αναλογιστήκατε αν υπάρχουν κατάλληλοι προπονητές για τις ακαδημίες; Προσωπικά έχω πάει σε πολλά σεμινάρια και στο εξωτερικό γι αυτές τις ηλικίες και όμως αισθάνομαι ότι μου λείπει κάτι. Βάζουμε έναν παλιό ποδοσφαιριστή να κάνει προπόνηση σε μικρές ηλικίες…

Μεταφέρει στους μικρούς αυτό που έχει βιώσει σαν μεγάλος ποδοσφαιριστής, είναι σωστό;; Η ΕΠΟ πλέον κάνει σεμινάρια και δίνει διπλώματα για τις μικρές ηλικίες, ποιος έχει ενδιαφερθεί να πάει;; Κάτι ακόμα… Δίνουν οι ομάδες εφόδια στους προπονητές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους;; Υπάρχουν και καλές ομάδες και καλοί παίκτες, δεν τους «προσέχει» κάποιος όμως..

Δεν θέλω να πω κάτι για κάποιον παίκτη…. Ούτε θα προτείνω σε κάποιον μάνατζερ, γιατί εγώ προσωπικά δεν τους θέλω, έχουν καταστρέψει πολλούς μικρούς … Πουλάνε φύκι για μεταξωτές κορδέλες όλοι τους. Που είναι οι μεγάλες ομάδες του νησιού ;; Ρόδος και Διαγόρας;; Όταν βρίσκονταν στις μεγάλες κατηγορίες τι προγραμματισμό έκαναν;; Που ήταν τότε τα ροδίτικα ταλέντα;; Ποια υποδομή είχαν για να μην στηρίζονται σε μη ντόπιους παίκτες;

Θέμα παραγοντισμός και νοοτροπία από προέδρους και προπονητές στις υποδομές.

Την ποδοσφαιρική νοοτροπία την διαμορφώνει η οικογένεια, ο προπονητής και ο πρόεδρος. Εάν ένας από αυτούς τους χαλάσει τη… μαγιά, τότε δεν φτιάχνεται ποτέ. Ο πρόεδρος της κάθε ομάδας νομίζει ότι επειδή έχει ένα αξίωμα, τα ξέρει όλα… Εφόσον λοιπόν τα ξέρει όλα δεν χρειάζεται κανέναν προπονητή. Ας κάνει όλη τη δουλειά μόνος του, για να μην πληρώνει και περισσότερα χρήματα. Θα χαρώ πολύ όταν ένας παράγοντας κρατήσει έναν προπονητή για πολλά χρονιά, αν και αυτή θα είναι η εξαίρεση του κανόνα.

Ποιοι είναι οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι για την ανέλιξη σας στην προπονητική σας καριέρα; Έχουν έρθει προτάσεις από ομάδες για να τις αναλάβετε;

Ενημερώνομαι τακτικά για ότι καινούριο και μέχρι τώρα η συνεργασία με την Λίβερπουλ έχει κάνει μεγάλο καλό και σε μένα και στην ακαδημία. Σίγουρα κάποια στιγμή θέλω να ξεφύγω από το τοπικό, αλλά αυτό δεν είναι και εύκολο.

Μια προπονητική καριέρα σε μεγάλο επίπεδο είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων για να μπορέσει να υλοποιηθεί. Πάντως όχι, δεν έχω κάποια πρόταση από οποιαδήποτε ομάδα.

Τελικά ισχύει αυτό που λένε ότι οι τερματοφύλακες γίνονται οι καλύτεροι προπονητές επειδή κατά τη διάρκεια της καριέρας τους βλέπουν όλο το γήπεδο και την ανάπτυξη τόσο της ομάδας τους, όσο και των αντιπάλων;

Δεν είναι απολυτό ότι αν υπάρξεις τερματοφύλακας σε επίπεδο Σούπερλιγκ, θα έχεις σίγουρα πιθανότητες για κάτι καλό, όμως αν θες να τα καταφέρεις, θα πρέπει να διαθέτεις και όλα εκείνα τα προσόντα που θα σε κάνουν ένα καλό προπονητή. Και πίστεψέ με στο σημερινό ποδόσφαιρο ο προπονητής έχει πιο πολλά πράγματα να ασχοληθεί και πρέπει να λύνει πολύ περισσότερα προβλήματα από εκείνα μιας απλής προπόνησης.

Από Πάνος Κοτσιμπός gnominews.gr

Σχόλια